Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stoupačky v koupelně zakrytí ventilační šac

Od: samnuel* odpovědí: 11 změna:
Ahoj,
zajímalo by mě, jak se dají využít, popřípadě zakrýt stoupačky v koupelně, které vedou u stěny do hořejšího patra. Uvítal bych nějaké nápady, jsem z toho celkem zoufalý. Nevím, co s nimi mám dělat.
Pak by mě zajímala možnost vyřeší zadní stěny na toaletě, kde jsou dvířka do revizní šachty. Jaké jsou možnosti zakrytí, aby to pokud možno nebylo vůbec vidět?
Díky moc za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavel2*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Využít se asi nedají nijak. Největší problémy panelákových šachet jsou dva: Jednak že je tudy všechno slyšet, a za druhé že tudy stále komínovým efektem utíká teplý vzduch z bytu. Kdybych já dělal přestavbu jádra, tak to udělám asi takto: Celou šachtu bych obezdil cihlovou zdí, a tam co jsou vodoměry bych udělal dobře těsnící okno nebo dveře, podobné jako jsou vnější okna na domě, místo skel může být sololit nebo plech, nebo hrbolaté sklo. Popř. ještě vyvést odsávání do koupelny a kuchyně, ale tak, aby šlo dobře (těsně) uzavřít.

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Stoupačku hlavně potřebuje ten nad váma*smich*Všechno by asi vyřešila dobrá púráce se sádrokartonem.

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Asi se dá souhlasit s použitím sádrokartonu. Je dnes již vyráběn v mnoha variantách a tak bych se opravdu nebál jít do tohoto řešení. Z popisu předpokládám, že se nejedná o panelák, jak se domnívá pavel2, ale o klasický činžovní byt ve starší zástavbě. Snížení stropu pomocí sádrokartonu by asi nebylo problémem a navíc by se zde dala ukrýt vodní nádržka, která svým vzhledem nikoho zrovna nenadchne. Snad jen bych pak myslel na její utěsnění či odvětrání - kvůli vlhkosti. A pak také nezapomenout na přístup pro případ technických problémů...
strejc :)
samnuel*
hodnocení

Díky moc za rady,
jedná se skutečně o dům z padesátých let, který má 6 pater. Vyboural jsem celé původní jádro a nahradil ho sádrokartonovou konstrukcí, která na rozdíl od ytongu má lepší možnost izolace. Koupelnu jsem o trochu zvětšil, ale toaletu jsem musel nechat původní kvůli instaleční šachtě. Právě moje otázka směřovala k jakým možnostem byste se přiklonili při zakrytí dvířek k instalační šachtě, aby to nebylo vidět. V současnosti tam byly dřevotřískové dvířka, která jsou tam tak na tři věci.
díky
none*
Zazdění instalační šachty je nesmysl - to vám ani (tipuji družstvo) nepovolí. Podle rozumného nařízení musí být šachta z důvodu oprav přístupná po celé šířce. Není problém celou šířku zakrýt demontovatelným sádrokartonem nebo dřevotřískou, každý stolař Vám udělá dvířka na vodoměry a plynoměr. Z praktických důvodů je lepší výšku stěny rozdělit na 3 části. Na ni lze nalepit obkládačky. Do 5mm spár pak vtlačit PVC T profil. Doporučuji také vyjmut WC ventilátor, promazat ložiska a vyčistit průduch vysavačem, a dále podlahu v šachtě zalít novou protipožární hmotou.
samnuel*

Díky za tip, přesně s touto myšlenkou jsem se nedávno rozhodl, že tu provedu. Sice zvednu výšku obkladaček ze současných 120 cm asi něco přes 2 m, ale i tak by to mělo vypadat dobře. Dvířka budou k dispozici pro měření a zároveň tam nechám sadrokartonovou desku, kterou bude možné demontovat. Je to asi jedina možnost, která připadá v úvahu, aby se běžný návštěvník vůbec o instalačí šachtě nedozvěděl. :)

prostě jak sem řikal, všechno vyřeší dobrá práce se sádrošem :)
kuklp
Přesně tak - když jsem dostal od družstva povolení k přestavbě jádra, tak tam bylo důrazně a pod pokutou zakázáno zazdění stoupaček. A to právě z důvodu rychlého přístupu v případě havárie. I pro samotného uživatele bytu je mnohem lepší mít stoupačky přístupné.
pavel2*
To jsou holt ty dnešní panelové šmejdy. Když jsem bydlel nějakou dobu v Brně v bytě stavěném asi za 1. republiky, tak tam byly vodovodní i plynové trubky krásně zazděné a jen z omítky trčel kohout, jinak nebylo nic vidět. A až do dneška to nebylo potřeba měnit. Na to se už ti dnešní stavitelé nezmůžou.

CNR *smich*

pavel2 Probuď se! Nejedná se o panelák!

IMCO, současní stavitelé dokáží věci, o kterých se ti zřejmě ani nezdá...

alda*
Můžete mi někdo vysvětlit, co znamenají ty zkratky co tu používáte? CNR, IMCO, OHDH a podobné?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]