Nejste přihlášen/a.
Poradíte prosím, zda je moudre navést teplovodni vytapení z menšího RD do dílna+občasné kadeřnictví( 10x4metry) Topím plynem+krbovky s výměníkem.plyn kotel přidané topení utáhne. Jde mi o to,zda nebudou prodělečné ztráty vedením rozvodů v zemi cca 6m. Rovnou bych štrekou natáhl i teplou vodu do umyvadel. Nebo je ekonomičtější dát el. Topeni a k dvoum umyvadlum prutokové ohřívače. Plyn kotel mam se zasobníkem 100l a dílna bude lehce zateplena.
Zdravím.! Myslím si, že vzhledem ke vzdálenosti bude asi nejlepší "nezávislý" systém.
Tzn. Samostatné topení i bojler.
K těm šesti metrům v zemi musíte taky samozřejmě přičíst i vnitřní vedení. Jak TUV, tak k
radiátorům. A už jste na nějakých deseti metrech. Navíc vedení v zemi by muselo být v dokonale
suchém kanálu.! Stačí trocha vody a nepomůže sebelepší izolace, pokud je mokrá.
A tahat tam na TUV zpátečku s oběhem pro občasné využití nedává smysl.
Ahoj. Možná to kolega trochu hrotí. Já mám poslední radiátor vzdálený od kotle asi 10 metrů. A jde to až do 2 podlaží. A TUV na tom není lépe. Do druhé kuchyně to dělá taky asi 8 metrů. Moc vody se na tom přivedení té teplé neodpustí. Dělat tam nějakou cirkulaci by bylo zbytečné.
Ale, znám několik případů, že i když v místě byla zřížena cirkulace, až k výtokům ji nedovedli (i když na to byli upozorňováni). Chybělo asi 5 metrů v plastu 20tkou. A co se děje? Lidi si omyjí ruce a když už je mají umytý a zavírají pákovku, přitéká ta teplá voda. Jenže, ji už nikdo na rukách nepocítí. Pokud si to mytí teda někdo neužívá nadstandartně a nešplouchá se i několik minut.
To se dá považovat za zaperlení projektanta, stavebního dozoru a i investora. Uživatel námitku nepochopil a proto ta chybka bude takhle fungovat asi 30 let. Jestli né déle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.