Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojení karmy na kouřovod

Od: martin1* odpovědí: 18 změna:

Ahoj, máme doma karmu, kterou zapojoval bývalý majitel. Na obrázku č.1 je zobrazeno její napojení na kouřovod. Ten je zasunut do originální vložky od karmy. Myslím, že to tak je i v návodu karmy. Je to tak správně?

Další otázka se týká kouřovodu. Ten je znázorněn na obrázku č.2. Jsou na něm 2 taková místečka, kvůli kterým se raději ptám. Máme to takto už několik let, ale přesto, nemůže to být nebezpečné?

Napojení karmy na kouřovod
Napojení karmy na kouřovod #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Doplním, já jsem si sehnal a koupil v Liberci v Albecu, signalizující detektor COčka za 416 Kč. Je na 9V baterii. Bliká a řve jako šílený. Zkrzevá bezpečnosti, takovou věc doporučuji.

macek7411*
hodnocení

0x

Kouřovod máme také zasunutý do karmy, to je asi v pořádku. Druhá část by zasluhovala prohlédnutí od komíníka, verdikt je jasný,, vyměnit. Máte provedenou kontrolu spalin? Nikde nevidím měřící otvor, potom již jde o život.

martin1*
hodnocení

Kontrolu jsme zatím neprováděli... Ten měřící otvor vypadá jak? Normální dírka v kouřovodu? To tudy pak neunikají spaliny?

Ještě bych se zeptal co obnáší ta výměna. Vysekání ze zdi celého kouřovodu? A koho na to vůbec objednávat? Revizního technika nebo nějakého kominíka?

Díky

honzacz*
hodnocení

0x

Zaústění kouřovodu do karmy je vpořádku, plynové spotřebiče mají obrácené seskládání, než kamna na tuhá paliva. Ten kouřovod podle fotek sice vypadá, že je (jakž - takž) vpořádku, ale rozhodující je, zda není z vnitřní strany zanesený a zkorodovaný - a vnitřní korozi zjistíte jedině po rozebrání. Každopádně si myslím, že ho koroze už hlodá - do toho hrdla na fotkách nejspíš navzlínala voda a koroze se už prožírá ven. Pokud je ten kouřovod uvnitř čistý a přes známky koroze stále mechanicky pevný, lze jej provozovat, ale rozhodně to není optimální stav.

Podle stávající legislativy máte povinnost nechat jednou ročně kouřovou cestu zkontrolovat kominíkem, ten vám řekne víc, než my podle fotek. A myslím, že vám kominík doporučí celý kouřovod vyměnit, jednak je z pozinkovaného plechu, který se už namá používat (dnes musí být kouřovod buď hliník, nebo nerez) a myslím, že už je ten kouřovod dost starý a po tolika letech už zkorodovaný bude - protože při hoření plynu vzniká poměrně hodně vody.

doplněno 03.10.14 19:48:

Ad dvířka: pokud se dá kouřovod snadno rozebrat, tak myslím čistící dvířka mít nemusí - tedy alespoň můj kominík je nepožaduje.

Komín vám zkontroluje kominík, a napíše i revizní zprávu. Výměnu kouřovodu většinou také zajístí, případně vám doporučí šikovného klempíře. Ze zdi se kouřovod zpravidla nemusí vysekat, ale jen vytáhnout, je zasunutý do hrdla komínu. Na vašem místě bych se zeptal sousedů, třeba už mají svého "oblíbeného" spolehlivého kominíka a obrátil bych se na něj.

macek7411*

Plynař vyvrtal nad karmou malý otvor, tím do kouřovodu zavede sondu a měří spaliny. Toto je zakryto plíškem asi 3cm x 3cm a drží to tam pomocí napruženého drátu.

martin1*
hodnocení

Píšete, že kouřovod vypadá jakž takž v pořádku - i přes ty dvě poškozená místa? Nemůžou tudy unikat spaliny?

Každopádně to asi budeme řešit. Jen se bojím, aby nám nevybourali půlku koupelny. A kolik taková oprava/výměna může cca stát?

honzacz*

Ta poškození jsou opravdu nepatrná, takže bych se nebál úniku spalin, spíš bych prověřil průchodnost kouřovodu, zda není zanesený, to je nejčastější příčina smrtelných úrazů. Oxid uhelnatý je zrádný tím, že není ani vidět, ani cítit, stačí aby do komínu spadl holub, který se přidusil splodinama a je problém. Na doporučení kominíka jsem pro jistotu doplnil koupelnu o detektor CO: google.cz/...

