Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně zapojit el. zasuvku

Od: peter1 odpovědí: 30 změna:

Dobry den, bohuzel mame zasuvky pouze ne jedne strane pokoje chceme jednu posunout na druhou stranu, jelikoz budeme delat novou podlahu tak je ta vhodna doba kdy se da schovat kabl za listu ;)

na obrazku jsem vyznacil jak chci zasuvku zapojit muj dotaz je jestli je vhodne zapojit nulak i na kolik jak je u originalu? (nebo me upozornit na pripadnou chybu)

dekuji za odpovedi

Jak správně zapojit el. zasuvku

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

1x

Děláte rekonstrukci (byť "jen" podlahy), bordel v bytě máte stejně. To je dobrá příležitost najít cestičku pro kabel až do pokoje. Jediné správné řešení je: Přivést z rozvaděče nový kabel a na něj pověsit VŠECHNY zásuvky a ty staré zrušit. Možná i přitáhnout kabely dva, zeď provrtat a připojit i zásuvky ve vedlejší místnosti.

honzacz*
hodnocení

1x

1. pokud už tam bude ta "věnečková" svorkovnice, měl by v ní být "nulák", tedy PEN zapojen na té mosazné svorce vpravo.

2. Nechápu, proč tam ta svorkovnice vůbec je - čím víc je svorek, tím víc je míst případných poruch, přechodových odporů atd. Není jednodušší napojit tu instalaci přímo na svorky ve dvojzásuvce?

3. První, co bych udělal, je, že bych vyměnil tu stávající dvojzásuvku, opravdu už není v dobré kondici! (Při nákupu řekněte, že chcete dvojzásuvku do mělké panelové krabice! (většina nových dvouzásuvek se dělá pro hlubší, kulaté krabice, sem by se taková nevešla, nebo byste ji musel podložit rámečkem.)

4. Proč to tahat dvouvodičově podle staré normy, když to lze udělat třívodičově, takže při případné rekonstrukci instalace v bytě se to už nebude muset předělávat (a není potřeba klemovat kolík a pravou zdířku nových zásuvek).

doplněno 19.10.14 23:15:

Jejda, sorry, teprve teď jsem pochopil, že tu stávající zásuvku chcete zrušit - není to škoda?

Pokud zásuvku nahradíte svorkovnicí, pak:

Na mosaznou svorku připojíte zelený stávající hliníkový vodič a zeleno/žkutý a modrý vodič pro nové zásuvky. Na libovolné další svorce propojíte fáze. Hliníkový vodič bych dal pod šroub "na očko".

Jak správně zapojit el. zasuvku #2

111®
hodnocení

0x

zapojit pouze podle původní zásuvky, kdyžje tam zelenožlutý nemá tam co modrýdělat. zelenožlutý nejdříve na kolík a odtud na Nul dutinku, to co je na obr vpravo je špatně..překresli a vlož znovu...mimochodem, kde má zásuvka pravo přívod na kolíky?

peter1
hodnocení

takze takto?

Jak správně zapojit el. zasuvku #3
111®

nelze...jedině takto

modrá musí pryč a zelenožlutý propojir z kolíku 1. na kolík 2.a pak na nulu

Jak správně zapojit el. zasuvku #4
peter1
hodnocení

tak snad jsem to uz pochopil :D

modrej drat ze zasuvky odstaranim a pridam dva nove co propji kolik s nulou viz obrazek..

a zasuvky budou fungovat jak maji.. venecek bude samozrejme misto puvodni zasuvky ;)

Jak správně zapojit el. zasuvku #5
111®

modrej odstraníš ale nic nepřidáš a zapojíš to jak je na mém obrázku, zelenožlutý nejdřív na kolík a POKRAČUJE nepřerušeně na dutinku nuláku. Na 1. zásuvce to propojíš dole, na druhou to vezmeš odzhora 1. na kolík 2. a nepřerušeně na horní dutinku!

