Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal, za jakých podmínek lze "zneplatnit" smlouvu o osobním závazku na bydlení?
Jedná se o tuto záležitost, vlastním byt ve kterém bydlí moje máma, na uvedený byt řádně hradím hypotéku a nyní jsem se s ženou dostal do situace kdy bychom se do uvedeného bytu potřebovali nutně nastěhovat. Moje máma má manžela a ten vlastní svůj byt který ale pronajímá.
V mém bytě kde moje máma s manželem bydlí mi hradí pouze čistě náklady za služby, nikoli nájem.
Chtěl jsem se zeptat za jakých podmínek je mohu vystěhovat, když mají vlastní bydlení?
Předem děkuji za odpověď
S pozdravem Tonda
Na základě čeho ve Vašem bytě bydlí? Vlastnictví jiného bytu už nelze použít jako důvod k výpovědi. Viděla bych to na dohodu ... Případně výpověď, protože byt potřebujete k vlastnímu bydlení.
Dobrý den, v podstatě na základě dobrého slova, protože žádnou nájemní smlouvu spolu nemáme.Jediný dokument který spolu máme sepsaný je právě zmíněná smlouva o osobním závazku (která není notářsky ověřena) vůči mojí mámě.
Dokážete mi poradit, do jaké míry je tato smlouva právně platná?
Děkuji Vám
Pokud jsem to správně pochopila, ve Vašem bytě bydlí Vaše matka se svým manželem, který má rovněž ve vlastnictví byt, tudíž bydlet kde mají (pokud byt zakoupil už za trvání manželství s Vaší matkou, jednalo by se o byt ve společném jmění, není-li tam jiná okolnost svědčící proti). Z hlediska právního bydlí ve Vašem bytě toliko na základě Vašeho souhlasu. Tudíž, pokud odvoláte svůj souhlas s jejich bydlením, přičemž oni mají kde bydlet, jsou povinni se vystěhovat. Ještě podotýkám, že i kdyby neměli vlastní byt, nemá to na povinnost vystěhovat se z Vašeho bytu žádný vliv. Pokud se s matkou a jejím manželem nedohodnete po dobrém, nezbude Vám jiné řešení než podat žalobu na vyklizení bytu. Chcete-li tedy postupovat v souladu s právem.
Dobrý den,
mockrát děkuji za Vaší informaci. Bohužel jsi nejsem jist, zda se nám podaří dojít dohody po dobrém, ale každopádně se o ni budu velmi snažit.
Pokud bych byl přeci jen nucen podat žalobu na vyklizení bytu, může být právní překážkou výše zmíněná písemná smlouva o osobním závazku, kterou máme sepsanou s mají matkou?
Předem Vám děkuji za Vaši odpověď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.