Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhkost v novostavbě

Od: martin* odpovědí: 15 změna:

Vím že už tu bylo spousta dotazu na tohle téma mám toho taky dost přečteného ale přesto se ptám je to už rok co bydlíme v našem novém vysněném domku který jsme si postavily... nastěhovali jsme se minulý rok nějak touhle dobou a to jsem začal sledovat vlhkost v pokojích měl jsem meteo stanici v děstkém pokoji v ložnici a v obýváku a byla to hruza vlhkost obrovska vlastně celou zimu jsme se nedostali pod 70% jen tehdy pokud jsme vyvětrali což jsem se snažil dělat pravidelně ... ráno když jsme vstavali bylo klidně i 78% vlhkosti ale doufal jsem že se to trochu přes ten rok upraví ale jak říkam tento mesíc je to rok co tu bydlíme a po roce žádná změna k lepšímu vlhkost pořád kolem 70% pomalu začínám sledovat jak se v rozích u stropu tvoří flíčky plísně občas se objeví na zadní straně skříně a tvoří se i u podlahových lišt co lemují pokoj převážně na venkovních zdích co jsou na severni straně ale pár jsem jich viděl i na vnitřní nosné zdi... i když ráno vyvětráme pruvanem jdem do práce a vratíem se odpoledne domu kolem 3 hodiny vlhkost je 70% jsem z toho zoufalej a s přicházející zimou vím že nedám zase savo z ruky jak budu hubit plíseň na zdi... jako izolaci podlahy máme protiradonovou lepenku jako prvni vrstvu a do kříže na to další lepenku už obyčejnou tak myslím že od země je ta vlhkost odizolovaná dost... dum je postaven z Porfix Plus 375 na lepidlo zatím bez jakékoliv upravy z exterieru takže z venku jsou vidět jen holé cihly. Je možné že vlhkost do domu jde přes zdi které nejsou nijak ošetřené proti venkovnímu klimatu? Pomohlo by zateplení? Za odpovědi děkuji případně mohu poskytnout nějaké foto

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vlhkost co tam máte, není špatnou hydroizolací nebo tím že Vám tam někde zatéká.

Jedná se o normální vzdušnou vlhkost které se zbavíte pouze větráním.

Tím že dům není zateplen a má relativně slabou stěnu, dochází ke srážení vlhkosti na studených plochách. No a kde je mokro, tak tam se líbí plísním.

Takže řešením je co nejdříve dům zateplit (klidně bez finální omítky) a navíc bych Vám i doporučil pořídit si řízené větrání s rekuperační jednotkou. Komfort který Vám přinese je k nezaplacení.

jendad
hodnocení

1x

Malá otázka . Vy máte v noci zavřené okna? já běžně spím při otevřených a větrám.Zavřít vzduchotěsně okna a myslet si že budu mít nízkou vlhkost asi nebude pravda. Lidi vaří , perou , suší prádlo , zalívají kvítka atd . A to všechno je zdrojem vlhkosti . Někde jsem četl , že běžný člověk během noci vydá 0,5l vody .

uska*
hodnocení

1x

K nedodělané fasádě se nemůžu vyjádřit. Píšete, že ráno větráte, ale o topení nepíšete nic. Před 2 lety v říjnu jsme se nastěhovali do novostavby se zateplenou fasádou. Nevěřila jsem kamarádovi, když pronesl - 3 roky budeš jen topit a větrat.

V říjnu se začalo bydlet a ze severní strany v rozích obvodové zdi na zemi se semotamo utvořila plíseň, u stropu nikdy. Vlhkost vysoklá. Druhý rok již bez plísně, vlhost klesla, ale ještě to není ono. Přikládala jsem to k tomu, že topím jen krbovkami a přímotopy pod okny nezapínám, tudíž špatná cirkulace vzduchu. Než vyschne stavba to trvá a to mám krom koupelny všude koberce, pokud máte plovoučku, bude to vysychat déle.