Nějak se mi to nelíbí...
Když se na tvém obrázku přepálí ta žlutozelená propojka kolíků, spotřebič připojený v pravé zásuvce bude jen na fázi... Nulák fuč, kolík fuč...A co potom?
doplněno 18.10.14 19:09: Nedurdi se... Odpovídej. Vysvětli a přesvědč mne. Díky
111®

si to přečti vše a pak povídej...

doplněno 18.10.14 19:18:

nejsprávněji je to takto:

doplněno 18.10.14 19:19:

není to správně. opravím to..

doplněno 18.10.14 19:23:

opravuji:

Jak správně zapojit el. zasuvku #6
Jak správně zapojit el. zasuvku #7

No tak konec nesmyslů a ted to napíšu tak,jak by to mělo být :)

Odpojte zásuvku. Pro přívod k nové zásuvce použijte kabel CYKY 3C x 2,5mm2. Pro spojení vodičů použijte wagosvorky.

Věnečky jsou již pravěká technologie.

Černý Al drát napojte wagovkou na hnědý Cu drát.

Zelený Al drát napojte wagovkou na zelenožlutý a modrý drát. ( budou tedy 3 dráty v jedné svorce)

Poté připojte novou zásuvku tak,že hnědý drát připojíte na levou zdířku,modrý drát na pravou zdířku a zelenožlutá drát na kolík. To samé propojíte s vedlejší zásuvkou.

Jak jednoduché.

palec
18.10.14 20:21

*palec*

ovczaak*

nedoporučuji prosté spojení al drátu a cu drátu wagem,al je moc měkký a časem může dojít k ustřižení. k tomuto propojení věneček,anebo lépe na al drát nalisovat koncovku pro wago...jen můj názor...

karlik*

Vážení, nevím kdo z Vás měl rozebranou Wago svorku, tak si ji rozeberte a uvidíte jakou plochou se dotýká drátu a jakou plochou se dotýká očko na svorce se šroubkem. Nechtěl bych v tom bytě bydlet, až přes Wago svorku poteče 16A a začne to hořet, ale šroubek na věnečku bez problémů. Za druhé, Wago svorku na hliník, to může napadnout jen blázna.

Jste moc paranoidní. Wago svorka zvládne mnohem více než jmenovitý proud a je na tom s vydrží lépe než mnoho jiných spojů ;)
doplněno 13.02.17 19:18: Navíc Wago svorka pro 2,5mm vodič má jmenovité zatížení až 24A. Takže při správném jištění opravdu nic nehrozí. Za to špatně dosažených/přetažených šroubků jsem viděl už hodně.
doplněno 13.02.17 19:59:

jinak zrovna bezšroubové Wago svorky mají skoro 50 letou historii a ještě jsem neslyšel, že by (při správné montáži a jištění) byly zdrojem požáru.

Takže po elektrické stránce to bude zapojené přesně tak, jak to nakreslil laik tazatel na svém druhém obrázku ze 17:40. Trefil se, šikula.
Jen u něj na obrázku ta zmíněná "wago se třemi dráty" je ten spodní šroubek na levém kolíku té dvojzásuvky.
111 se trochu zamotal...
Souhlasím s hanahaj. Takové věci má dělat osoba kvalifikovaná. Byť je to jen maličkost.
Nápad s novým káblem a novou zásuvkovou instalací je dobrý. Snad jen ty dva samostatné káble - obvody do dvou místností je přepych. Na jeden obvod se těch pár zásuvek v obýváku a v ložnici určitě vejde.
takjan*

Nechápu, proč by to nemohl připojit S. Myslíš přizemnit bod rozdělení? Lidi, mějte rozum..

hahanaj*
hodnocení

0x

Nechápu jak si člověk, který o tom nic neví... troufá na takovou věc - je málo neštěstí? To nemáte na to pozvat si elektrikáře? S tím není radno si zahrávat.

OVCZAAK : Tak dobře,tak pokud to chcete opravdu odborně tak místo "klasických"wago použijte páčkové wagosvorky a použijte "kontaktní pastu na Al vodiče". elima.cz/...

