Nejste přihlášen/a.
Ahoj, minuly rok jsme zateplovali a u dvou terasovych oken byl zrejme tepelny most. na vnitrni strane spalet se loupala malba a pak i stuk. Na puvodni spalete byl nalepen xps polystyren 20mm a rozdelen listou na roletu a tam byl zdrejme problem. Vse jsem rozebral a musim to udelat znovu. Mate tipy jak to udelat spravne? Diky Martin
Izolantem překrýt rám okna po celém obvodu v co největší tloušťce (schovat rám do izolantu) Vodítka rolet kotvit do izolantu (nejlépe XPS)-nebude Vám pasovat stávající roleta! Jestliže vodítka-lišty vyčnívaly-což je častější případ, můžete je taktéž schovat do izolantu z obou stran.
Martine, je třeba rám okna, jak správně píše hubas, co nejvíce zakrýt XPS. Ne jen 2 cm, ale celý rám (skoro). U každého okna se bude muset postupovat individuelně dle velikosti špalety.
Máte i vevnitř na špaletě EPS?
doplněno 09.10.14 14:48:proč? abyste snížil množství tepelných mostů. Zakryjete co nejvíce rám zvenku a trochu i zevnitř...co rozměr dovolí.
Nikde zvenčí nevidim hydroizolační pásku. Pokud se loupe malba a štuk, jde tam voda. Kor když je to takhle u země. Vyrejpal bych kus pěny a nějak tam nalepil hydroizolačku, znova trochu dopěnil a zapravil polystyrenem.
Montážníci jí tam běžně nedávaj, mávnou rukou s výrazem okenního guru, jakože naprosto zbytečný. Člověk si jí musí vyloženě vydupat, dle mý zkušenosti, nebo to pak předělávat. Stejně tak dovnitř patří parofolie.
Ido, asi myslíte difuzní paropropustnou pásku. Ano správně, ČSN nařizuje vnitřní poarotěsnou, a venku difuzní pásku. Ale pokud nalepí polyš, tak difuzní páska je zbytečná.
Pokud se ale bavíme o stejné pásce...
(nevidim hydroizolační pásku)
Zdravim, porad hledam na netu spravne zhotoveni spalet a jsem z toho jelen. Taky me znervoznuje ta siroka mezera mezi ramem a oknem kde je pena. Podle nejakych navodu z netu tam ma byt nejake tesneni a zevnitr parozabrana. To bych musel vykuchat i spaletu vevnitr. Zajimave je,ze ten problem je jen na dvou spaletach v celem baraku. Muze to byt tim, ze tam neni po obvodu okeniho ramu vevnit v cihle polystyren? Vsude jinde ho mam. Jaky byste zvolili postup opravy? Dekuji Martin
Nedělejte z toho vědu, zateplete to pořádně zvenčí a uvidíte, zima se blíží, tak se případná absence parotěsky z vnitřní strany projeví. Máte, řekl bych, vcelku naději, že to bude ok.
...Protože masivním zateplením venkovního rámu posouváte rosný bod směrem ven, což je žádoucí. Pokud by bylo třeba parotěsnou pásku na vnitřní stranu přesto použít, na hotový vnějšek již sahat nemusíte. S internetem opatrně, tady je totiž vesměs každý "profi stavař", ale zkuste žádat logické vysvětlení respektující fyzikální zákony
Kdyz budu lepit (penou) xps polystyren na spatetu tak mam dat penu i mezi xps a ram okna? Nebo jen mezi xps a spaletu? Jak byste vyresili ten spodek dole pod oknem? Mel jsem tam beton,ale vysekal jsem ho, protoze taky tahal vlhkost. Musi tam byt parapet,ale nevim jestli hlinik nebo neco jineho. Martin
S lepením na pěnu zkušenost nemám, proto bych lepil na mnou osvědčené lepidlo.
K rámu nic nelepte, vše pouze na stěnu.
Beton "tahal vodu"? Kudy? Jak jste na tom s vodorovnou hydroizolací? Nebyl zde spíš problém s tepelným mostem?
Volba parapetu je individuální, já mám rád nerez, nevidím na něm žádné nevýhody...
Byl tepelny most, beton byl primo na cihle. Mezi nebyl polys. Polys na spalete zacinal az od betonu smerem nahoru. Jak zaprselo tak pres beton se dostavala vlhkost do cihly. Aspon tedy myslim ja. Martin
Martine, lepit pěnou Tytan 753, nebo obdobnou je OK. Jen to chce trošku trpělivosti.
Můžete mi vyfotit detail popsaného místa?
nevidím plochu, ale většinou lidé dávají penetraci zbytečně. Musíte si zdůvodnit, k čemu je penetrace vhodná, či nutná. Proč se penetruje? Co je na obalu penetrace napsáno?
doplněno 15.10.14 20:43:Nepokazíte penetrací vůbec nic. Když ji už máte, dejte jí tam.
Je to hloubkova penetrace Murexin. Tak se zeptam jinak, pokazim neco kdyz napenetruji? Jeste mi totiz dost zustalo tak nevim co s ni.
