Nejste přihlášen/a.
Dobrý den vážení rádci,
prosím o radu jak sundat tenhle starý typ kliky, z obou stran je stejná, žádný kolíček nebo červík a drží jak židovská víra
Dobrý den, jak to vypadá po odšroubování toho kování, které není vidět na obrázku celé?
Zřejmě bude na dva vruty. Zdravím!
doplněno 19.10.14 10:18:Hm, myslel jsem si, jestli není klika a kování vcelku (a z druhé strany nějaká závlačka), nenarazí se to k sobě a nezajistí vruty v kování. Já tu mám kliky, které nemají červík moc vidět, ale je "zacínovaný" a zcela zabroušený s povrchem. A kdybych je chtěl měnit, tak asi jedině odvrtat. No, ještě zkuste mezi kování a dveře vsunout nějaké tvrdé páčidlo a roztahovat (na ty dveře si dejte hadr, ať se tam nevytlačí stopa).
doplněno 19.10.14 10:20:No, tak sláva. Hlavně, že se to povedlo.
doplněno 19.10.14 10:29:Jo, tak je tam závlačka, která zároveň slouží jako "zajišťovadlo". Je to chytré (od výrobce) a hloupé pro uživatele .
Kování drží za kliku, po odšroubování není nic vidět, lze odchlípnout jen co dovolí vůle pod klikou.
doplněno 19.10.14 10:16:Tak je to v pohodě, už jsem na to přišel, pootočením venkovního kování tak o 30º na jednu nebo druhou stranu proti klice se odjistí pérová pojistka a klika jde dolů. Tak s tímhle patentem jsem se ještě nesetkal
No to bylo první co mne napadlo, že klika drží za kování, ale když jsem jej odšrouboval a drželo to dál, navíc tam nebylo nic vidět. Pro zajímavost přikládám foto zajištěno - odjištěno:
babkazov:
ta závlačka není přístupná pokud jsou kliky namontované, odjišťuje se pootočením kování vůči klice. Už jsem napsal, že problém je vyřešen a dvě poslední fotografie jsem přidal pro ty kteří by chtěli znád další pradávný způsob montáže klik a jak je případně sundat
Aby to bylo zcela jasné, přikládám fotografii druhé kliky, jsou tam zoubky a klika se zacvakne podle tloušťky dveří, při demontáži se musí odšroubovat a pootočit kování, tím se rozevře ta pružná pojistka a uvolní zoubky na klice a kliky jdou od sebe.
doplněno 19.10.14 16:39:Každopádně děkuji všem zúčastněným za snahu
Aháá, moc zajímavá vychytávka. s tím jsem se ještě nesetkal. Sem tam se člověku dostanou do rukou starý dveře a nikdy se neví co s nimi člověka potká.
No jak už říkal soudruh Lenin, či Uljanov, nebo jak se vůbec jmenoval. Učit se, učit se, učit se.
Mě se to taky moc líbí, je to na různé tloušťky dveří, žádné červíky, které časem povolí a pokud člověk ví co s tím tak je to jednoduše rozebiratelné a sesaditelné. Jenže jsem se s tím docela dlouho trápil, než jsem na to přišel, nebo spíš než to náhodou povolilo samo. Nebyla šance toho alespoň kousek zahlédnout, kování nešlo ani trochu odchlípnout, ale tou manipulací s tím, jsem tu pojistku náhodou odjistil
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.