Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz zda jde darovat půl své nemovitosti kterou vlastním své dceři bez souhlasu spoluvlastníka?Děkuji za odpoveď
Tázající se pan "jn" položil v průběhu 2 dnů čtyři dotazy, které se vlastně týkají jednoho problému. Já si dovolím to shrnout, protože ten, kdo nesledoval všechny otázky, mohl odpovídat nepřesně (katerina,tikal): Takže - spolu s manželkou vlastní dům, který koupili v manželství, takže zatím se jedná o SJM. V současné době jsou pravděpodobně před rozvodem. Manželka chce dům prodat, s tím manžel nesouhlasí. On by chtěl svou polovinu darovat dceři. Zatím bylo odpovězeno: manželka bez souhlasu manžela nemůže dům prodat. Jedná se o SJM a bez souhlasu manžela by se prodej nemohl uskutečnit. Může darovat svou polovinu dceři? Martini odpovídá že ano, což je jistě správná odpověď, ale v dotazu není uvedeno, že zatím jsou vlastníci manželé. Tak si myslím, že dokud nejsou rozvedeni a dům je v SJM, musela by s darovací smlouvou souhlasit i manželka. Nebo se mýlím? Po rozvodu manželství a vypořádání vlastnictví na podílové spoluvlastnictví by to bylo možné bez souhlasu spoluvlastníka, protože by se jednalo o převod na osobu blízkou. Doufám, že jsem v tom neudělala ještě větší zmatek. Takže stručně: pokud trvá manželství, veškeré dispozice s nemovitosti lze provádět pouze se souhlasem obou vlastníků (prodej i darování). Pokud by se manželé rozvedli, následovalo by vypořádání majetku buď dohodou a nebo soudní cestou na žádost jednoho z nich. A záleželo by na rozhodnutí soudu, zda přikáže nemovitost jednomu z nich s vyplacením poloviny druhému, nebo SJM se změní na podílové spoluvlastnictví a nebo může soud rozhodnout o prodeji nemovitosti a rozdělení výnosu z prodeje každému polovinu. Prosím právně fundované, aby ještě upřesnili, jestli může jn darovat bez souhlasu manželky polovinu domu dceři? Děkuji a přeji všem hezký víkend!
doplněno 09.05.09 14:03:Pán "jn" dal odpověď jako další samostatný příspěvek a tak to raději zkopíruji sem:
Ano je to naše společná dcera a vím, že i přesto by s tím darováním manželka nesouhlasila.
Dneska jste měl ještě jeden dotaz ohledně prodeje nemovitosti. Předpokládám, že to bude mít souvislost. Takže by možná bylo dobré, pokud se rozhodnete darovat svou polovinu dceři a budete chtít i nadále v nemovitosti bydlet, zvažte zřízení věcného břemene ve Váš prospěch. Je to jenom můj návrh, rozhodnutí je samozřejmě jenom na Vás. Hezký večer!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.