Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Talířové hmoždinky vs uchycení polystyrenu

Od: ivo® odpovědí: 7 změna:

Je nutné požít při uchycení tabulí polystyrénu 8 cm talířové hmoždinky při maximální výšce stěny 3,5 m /současný povrch je břízolit natřený akrylátovou barvou Remal/...?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kejki
hodnocení

0x

Všichni výrobci to mají v pracovních postupech a jistě ne nadarmo. I při lepení pěnou.

ladislavtikal*
hodnocení

0x

Kontaktní zateplovací systém budov se skládá z několika důležitých vrstev a komponentů. Na podklad neboli obvodový plášť budovy (obvodové stěny) což je zdivo nebo panel, který budeme zateplovat se nanáší lepící tmel. Poté následuje izolační polystyren, ten se poté přichycuje hmoždinkami. Pak se nanáší výztužná stěrka, dále armovací tkanina, podkladní nátěr, omítka a povrchová úprava. A jako poslední vrchní vrstvu nakonec fasádní barva.
Pro minimalizování tepelných ztrát je nutné zateplovat i oblast soklu a perimetru, což je část fasády pod úrovní terénu. Soklová část je plocha 0_30 cm nad terénem a perimetr je část 0_100 cm pod úrovní terénu. Pokud hodláte provést zateplení s maximální profesionální účinností musí být oblast soklu a perimetru použita izolační deska z extrudovaného polystyrenu pro styk se zeminou. Pro aplikaci fasádního polysytrenu kolem oken a dveří, rohů budovy je třeba užít profily LK do zateplovacích systémů, jedná se o kašírované lišty z PVC a ALU materiálu
. Pro zakládání nad soklem je třeba použít komponenty soklové profily ALU (lišty). Zakládací lišty (VKZS).
Je zapotřebí mít na paměti to, že realizace vnějšího kontaktního systému by měla probíhat v odpovídajících klimatických podmínkách pokud chcete zateplení provést kvalitně. Aplikovat v teplotách pod bodem mrazu není možné. Lepení polystyrenu lze provádět do maximálně 0 stupňů celsia, níže se nedoporučuje. Vrchní stěrku lze provádět maximálně do 5 stupňů méně ne. Maximální teplotní hodnoty při těchto pracích jsou do 25 stupňů celsia. Pokud jste při práci v zastíněném místě lze pokračovat.
Technologicky (nové stavby i stávající při dodatečném zateplování):
Po zahájení montáže systémů VKZS (polystyren) a montáži lešení je třeba povrch objektu začistit škrabkou a kartáčem a omýt od nečistot tlakovou vodou pomocí přístroje pro vysokotlaké čištění tzv. WAP. Nesoudržné vrstvy původní omítky nebo fasádní nátěr se musí odstranit.
Narušená místa nebo místa která odpadla při čištění se musí opravit reprofilačními materiály dále obnažená výztuž se musí ošetřit nátěrem. Po té takto upravený povrch je připraven pro lepení tepelného izolantu "polystyrenu".
Na obvodové zdivo se lepí lepícím tmelem a následně kotví hmoždinkami podle kotevního plánu izolační desky z fasádního VKZS polystyrenu, počet hmoždinek na metr čtverečný určuje výška izolované stěny a druh stěny. Izolovat se musí i plochy nadpraží a ostění otvorů dveří a oken budovy.
Okenní otvory, vstupní otvory, vnější rohy na fasádě a předsazené části před líc fasády se opatřují zpevňujícími hranami z plastových profilů s tkaninou, profily LK do zateplovacích systémů.
Na všech plochách se provede zpevňovací armovací vrstva ze skelné tkaniny perlinky a ze stěrkového tmelu tzv. výstužné stěrky.
Pod konečnou omítkovinu se provede jako penetrace barvený podkladní nátěr.
Před prováděním finální omítky se doporučuje zakrytí okenních otvorů a dveří PVC fóliemi, tím se předejde nepříjemnému čištění těchto stavebních částí.
Jako hlavní finální omítka může sloužit celá škála strukturálních nebo hladkých omítkovin podle typu budovy a požadovaného architektonického výrazu, barevného odstnínu. Všechny omítky se jednoduše zpracovávají, (doporučuje se do
25 stupňů celsia) a výhodou je jejich vysoká kvalita, stálobarevnost, pružnost, nepřeberné množství odstínů barev, omyvatelnost a vysoká dlouholetá životnost. Omítka se aplikuje na celé ploše fasády dále ostění a nadpraží otvorů oken, dveří.

celp*
hodnocení

0x

Ano je to nutné.

hodnocení

0x

NE, NENÍ to nutné. Ale doporučené. Na každém školení mě to potvrdí školitel, když uvedu konkrétní případ. Koukněte na stránky Basf-sh, ten nepodmiňuje kotvení, ale doporučuje. jako každý za vaše peníze.

Proč ne? Zateplujete jeden metr, dáte je tam? NE. co když dva metry...

Přijeďte se podívat jak to drží bez kotvení!

Na odbornějších poradnách je to již normální nekotvit do 8 metrů!

Jabrako, mám pravdu?

hodnocení

0x

NE, NENÍ to nutné. Ale doporučené. Na každém školení mě to potvrdí školitel, když uvedu konkrétní případ. Koukněte na stránky Basf-sh, ten nepodmiňuje kotvení, ale doporučuje. jako každý za vaše peníze.

Proč ne? Zateplujete jeden metr, dáte je tam? NE. co když dva metry...

Přijeďte se podívat jak to drží bez kotvení!

Na odbornějších poradnách je to již normální nekotvit do 8 metrů!

Jabrako, mám pravdu?

Ale klidně si je tam dejte, nejlépe s kovovým trnem aby byl větší tepelný most. Co zateplujete 8cm EPS? Máte spočítán rosný bod a bilanci vodních par?

celp*

Milane,když si to bude dělat sám a nemá žádnou zkušenost je to určitě potřeba.Už jsem viděl jak se to jednomu chytrákovi začalo odlepovat a až po fasádě.Takže v konečném důsledku neušetřil.Ale jinak máte pravdu.Nemusí nic.

rumcajs*

hmoždinky tam dejte i když má pravdu náš pan profesor teoretik milan že se kotví až od 8 metrů ,veřte tomu že když ušetříte hmoždinky tak ona to zas tak velká finanční úspora není spíš bych asi uvažoval o tom jestli je ta 8 cm síla dostatečná a pane milane trochu mě zaráží jak se ptáte jabraky jestli máte pravdu toho jabraky který mě radil nepodmazávat perlinku a to tvrdím je pěkná prasečinka,někdy mě pánové připadáte že se ženete za co největším počtem odpovědí ale uvědomte si že to může číst někdo kdo vám bude důvěřovat a bez rozmyslu to tak udělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]