Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zasypat nopovou folii u základu

Od: rad* odpovědí: 8 změna:

Mám starší,rekonstruovaný dům.Odkryl jsem základ domu(výkop na kufr pod zámkovku) a chci dát nopovku.Když to ale zasypu štěrkem,tak mi tudy může zatékat při silnějším dešti voda.Pak by tam musela být i odvodnovací trubka,která by končila v kanalizaci.Když to ale zasypu hlínou ,která tam byla,tak by se voda neměla až do hloubky dostat.Co si o tom myslíte?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, myslím si o tom, že jste podlehl módnímu trendu, kdy, pod vidinou zlepšení odvodnění základu domu, se může stav spíše zhoršit - budete si tu vodu shromažďovat pod domem. Ale, bez té dírkované trubky je to snad lepší a bude docházet k zatékání, ale i odpařování rovnoměrně - tedy, jako dříve. Zdravím!

P.S. Pokud použijete tu trubku, tak by hlína ucpávala dírky i trubku - proto by měl být kačírek.

doplněno 14.10.14 10:47:

rad - ano, snad to bude s tou nopovkou lepší. Já bych ji dole ještě ohnul směrem od domu - voda se nedostane ke stěně a bude odtékat trochu dál od základu. No, uvidíte, zda se stav zlepší nebo ne. Hlavně si neodkopejte základy u celého domu současně nebo by mohl také spadnout!

rad*
hodnocení

Já tam chci dát jen tu nopovku a zasypat hlínou.Bude to o něco lepší,než že by hlína ležela přímo na základu.

hubas*

Nopovku dejte s vysokým nopem (20mm). Drenážní trubky jsou fajn, ale protože jsou perforované po celém obvodu, voda z nich začne odtékat, až když je jí tam hodně-vpodstatě to, co se nestačí vsáknout, v tom vidím jejich zásadní nevýhodu, Dle mého by bylo vhodnější použít KG odpadní roury perforované z vrchní poloviny, ale kdo by se s tím vrtal, že? Taktéž je možné nedávat nopovku vůbec a použít ztracené bednění tl.150 vyskládané na sucho s kladením na vazbu, dutiny vysypat kačírkem.

hodnocení

0x

Jen doplnim, nezapomente dat ukoncovaci listu, aby vam neteklo mezi nopovku a dum. Jinak by jste si spis situaci zhorsil.

hodnocení

0x

rad, dneska jsem měl telefon s pánem od Chomutova ohledně drenáže a nopovky. Dopadlo to tak, že jsme si opakovali fyziku ze základky a nedělá žádnou drenáž ani nopovku. Máte vodorovnou hydroizolaci? Od toho se bude odvíjet dále debata..

(doporučuji si přečíst dobrou až vynikající odpověď od Bena)

rad*
Kdybych nedělal kufr pod zámkovku,tak bych tu nopovku tam ani nadával.Pochyby jsem měl s tím štěrkem.Nopovka tam bude pouze jako oddělení zeminy a základu.Horší by to snad být nemělo,nebo ano?
1frantisek

Nejlepší je obalit trubku geotextýlií a zasypat štěrkem 16 nebo 22 čistou .

hubas*

Zda-li je to nejlepší řešení, to opravdu nevím a bez podrobné prohlídky bych toto nikdy nevypustil!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]