Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotel casto spousti

Od: castorpollux odpovědí: 5 změna:

Zdravím,
máme kotel Vitodens 100-W s externím zásobníkem, regulaci vitotrol 100 OT a mám pocit, že tam je něco špatně nastavené. Kotel často spouští - i několikrát za hodinu, ale vždy jen na pár vteřin a na nejslabší výkon. Vyžene teplotu na nějakých 45 stupňů a pak to klesá k nějakým 30 stupňům. Aktuálně by měl být kotel řízený prostorovým termostatem, který má nastavenou pokojovou teplotu 22 stupňů. Na kotli je nastavena teplota kolečkem na 2.
Čím to může být, že tak často kotel spouští?
Lze nějak nastavit, aby kotel začal přihřívat, až když klesne teplota např. o 3 stupně? A pokud ano, jaký je parametr? V příručce pro instalici regulace vitotrol jsou parametry např.:

Horní limit teploty (z výroby 35) -ale nevím,čeho je to teplota.

Dolní limit teploty (z výroby 5)

Predefinování teploty ( z výroby 0) - možnost nastavení -3 až + 3

Proporcionální šířka pásma (z výroby 1,5) - možnost nastavení 1,6 až 3

Můžete mi někdo vysvětlit tyto parametry?

Obracím se na poradnu, protože setkání s topenářem se jen tak nedočkám

Děkuji za pomoc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud není problém v něčem jiném, mělo by Vám pomoci přenastavit parametr Proporcionální šíře pásma, mělo by jít o jakousi hysterezi, tedy přesně o to, co potřebujete.

Pokud tento parametr nastavíte např. na hodnotu 3, regulátor bude kotel spínat, až když se teplota odchýlí o 3 stupně od žádané hodnoty.

Jinak parametry znamenají:

Horní limit: maximum, na které lze regulovat teplotu

Dolní limit: minimum, na které lze regulovat teplotu

Předefinovaní teploty: meze, v kterých můžete dočasně změnit programově nastavenou teplotu, např. když máte nastaveno na teplotu 22 a chcete si na dvě hodinky malinko manuálně přitopit, tak Vás to pustí jen v těchto nastavených mezích

No a šířka pásma by měla být již zmíněná hystereze.

castorpollux

Zdravím,

přenastavil jsem proporcionálníá šíři pásma a zlepšení jsem nezaznamenal.

Zaráží mě zejména situace, kdy termostot ukazuje stejnou aktuální teplotu v místnosti a i cílovou teplotu, přesto kotel na pár vteřin spustí v režimu vytápění (nikoli TUV). Napadá Vás, čím to může být?

hodnocení

0x

Myslím, že je to velmi bežné . Mě zapíná kotel možná 20x za hodinu na ca 5 - 10 vteřin. Mám ho již patnáctý rok, dělá to pořád. Je to možná předimenzováním kotle - tedy je příliš silný. Já ho mám vyprojektovaný na vytápění RD a garáže. Termostat mám v obytné části, která je lépe zaizolovaná.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jestliže ten kotlík dohřívá ještě ten externí zásobník, může to být ten důvod, že si prostě jen přitopí. Koukni se na display, co zrovna dohřívá. Třeba to něco napoví a pak se lépe rozhodneš, co si došteluješ.

castorpollux

Zdravím,

pokud dochází k ohřevu TUV, tak to chápu. Např. po sprchování. Ale nechápu, proč kotel jede v režimu vytápění, když podle termostatu bylo dosaženo cílové teploty v místnosti.

Zdravím,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]