Cena kouřovodu: kouřovod jsem objednal v nerezu a vyměnil sám, délka 2 metry za 600,- Kč, v hliníkovém provedení by byl levnější. Kolik by stála výměna u vás si netroufnu přesně odhadnout.

A pro úplnost: pokud je karma v koupelně, je potřeba mít i dostatečně velké otvory na přisávání vzduchu do místnosti.

martin1*
hodnocení

Díky za fundované odpovědi. Ten detektor také koupím. Jaký přesně máte? Nebo je to jedno (rozdíly minimální) a nějaký vzít?

honzacz*

Ten co mám se už neprodává, ale skoro stejný typ je conrad.cz/...

Ale dají se koupit i levnější.

martin1*
hodnocení

A máš zkušenosti s těmi detektory okolo 400-500? Dá se tomu věřit?

google.cz/...

honzacz*

Já si kupoval ten detektor u Conrada, protože byl ve slevě, s jinými typy žádnou zkušenost nemám.

martin1*
hodnocení

A dá se umístit jak na stěnu, tak i na strop? Nejvíce by se mi to hodilo asi 20 cm napravo od karmy a zhruba 15 cm od stropu. Nebo mají nějaké omezení, co se umístění týče?

honzacz*

Myslím, že v návodu psali, že má být buď na stropě, nejlíp ve středu místnosti, nebo na stěně, minimálně 150 cm nad podlahou a 30 cm od stropu, a tam kde nestříká voda ze sprchy. Ale nevím, jestli to platí pro všechny typy detektorů.

martin1*
hodnocení

Přečetl jsem si návody u pár detektorů a píšou tam, že by detektor měl být ve vzdálenosti min. 2-3 metry od zařízení (karmy) a mezi místa, která nejsou vhodná pro instalaci, patří i koupelny (vlhkost)...

Můj problém s umístěním je ten, že koupelna má rozměry 2,5 x 1 m. Při vstupu do koupelny je na pravé straně karma a nalevo vana viz obr. Původně jsem chtěl ten detektor dát ke karmě, ale to je asi moc blízko podle návodu. Teď už tedy snad jenom zbývá místo úplně v levé části, ale to je zase nad vanou...

Napojení karmy na kouřovod #3

honzacz*

Tak u karmy se umístění nedoporučuje asi proto, protože v okolí karmy může být dost horko a také drobnými netěsnostmi v kouřodovu může unikat nepatrné množství splodin, které by detektor bezdůvodně aktivovaly. Já ho mám přibližně v místě, kde vy máte rozhraní umyvadla a vany a kominík byl spokojený. Detektor reaguje na vysokou koncentraci CO v místnosti, tak by neměl být třeba u přisávacích otvorů vzduchu, tam by nemusel správně zareagovat, ale myslím, že jinak není jeho umístění nijak kritické. To umístění nad vanou může být, pokud ho někdo netrefí vodou ze sprchy ale nebál bych se ho umístit třeba i na tu zeď proti vaně.

martin1*
hodnocení

Tak detektor zakoupen, umístil jsem ho na Vámi doporučené místo. Po sprše dlouhé 10 min detektor ukazoval okolo 10 ppm a pak tato hodnota postupně klesala, na nulu se dostala za několik hodin. V manuálu se píše, že se detektor aktivuje, pokud je hodnota nad 30 ppm. Ale přesto, je hodnota 10 ppm v mezích?

honzacz*

Ano, to je vpohodě, i 30 ppm je poměrně málo.

Až při 150 - 200 ppm se po několika hodinách může objevit závrať nebo nevolnost, v místnosti kde je 400 - 500 ppm se můžete udusit po několika hodinách, při 2000 ppm se udusíte tak za hodinu a až při 5000 ppm je po vás během několika minut.

Nicméně i tak bych návštěvu kominíka příliš neodkládal.

martin1*
hodnocení

Kominík je už objednán. Díky moc za všechny informace :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]