Myslite, ze nerez by mohl byt? Bude se po nem chodit. Nebude to tenke a slabe?
doplněno 15.10.14 18:31:Myslim ten parapet
Tloušťka bude taková, jakou si objednáte. Máte vícero možností, ale řekl bych, že nerez bude z těch nejlepších materiálů.
Měď-měkké, nehodí se Vám
Titanzinek-měkké
Hliník-měkké, lakovaný nevydrží
Pozink-odře se, natřený nevydrží
Tak jsem o vikendu lepil ctyri spalety, do tech dvou na postizenem miste jsem dal 4 cm a 3 cm XPS a pristranu jsem dal 2 cm. Ted mam pekne ctyri spalety stejne, ram je tak do poloviny prekryty polysem. Dalsi faze bude zuzeni rolety a montaz vodicich list. Pak jeste pridam 2cm XPS pred i za vodici listou. Snad to bude stacit. Dole pod oknem jsem vysekal beton a nalepil XPS 11 CM.az ke spodnimu ramu. Vznikla mi mezera na parapet 2,5 - 3 cm. Chtel bych ho z prirodniho kamene-gratit tloustky 2 cm. Necham si ho narezat u kamenika. Ted je otazka jak ho pripevnit a cim nalepit? Musim pod parapet na XPX davat lepidlo a perlinku? Martin
Muzu lepit zulovy parapet penou k polystyrenu? ANO, klidně, bez problému.
Nevadi mezikra mezi parapetem a polystyrenem? Zaleží jak velká, ale obecně nevadí.
Nebo nanést lepidlo a srovnat podklad a udelat ho hned do spadu? srovnat do spádu nikoliv lepidlem, ale polyšem, při lepení pěnou.
doplněno 03.11.14 17:29:Martine,
Kdyz objednam zulu 2 cm. tak mezirka bude do 1 cm. OK, tak dáte 1 cm polyš do spádu.
Kdyz dam 3 cm zulu tak mezirka skoro zadna. Stacila by 2cm zula kdyz se bude na parapet slapat? To netuším, ale domnívám se že ano.
Jakou pěnou lepit kamen? Tytan 753 co lepim polys? ANO a nešetřit.
Kdyz objednam zulu 2 cm. tak mezirka bude do 1 cm. Kdyz dam 3 cm zulu tak mezirka skoro zadna. Stacila by 2cm zula kdyz se bude na parapet slapat? Jakou penou lepit kamen? Tytan 753 co lepim polys? Dekuji Martin
Dobry den, tak mam hotovou pripravu na kameninovy parapet 3 cm. Je to akorat bez mezer a ve spadu. Bude stacit tedy tenka vrstva peny, ale po cele plose? Jeste resim, kdyz dam parapet tak nebude vyadit kdyz perlinka s lepidlem bude na soklu jen k parapetu zespoda a ne zalozena pod parapetem? Dekuji Martin
doplněno 07.11.14 13:05:Spaletu jsem jeste pozichroval sedym XPS 2 cm. Ten ruzovy je 4 cm, myslite, ze uz tepelny most nebude? Na drude strane je slozeni XPS 3 cm ruzovy a XPS 2 cm sedy. Az na dvojku namontuji listy na rolety. Martin
Blahopřeji!
Bude stacit tedy tenka vrstva peny, ale po cele plose? Ano, bude stačit.
Jeste resim, kdyz dam parapet tak nebude vyadit kdyz perlinka s lepidlem bude na soklu jen k parapetu zespoda a ne zalozena pod parapetem?
Ne, nebude vadit.
Nepenetrovet. Je třeba zjistit, proč se používá penetrace.
Ano, trošku navlhčit...Ale není to podmínka. Já nepenetruji, a nevlhčím.
doplněno 10.11.14 21:15:Martine, nedával bych žádnou dilataci.
doplněno 15.11.14 20:57:Úplně jedno, jaké rohy...
Zdravim, tak parapety mam doma, eden vazi asi 30 kilo! Mam ho tam zatim nasucho a zitra budu lepit TYTYNEM 753. Nemusi penetrovat parapet zespodu? Neni moc drsny, chytne pena? Nekde jsem cetl, ze se ma navlhcit povrch vodou v rozprasovaci, je to spravne? Jeste me napadlo to pozichrovat lepicim tmelem v tube do hrany parapetu v miste kde se dotlaci k ramu, muzu to? Plechove parapety se bezne sroubuji k ramu, u kameniny to nejde. Co si o toM myslite? Dekuji Martin
Tak zitra se dam na parapety a pak me ceka dolepeni polyse k parapetu. Mam nechat malou mezirku mezi parapetem a polysem ve spalete jako dilataci? Nebo me napadlo tam dat APU listu, je to vhodne? Pak budu davat na lepidlo rohy ve spaletach, mam pouzit plastove s perlinkou nebo plechove s perlinkou? Dekuji Martin
Tak prvni pokus prilepit parapet nevysel, asi jsem nanesl vice peny nez mel a neztlacil jsem parapet do pozadovaneho sklonu. Tak jsem to podriznul a dnes udelal znovu a povedlo se. Ted me cekaji APU listy a rohy. Mam pouzit plastove nebo plechove? Dekuji
Dobry den, taham na spalety lepidlo s perlinku, vadi kdyz teploty v noci budou kolem nuly az dvou stupnu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.