Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám nový dům, patrový, zateplený (sice jen 5cm polyš ale alespoň něco), spotřebiče mám většinu v energetivké třídě
A+++, po celém domě žárovky LED. Mám elektrokotel a kotel na tuhá paliva. Topím tím na tuhá paliva a elektrokotel využívám pouze minimálně když si potřebuji tzv. čmuknout. tzn elektrokotel jede měsíčně maximálně tak 3 hodiny. Řídil jsem ho proto, abych měl lepší tarif v mé oblasti, aby byl i přes den nízký. Dodavatele mám ČEZ.
Zajímá mě, kolik platíte za podobný dům tohoto typu ročně, popřípadě jaké zálohy platíte.
Vůbec nemám představu, kolik mi přijde na konci roku vyúčtování a docela se toho už teď děsím. Jinak zálohy platím dle mě malé (1500Kč). Baba na ČEZu mi takové doporučila. Díky Klaban
Spočítejte si spotřebu již teď. Předpokládám, že máte tarif D45d. Cena VT je 2,84 Kč za kilowatu a cena NT je 2,36 Kč. Pokud máte jistič do 25, tak měsíční platba je 436,- Kč, pokud máte větší jistič (32), tak necelou stovku přidejte na měsíční paušální platbu.
Výpočet nebude přesně na haléře, ale + - 100,- Kč. Je to zaokrouhlováním.
Nepíšete kolik osob žije v domácnosti, zda denně vaříte atd. 1500,- Kč zálohu odhaduji pro 3 členy v domácnosti (teplá voda) + běžné vaření a ostatní spotřebiče.
doplněno 09.10.14 15:35:než jsem dopsala, tak jste doplnil údaje. Pokud máte 2 malé děti, tudíž jste celý den doma a manželka bude topit el, tak záloha je nedostačující. Ale to si zjistíte výpočtem sám.
doplněno 09.10.14 15:49:mám také nový domek (11x8m),zateplený, el. také netopím, ale sazbu mám a vlezu se do 1000,- Kč. Ale při malých dětech bude spotřeba větší, to je jisté.
Pozor manželce jsem elektrokotlem topit zakázal takže v praxi to znamená, že ráno než jdu do práce tak roztopím kotel na tuhá paliva a manželka si už sama přikládá. Kotel jede třeba v měsící pouze jednou, když jsme někde na návštěvě, přijedeme pozdě a potřebujeme ihned nahřát radiátory kvůli děckám, tak zapneme elektrokotel. V měsící jede tak 2 hodiny maximálně.
Ty chceš od nás vědět, kolik ti přijde na konci roku ve vyúčtování?
Tak takový alchimista nejsem a asi ani nikdo jiný.
Ale když si každý týden zapíšeš stav elektroměru a po měsící si spočítáš měsíční spotřebu, tak už bys mohl vědět co tě při vyúčtování čeká.
Teď je takové období, kdy se moc netopí, takže když současnou spotřebu vynásobí 12měsící, tak asi nebudeš daleko od skutečnosti. Ale opravdu si to musíš zjistit a spočítat sám.
(a 18000 za rok za elektriku dáme v dvougeneračním domě za rok taky a bez elektrickýho topení).
Ne, kolik přesně dám za energie to po vás opravdu chtít nemohu jen mě zajímá kolik lidi tak průměrně dají za elektriku s podobnými parametry, jaké mám já. Samozřejmě ten elektrokotel používat téměř nebudu. Ten jsem nechal zamontovat jen díky manželce a protože máme dvě malé děti a já když nejsem doma, tak manželka si v normálním kotli nezatopí. Topit imrvére v elektrokotli je finanční sebevražda, to je mi jasné.
1500kč zálohy na baráku s elektrokotlem? My v bytě kde máme bojler, počítač, pračka no prostě dnes běžné pikačovinky platíme zálohu 1500kč a stejně za poslední období byl nedoplatek něco přes 2000kč
Copak kdybych doplácel cca kolem 2 tisíc, tak mě to nepoloží, ale sousedovi přišlo prý vyúčtování před rokem asi na 15 tisíc což je darda. A furt mě děsí s tím, že platím málo na zálohách těch 1500Kč a že mi může přijít taky takový doplatek, tak se trošku bojím no.
elektrokotel mám taky, ale nepouštím ho, výhodnější sazbu D45 na topení mám též, jistič 32A, spotřebičů plnej RD, dodavatel EON, měsíčně si sleduji spotřeby v NT a VT, platím za roční spotřebu cca 6500 kWh cca 20-21 tis. Kč (zálohy kolem 1800,- a doplatky minimální - letos 400 kč přeplatek), pokud znáte svoji spotřebu, zkuste si kalkulaci přes peníze u jednotlivých dodavatelů třeba na kalkulator.tzb-info.cz/...
Než se nervovat, co takto? Vyšší záloha je jistota.
Byt 130 m2, topení lokální s výhřevem kuchyně, obýváku, chodby a částečně koupelny; 4 pokoje topení el.a v případě velkých mrazů možnost vytápění obýváku taktéž el. Dále vše na el.pohon- bojler, kuchyň, lednice, mrazák, pračka, atd., samozřejmě TV, PC, nabíječky. LED žárovky zatím 3ks, zbytek vesměs 100W, a pár 60W klasik, protože mám slabší zrak. Nezateplený dům. Obvodové stěny vybaveny předsazenými stěnami z SDK (vedení el.instalace a ostatní kabeláže po bytě) se vzduchovou izolací cca 4cm. Snížené stropy na 2,4- 2,6m. Také SDK. El.topení nástěnné s možností regulace dle potřeby (3x sálavé panely, 2x olejový radiátor). Počet rodinných příslušníků proměnlivý od 4 do 6. Poháním dále el.i venkovní prostory- dílnu, dřevník, garáž a zahradu.
Sazba D45, dodavatel ČEZ, jistič do 25A. Zálohy 4.000,-Kč. Jistý a léty ověřený přeplatek min.10.000,-Kč/rok. Spotřebu sleduji, ale nijak moc se neomezuji. Každý rok pouze upravuji výši zálohy na mnou požadovanou výši, protože distributor mi sám automaticky snižuje výši zálohy podle skutečného odběru. Což samozřejmě pro svůj klid nechci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.