Ale pochybuju že to tazatel bude k vůli jednomu spoji kupovat :)

ovczaak*

ok,to už se mi líbí...*smich*

hodnocení

0x

Máte instalaci v TN-C, takže další úpravy přesně podle dvoudrátového připojení s ochranou nulováním. Pokud chcete nadstavbu, tak vám elektrikář udělá TN-C-S, ale některé rady tady nepatří.

doplněno 19.10.14 18:24:

tazatel si musí uvědomit, že normy stanoví minimální požadavky na bezpečnost a nikoliv jediné řešení. Tudíž tři elektrikáři udělají jednuvec každý jináč a vše bude vyhovovat normám. Obr.1 je nepřípustný podle norem. Na obr.2 máte zapojení TN-C-S a pokud se bude jednat o dvě zásuvky, tak je možné takto zapojit, kde první zásuvku máte v TN-C a druhou v TN-S. Udělal jste TN-C-S a už nikdy nesmíte spojit N a PE. Je to jedna z variant zapojení.

peter1
hodnocení

Sto lidí sto odpovědi.. cekal jsem jednu stoprocentní odpověď snad jsou nějaké normy :) podle toho co čtu by byl i obr.2 v pořádku.. ale ok koupím styl této staré zásuvky a udělám to přesně jako na původní i kdyz je to stejně jak na obr.2

hodnocení

0x
Pozor, obr. 1 je odlišně zapojený než obr. 2
Já bych to po více desítkách let praxe v tomto specifickém případu (přidání jedné zásuvky na druhou stranu pokoje) zapojil podle obr. 2.
Pokud si rozmyslíte větší rekonstrukci, potom jak píší někteří kolegové dejte nové vedení a použijte služeb elektrikáře!

tomaslad*
hodnocení

0x

Já se při zapojování zásuvek řídím letitým elektrikářským příslovím "Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví, ten je ču.ák" a nikdy jsem neměl problém. Jo a taky nepreferuju wagíny, ale kde to jde, hezky ovíjené spoje, na zkrut, přehnout, kombinačkama stlačit, zaizolovat a tento spoj má pak výborné elektro-mechanické vlastnosti, což znali už naši předci.

jardaa*

To už dávno neexistuje, chybí tam zemnící kolík, takže laikovi je to na prda. Kde je u nás taková norma? ČSN jsou jen doporučující.

ČSN v elektrotechnice jsou většinou závazné. Při nedodržení jde často i o zdraví, potažmo o život.

gumid

ČSN je vždy závazné.

Říct jeden doporučené a druhý většinou je totéž (obojí špatně, aby si to elektrikář poupravoval dle svého).

Někdy norma pouze doporučuje, ale nemá cenu to zde rozebírat. Pro lajka by měla každá norma být "svatá", protože nezná další souvislosti.

gumid

Naprostý souhlas když vidím onen obrázek v dotazu.

dusger*

Co to znamená že norma někdy doporučuje a někdy nedoporučuje? Zase pěkný blábol. České normy už asi 30 let nejsou závazné. Ale někde v zákoně je napsané, že elektrická (a i jiná) zařízení musí být bezpečná, minimální požadavky jsou popsané v našich normách,čili můsí být podle normy nebo lepší. Proto může třeba škodovka bez nákladných úprav osazovat linku japonskýma robotama, byť japonské technologie naším normám neodpovídají, ale podle jejich předpisů jsou bezpečné a srovnatelné s našimi požadavky. Nebo v domácnosti si můžeš zásuvku natáhnout čtverkou kabelem a jistit 10A jističem, je to lepší než požaduje norma a proto to ničemu neodporuje. Ale napsat, že normy někdy jsou a jindy už závazné nejsou*zed*.

Dobře hoši, ČSN nejsou závazné, ale revizák podle nich postupuje (v revizních zprávách jsou normy citované a případné závady na ně pak odkazují) a i v případě nějakého maléru, když dojde k vyšetřování potažmo k soudu, tak se z norem vychází. Tak má cenu se o normách dohadovat? Je to Kocourkov, kde pak obyčejný člověk nemá šanci. A proto, dodržujme normy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]