Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
mám žebřík pro kombinované vytápění, ale na otopnou soustavu nakonec napojený nebude. Koupil jsem jen přímotopnou tyč a přemýšlím, čím radiátor napustit ( odvzdušňovací ventil a zátky mám ) V návodu výrobce píše o náplni vodou s antikoro přípravkem, nebo s nemrznoucí směsí do -5°C. V prodejně vodocentra mi nabídli kanistr s nějakou antikoro látkou do -20°C, která se prý ředí - jenže balení mají jen velké ( v ceně 400,- )..zbytečně bych vyhodil peníze a ona kapalina by mi zbyla. Tak se chci optat, jaká ta nemrznoucí směs musí být a kde jí sehnat? Narazil jsem v Kaufu na nemrznoucí směs Carlson do ostřikovačů auta, která je přesně do -5°C, jak výrobce žebříku požaduje. Jako laik přemýšlím, jestli taková směs lze použít? Jestli nevadí, že je na okna aut, že je žlutá a parfémovaná? Nebo je nutno koupit jinou, speciální směs?
Dík za rady ( výrobce radiátoru na mailový dotaz nereaguje )
Honza
No, ještě že jsem se optal..ty ostřikovače se mi nepozdávaly Ten fridex zní zajímavě, tak koupín litr fridexu a zbytek doředím destilkou...to by snad mohlo být OK?!
Díky všem H.
Zdravím, naplnil bych jej v souladu s návodem. Pokud mají na prodejně pouze velká balení, tak si kupte destilovanou vodu, předpokládám že těleso není velké a do něj nelejte trochu Inhicor-T či přípravku Topekor. Jsou to litrová balení v ceně do 100,-Kč. Předpokládám, že v koupelně mrznosut nebude, takže zamrznutí nehrozí. Přípravky mnou uvedené nejsou do mrazu. Fridex nechte to auta, je toxicky více, než přípravky uvedené.
Po dvou letech by měla být náplň vyměněna. Otázkou ale je, co umožňuje použít výrobce, pokud to bude uzavřená soustava, takže návod od něj má přednost!
P.S.: Zbytek Topekoru či Inhicor T můžete nalít do expanzní nádrže běžného teplovodního topení, pokud to expazní nádrže přístup není, tak se to naleje při částečně odpuštěné soutavě do nejhornější radiátoru a dopustí, či se to aplikuje to hadice na dopouštění a tlakem vody vpraví to systému.
Otázkou je, zda toto řešení v koupelně bude vyhovovat.
Já bych ten žebřík normálně připojil na otopnou soustavu domu. Potom bude v koupelně stále určitá teplota, stěny nevychladnou, a potřebnou vyšší teplotu pro koupání dosáhnete zapnutím třeba infrazářiče, který okamžitě vytvoří tepelnou pohodu zářením přímo na nahé tělo. Žebříku dlouho trvá, než se po zapnutí vyhřeje voda a začne teplo odevzdávat prostoru, elektrické topné těleso bude třeba zapínat s předstihem.
doplněno 09.10.14 10:26: Hujer dobrý postřeh! Já na to myslel, ale zapomněl napsat.
Ahoj všem,
včera jsem si na základě Vašich rad koupil Fridex a destilku, dnes to tam naleji. Výrobce mi odepsal to samé : Fridex s destilkou ! Tímto všem děkuji.
Na vtipný dotaz ohledně topení venku: na obalu fridexu stabil je napsáno, že se používá jako chladivo do motorů a také do otopných soustav..obsahuje antikorozní látky a dobře vodí teplo. Takže informace do -5°C nemá nic společného s mrazem v bytě )
Jak budete mít řešenu tepelnou roztažnost kapaliny při ohřevu? Pokud byste měl žebřík napojený na otopnou soustavu, tento problém by řešila expanzní nádoba.
Ano, taky se dobře roztahuje, tak se nezdržovat dlouho, kdyby se náhodou roztrhl Nečetl jsem to celé, ale proč to nazapojíte do topného okruhu?
Žádnou otopnou soustavu nemám, tak proto... Roztažnost budu řešit dle návodu: nenaplním radiátor celý, našroubuji otevřený odvzdušňovák a budu hodinu topit na plný výkon..Až přestane vodu vyhazovat ven, tak odvzdušňovák zavřu..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.