Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstřižení elektroměru na soukromém pozemku

Od: herfran odpovědí: 11 změna:

Prosím o názor jak je to s odstřižením elektroměru z důvodu neplacení, na soukromém pozemku. Opravdu je zaměstnanec EONu oprávněn projít neuzamčenou brankou a v době nepřítomnosti majitele sundat hodiny ve skříni na fasádě domu a nechat jen ve schránce oznámení?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

layborr*
hodnocení

2x
Energetici musí mít kvůli kontrole, odečtu, údržbě, výměně či jeho odebrání možnost přístupu k měřicímu zařízení i neměřeným částem odběrného elektrického zařízení. Energetický zákon jim (jako zákon o telekomunikacích spojařům) dokonce někdy umožňuje odstraňovat na cizích pozemcích stromy a jiné porosty. Když ale chtějí vstoupit na něčí pozemek, měli by o tom vlastníka předem informovat.Zdroj: penize.cz/...

ohneta*
hodnocení

1x

Hodiny jsou majetkem EONu a ano, má právo vás odříznout od elektřiny z výše popsaných důvodů.

hodnocení

0x

Tak jak jste to popsal(a) je to možné a děje se tak standardně.

herfran
hodnocení

Děkuji všem za odpověď, byť mně z nich jednoznačně nevyplývá, může-li pracovník EONu bez předchozího upozornění - tedy bez vědomí majitele, vstoupit na pozemek a odstranit ty hodiny?

jmhad*
hodnocení

0x

Nevím co máte ve smlouvě či v podmínkách firmy EON.Pokud je tam,že majitel elektroměru,tedy firma má volný přístup k elměru,pak ano. Pokud to tam nikde není,tak jedině minimálně se zástupcem obecního úřadu nebo výše /strážník,policajt/.

doplněno 07.10.14 18:15:

Tak to upřesním- Energetický zákon 458/200o v § 28 říká,že zákazník je povinen umožnit přístup k měřícímu zařízení. Když tedy není přítomen,musí jej zastoupit nějaký úřad. Já bych si podal stížnost na neoprávněné vniknutí na soukromý pozemek.Jernže co tím získám? nějaké uspokojení mého ega? nic víc.

buss
hodnocení

0x

Nebádat, je na to zákon(y), které řeši vstup na pozemek některými orgány.

Hurá, správní odpověď. Začněte ihned hledat zákon, ve kterém to je uvedeno, včetně prováděcích předpisu..

Pane Bussi, ještě Vás neomrzelo, místo rady a odpovědi, doporučovat číst zákony?

Prosím Vás, když už máte potřebu sdělit, že je třeba číst zákon, tak ho prosím vyhledejte, dejte odkaz, nebo citujte příslušný předpis, nebo...si dělejte co chcete. Vždyť je demokracie.

buss

To mne nemůže omrzet, jedině tam je správná informace a ne co si někdo myslí aniž se sám do normy podíval, a je toho dost. A je-li problém čtu a ptám se na úřadě když mám pochybnosti, kde mám tu povinnost stanovenou. Proč bych se měl třeba před úředníkem třást, bát se jít na úřad? Já ho platím, on slouží. Zatím se mi to vyplatilo. Ono postačí znát jen to, s čím člověk zachází, základem může být ústava, pak především OZ a tam jsou takové změny,na které mohou doplatit. Právní jednání je dnes více bezformální. Jak se říká, neznalost zákona neomlouvá a tu soud neuzná. Kdyby byli občané znalejší, neměli by kopu problémů, i z blbosti. Radu hledají až už jsou v prů... Radíte ze vzduchu? Nebráním vám citovat.
A zvyšuji právní vzdělání občanů, protože právo svědčí bdělým.

Pane kolego Bussi, pokud sdělíte radu typu, nejdete to zde, v zákoně 123/1234, §14, pak odpověď od Vás bude dobrá, ale posílat někoho na úřad, nebo ať si to přečte v zákoně je rada zbytečná.

A zvyšuji právní vzdělání občanů, protože právo svědčí bdělým. Tato Vaše věta je právě omyl, páč tazatel nebude hledat desítky hodin, kde to je uvedeno. Proto chodí do poradny, aby mu sdělili, kde to najde a jak předpis použít,.

aaela z ní si vezměte příklad.

Ale jak jsme psal již včera, klidně si dělejte co chcete.

takjan*

Ať je rád, že mu tam nenaběhlo komando ČEZ))

hodnocení

0x

A kdyby přišel k vám,když budete doma,slušně pozdravil a řekl,že jde vám odstřihnout hodiny z důvodu neplacení elektřiny ,vy by jste ho tam snad pustil? I malé dítě ví,že když chce v obchodě byť jen žvýkačku,že za ní musí dát penízky a vy se divíte? Kdysi platilo,,Kdo nepracuje,ať nejí,,ale dnes si tu demokracii a zákony každý vykládá po svém.Až zaplatíte dluh a poplatek za znovu zapojení hodin,oni vám je rádi opět zapojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]