Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přepsat půl nemovitosti na manželku

Od: meat* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám dotaz: Nemovitost jsem nabyl sice před svatbou, ale rád bych přepsal půl nemovitosti na manželku. Jakým způsobem to udělat? Nevím jak se postupuje ohledně darovacích smluv a následně na katastrálním úřadě a jak je to potom s daní z nemovitosti atd. Děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Opominu diskutabilnost Vašeho rozhodnutí...

Postup je následující:

Sepíšete darovací smlouvu (sami, nebo u notáře či právníka), kde bude uvedeno kdo, komu a co daruje. Musíte uvádět přesná data, tzn jméno + příjmení + RČ + adresu účastníků smlouvy (kvůli jednoznačné identifikaci), dále pak katastrální území a parcelní čísla nemovitostí, kterých se smlouva týká. Na smlouvě necháte ověřit podpisy (třeba na matrice), vyplníte formulář návrhu na vklad (k dispozici na webu ČUZK, nebo na každém katastrálním pracovišti) a vše zanesete na podatelnu katastrálního pracoviště, které je místně příšlušné pro převáděné nemovitosti. No a pak jen čekáte až úřad Vaši smlouvu schválí a provede přepis na nového majitele. Co se týká daně z nemovitosti... nic se nemění, můžete nadále platit daň sám. Pokud ale chcete, můžete tuto skutečnost oznámit na finančním úřadě.

Jinak samozřejmě pokud necháte smlouvu sepsat notářem/právníkem, měl by za Vás vyřídit i ten návrh na vklad a v případě plné moci může i jednat s katastrálním úřadem.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nejlépe navštívit notáře a tam se domluvit - on už zařídí vše ostatní a orientuje se v problematice (darovací smlouva, vklad na KN a i daně). Jinak na daně je F.Ú. Zdravím!

doplněno 15.10.14 09:50:

U notáře je cena všude stejná (tabulková). Může to udělat i advokát, ale tam jsou ceny smluvní.

Já bych volil toho notáře - pro něho je to denní chléb.

meat*
hodnocení

děkuju za tip

hodnocení

1x

Proč to chcete udělat? Čemu tím prospějete? Stejně to zdědí vaše paní a vaši potomci, kdyby přišel čas. A jinak? Jaký to má význam?

meat*
hodnocení

abych teda upřesnil proč to dělam: Na dům nám 15 procent půjčila tchýně a proto kdyby se mezi námi nedejbože cokoli stalo, nechci aby žena přišla o všechno, děti spolu zatím nemáme takže asi proto

stirecek*
A k čemu to je? Když se vám něco stane, stejně dědí manželka. Když se stane něco manželce, nemusí jít dům do dědického řízení. Dům na půl jsou jen starosti, nic si nepomůžete, jen vás to bude stát čas a peníze.

Babkazov,,,přesně tak .Kdyby se náhodou rozváděli tak je to jeho,,ale pokud by zemřel má vše ona..I když to má napsáno na sebe před manželstvím.

buss
hodnocení

0x

Já bych to nedělal. Ale, když nevíte, zajděte za právníkem, notářem sepsat smlouvu a jak dál poradí. Daň z nemovitosti hradit budete, je fuk, kdo ji uhradí, třeba babička.

doplněno 15.10.14 11:53:

No a co napsat závěť, kde na na ni nějak pamatovat? Pak to zdědí, nebo břemeno. Rozvedete se a co potom s polovinou? No, zvažujte, je to vaše.

honzajs122
hodnocení

0x

Dań z nabytí nemovistosti se mezi manžely neplatí. Notář je IMHO dražší jak advokát. Já bych se do tohoto dobrodružství nepouštěl

buss

Tazatel... a jak je to potom s daní z nemovitosti atd. nemá to ujasněné.

hodnocení

0x

já bych přepsal 15% na tchýni a hotovo :)

gryzzli
hodnocení

0x

Dovolím si do této diskuze vstoupit (snad to nebude vadit) s podobným dotazem. Mám opačný případ. Vlastnil jsem polovinu nemovitosti. Majitel druhé poloviny mi svůj celý jeho podil daroval na základě darovací smlouvy a tím jsem se stal vlastníkem celé této nemovitosti. Zajímá mne jestli tuto skutečnost je třeba nahlásit i na finanční úřad kvůli dani z nemovitosti. Tuto daň jsem doposud platil celou já sám a hodlám ji dále tak jak doposud platit. Na tom by se asi nic měnit nemělo. Paní na katastrálním úřadu mi myslím mluvila, že to na FÚ je třeba nahlásit. Pokud je to skutečně třeba nahlásit na FÚ tak by mne také zajímalo jestli je nějaká lhůta do kdy nejpozdějí to je třeba nahlásit. Jinak předpokládám, že na jiné úřady to už asi hlásit nebude třeba.

doplněno 20.10.14 15:18:

Tak jsem dnes zašel kvůli tomu na FÚ a řekli mi tam, že pokud se na nemovitosti nic nemění a plátcem daně zůstávám já tak jak doposud tak jim nic hlásit nemusím. Na katastrákním úřadu mne nesprávně informovali, že na FÚ to nashlásit musím a proto jsem tam zbytečně šel. Vše jsem ale vyřídil bez čekání za několik málo minut a alespoň mám jistotu, že je to v pořádku a nemůžu mít v budoucnu kvůli tomu nějaké problémy.

honzajs122

Něco jiného je daň z nemovitosti a něco jiného je daň z nabytí nemovitosti. Vy jste nabyl půlku nemovitosti a pokud to není osoba, pro kterou se daň neplatí, tak musíte udělat přiznání k dyni a tu půlku zdanit.

Dar (nabytí nemovitosti) od rodičů, manželky, dětí a pod. se nedaní...jinak dohledat na netu

Pokud jste daň z nemovistosti platitl doteď celou, skutečně se nic nemění a budete platit dál.

Daň z nabytí nemovitosti je jednorázový akt :) a dost drahý

penize.cz/...

gryzzli

Vyřizovala to vše osoba která mi tu půlku nemovitosti darovala (rodinný příslušník), protože to byla její iniciativa darovat mi to. Já jsem ji pouze podepsal darovací smlouvu a byl s ní na katastrálním úřadu to vyřítit a dnes už sám ohledně toho i na FÚ. Na katastrálním úřadu paní mluvila, že daň se z toho žádná neplatí a ani dnes na FÚ mi nic ohledně daně nemluvili i když jsem jim tam mluvil, že jsem to nabyl darem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]