Nestačí jen ráno vyvětrat do průvanu. Když přijdete z práce, chce to zatopit, vyhřát dům a vyvětrat DO PRŮVANU na 5 minut a takto ještě alespoň 3 x než jdete spát. Vyvětráním se vám v pokoji neochladí, ale vlhkost klesne přibližně o 20% a už jste v normě. Pokud nejde o stavební závadu, tak mějte trpělivost a topte a větrejte.

jendad

jak píše uska® . Topit a topit a větrat . Podle mého taky dost pomužou krbovky . Když budou brát spalovací vzduch zevnitř , tak proženete komínem hodně kubíku vzduchu - větráte. Krbovky taky většinou jsou schopny vytápět na vyšší teploty a prohřejete více dum . Se vzrustající teplotou vzduch pojme více vody - klesá vlhkost

martinx*

jako výtapění máme teplovodní krbovou vložku napojenou na akumulační nádrž a z te to jde do podlahovky kterou máme po celém domě ale i když tam naložím a doma máme dost teplo v místě kde je krb klidně i 27° v ostatních mistnostech tak 23° tak ta vlhkost je víceméně stejná... jinak máme všude anhydrit a jako krytinu obyvak kuchyn chodba lepený vinyl a zbytek pokoju lino, koupelna dlažba

jendad

A odkud bere vzduch ta vložka?

martinx*

vzduch do krbové vložky je přiveden z neobyvatelné pudy kde ja dalo by se říct stejně jako venku takže bere venkovní vzduch prumerem tuším 150 nebo 120 ted nevím už musel bych se mrknout na tu pudu

jendad

Takže vlastně neodebírá vzduch zevnitř a nevyměnuje ho . Dělá z toho skleník .

Zkuste brát vzduch z interiéru a určitě to pomuže . Musíte , ale zajistit přístup nového .

martinxx

to už ale asi ted nepujde si myslím hadice se vzduchem je vedena v obestavbě do které samozřejmě mám přístup přes dvířka i kus te hadice vidím ale musel bych ji jedine přeříznout v pulce napojit a nějak vyvest směr obyvák a to opravdu nevím jak bych provedl jedině další díra v obestavbě nebo přivest k některé z mřížek co jsou na odvětrání te obestavby

jendad

Snad by měla jít sundat .A natočit k té mřížce.

Já mám krbovky na chalupě a mám tam vlhkoměr . To by jste měl vydět jak klesá vlhkost když pár dní topím . Spíše pak mám problém v zimě s nízkou vlhkostí

martinx*

no já mám obavu že u mě to nelze je to prostrčené skrz strop na tu pudu navíc ještě za kouřovodem a na spodni stranu kde je to napojené na krbovou vložku se nedostanu tam mrizku nemám... příjde mi to jako dobrý nápad... rád bych to vyzkoušel ale momentálně opravdu nevím jak to udělat jedíné co mě napadlo je zavřít přívod externího vzduchu na to má takové táhlo a nechat trochu pootevřená dvířka at to saje z pokoje ale zase nevim jestli by to nekourilo spíš dovnitř a navic je to trochu nebezpečné

jendad

Provozovat vložku s otevřenými dvířky je blbost . Zapracujte na tom externím přístupu vzduchu a udělejte tam rozbočku at máte možnost volby odkud brát vzduch . Radši to udělejte kvalitně :)

hodnocení

0x

Kdy teče voda nahoru? Po zdi!

Vlhkost nejde do domu kvůli venkovnímu klimatu, ale proto, že zdi nejsou dostatečně odizolovány od základů. Můžete mít izolované podlahy, zateplené zdi, ale pokud nemáte dostatečnou izolaci (ať už základů samotných, nebo na rozhraní základ-zeď) tak se můžete zbláznit a nic nenaděláte.

martin*
hodnocení

no třeba v zimě zavřená okna máme přes noc to by asi manželka nedala te je zima i když tu je 22° ted přes léto jsme měli i přes noc otevřená pokud nejsme doma tak používám ve všech místnostech aspon mikroventilaci nebo otevřené ventilačky ale myslel jsem že se to aspon za ten rok trochu zlepší ale zatím nic...

Zlepšilo by se Vám to pouze v případě že z domu odstraníte všechny zdroje vlhkosti (vás, vařič, kytky, akvaria, prádlo) a přestanete topit.

Jinak dokud nezateplíte bude to pořád stejné a až zateplíte, tak se jen nebude dělat plíseň na stěnách ale vlhko tam bez větrání bude pořád.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]