Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytápění vzduchem

Od: mirajab* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, Mám dotaz ohledně vytápění vzduchem, jde o to že mám byt zhruba 70m2 a mám v něm krbová kamna bez vložky které mají výkon 7kw přemýšlel jsem že bych nad těmito kamny a i nad asi 30cm roury komína udělal jakýsi trychtýř kam by stoupalo teplo od komína a kamen a následně bych si toto teplo rozvedl izolovaníma trubkama po bytě. Máte s tím prosím někdo zkušenosti? Měl bych na potrubí nainstalovat i nějaký ventilátor? Moc děkuji za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Byt = celé řešení je vrámci jednoho patra. Tzn. trubky budete vést pod stropem? To nebude moc estetický.
Zkuste vaši představu rozvést.

mirajab*
hodnocení

Ano jedná se o vytápění celého bytu. Trubky budou skované pod sádrokartonovím podhledem. Chce se jen zeptat jestli by to fungovalo a jestli s tím má někdo zkušenosti. Děkuji.

hubas*

-ventilátor určitě (s kuličkovým ložiskem do nepřetržitého provozu)

-vzduchový filtr (částečně eliminujete víření prachu)

-musíte vyřešit i odvádění vzduchu zpět!

-potrubím se bude přenášet hluk

mirajab*
hodnocení

A máte s tím zkušenost je to alespoň trošku účinné?

jendad

Američani běžně vytápějí vzduchem . Tam jde o to , že převádíte malé vykony. Což u nás v našich podmínkách , kdy máme velkou akumulaci (zděné stavby s mizernou izolací) není moc vhodné . U nás je vhodnější spíše vodní vytápění . Voda má velkou akumulaci a proto je vhodnější když potřebujete přemístit (vytápět) velké množství energie. Takže pokud máte mizernou izolaci , tak velké uspěchy mít nebudete .

Spíše vám pomohou stavební upravy , kdy uděláte otevřenou dispozici (propojíte prostor) . To znamená běžně propojit chodbu , obývák a kuchyn. Do ložnice bych rozhodně nezaváděl trubky . Taky je tam vhodnější menší teplota na spaní.

janm*

Možná by v rámci "přiblížení se" otevřené dispozici prostoru pomohly také průduchy ve zdech , neboť při vytápění kamny se vytváří "vak" horkého vzduchu pod stropem, dolů jde již vzduch "chladnější".

doplněno 05.10.14 20:29:

Anebo tedy zda-li by nebylo jednodušší kamna s výměníkem a pár radiátorů.

hubas*

Účinné to bude úměrně vynaloženému úsilí a financím. Hlavně by chtělo vymyslet regulaci pro každou místnost...nějakou škrtící klapku ve výdechu v každé místnosti a pro jednoduchost jediný ventilátor pro celý system.

Další věcí je estetika, trubky schováte do podhledu popř. nějakého krytu nebo můžete použít ploché obdelníkové i do interieru, záleží na konkretním případu. Průduchy nemusí být nijak rušivé, spíš to nasávání. To budete mít nad kamny digestoř?

hodnocení

0x

Vytápím krbem (vložkou) s teplovzdušným výměníkem 200 m2 resp. půdní vestavbu 20 x 10 m tj. 5 místností.Celá instalace funguje perfěktně.Dělal jsem si to sám, ale cena byla 160 000,-.Pokud je to dobře udělané nejsou žádná negativa...S krbovými kamny si to moc dobře nedokážu představit.

hodnocení

0x

Pokud mohu radit, tak se do toho nepouštějte ! Teplý vzduch je mrška a jde stále jen nahoru. Jeden rádce zde uvedl, že ho teplovzdušné vytápění stálo 160 000 Kč a to měl jako zdroj teplovzdušný výměník. Za poloviční cenu byste měl pěkný teplovodní systém z měděných trubiček a se vzhlednými radiátory. Chtělo by to ovšem krbová kamna s teplovodním výměníkem nebo kotel.

hodnocení

0x

Fungovat to bude, otázka je s jakou účinností.
1) Rozvody se dělají izolovaným flexi potrubím (je izolované i proti přenosu zvuku z místnosti do místnosti).
2) Ventilátor musíte koupit speciálně na to dělaný. Bude rozvádět velmi horký vzduch a obyč by se roztekl, nebo by alespoň uvolňoval nějaké škodliviny do topného vzduchu. Bude stačit jeden a z něho to rozvětvit do ostatních místností.
3) Filtry se dají také koupit, doporučuji, hýbete z velkým množstvím vzduchu a prach se roznáší po celém domě.
4) Odvádění vzduchu zpět není třeba řešit, pokud máte trošku netěsné interierové dveře, nebo dveře bez prahu (taky škvíra) nebo prostě necháte pootevřené dveře. Pokud ale máte prostor a finance, můžete potrubí zdvojit a u země nabírat vzduch zpět.

PS: Výlučně teplovzduchem topím už třetí zimu.
PS2: Zbyl mi balík a půl té izolované flexi, nedomluvíme se za polovinu? ;)

doplněno 06.10.14 06:41:

Jen doplním.
Metr potrubí vyjde zhruba na 100Kč.
Krbový ventilátor s termostatem od 3000 Kč (zám se při zatopení zapne, po vyhasnutí vypne, lze nastavit) Na kolik Vás vyjde ta "digestoř a schování toho flexi nevím, ale statisíce to nebudou :)

doplněno 06.10.14 06:47:

Moje řešení:

Krbová vložka s teplovzdušným opláštěním: 38.000,-Kč
Obestavba z plných pálených cihel omítnutá: 10.000,-Kč
Hadice a mřížky odhadem kolem: 3.000,- Kč
Něco málo sádrokartonařiny na schování výdechů ve 3 místnostech v podkroví: 1000,- Kč
Komplet 52.000Kč děláno svépomocí.
Ventilátor nemám, funguje samotížně protože rozvádím do patra.
8kW vložka Focolari zvládne vytopit v podstatě celý dům (8x9m s obyt. podkrovím) i v -25° mrazech bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]