Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystěhování

Od: stoficek* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Chci se poradit či získat nějakou zkǔsenost při vyklízení bytu. Koupil jsem byt od starých lidí před 4 roky. Teď skončila platnost nájemní smlouvy, ale prodlužovat to nehodlám. Jelikož jsem je v bytě nechal bydlet jen za poplatky, ale nedávno jsem se dozvěděl, že už neplatí nájem a byt se pomalu zadlužuje. Byt je v dezolátním stavu - pani vezme igelitku do odpadků a zpět si přinese 3 takové zpět. Nevím jaký je správný postup vystěhování. Co nejmenším odporem jelikož je manželům cca 80 let. Po dobrém to nejde se domluvit . Děkuji za odpovědi jak by jste postupovali či nějaké zkušenosti.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Trošku od tématu -- mrkněte se na pořad "Po krk v odpadcích" každý všední den na Prima Love v 17:55. Seriál o lidech z USA, kteří hromadí. V tomto serálu hrozí vystěhování od úřadu kvůli nesplňujícím požárním a hygienickým podmínkám. Zkuste hasiče (kdyby začalo hořet, chybí úniková cesta, paní se nedostane ven) a hygienu. A nabídnout jí bydlení v nějakém ústavu...víc udělat nemůžete. Napadlo vás, co kdyby začalo hořet? A co různá havěť (hlodavci, pavouci, švábi, brouci...)? Plíseň vy bytě? Zničené podlahy?

Hromadění je druh kompulsivně-obsedantní neurózy. Pozvěte k paní klinického psychologa či psychiatra, ať vidí, v jakém je byt stavu

doplněno 03.10.14 20:18:

A nemůže vás někdo žalovat jako majitele v případě požáru (kdyby začala hořet chodba a okolí bytu) , že jste nezajistil bezpečnostně požární podmínky? Kdo má tuto zodpovědnost -- majitel bytu nebo nájemce?

doplněno 03.10.14 20:19:

V případě majetkové újmy z důvody požáru na cizím majetku (mimo váš byt) , kdo bude platit škodu?

stoficek*
hodnocení

Dobrý večer. Sociální pracovnice tam už byla a vzďy jen paní nařídila nápravu a je vše v řešení. Dále tam byl i předseda družstva. Jinak všichni tito lidé navštívili paní cca pred pul rokem a porad se nic nestane. Prý je to začarovaný kruh :(. Jinak zničené podlahy atd. To neřeším byt jsem koupil v původním stavu a pani uz v něm dávno bydlela. Takže se akorát přepsala vlastnická práva a vse jinak zůstalo po staru - inkaso na pani, energie a fond oprav.

paw*
hodnocení

0x

Nejak v tom mate gulas. Pisete, ze bydli za poplatky a pak ze neplati najem. Byt se zadluzovat nemuze, pouze jeho uzivatele (elektro, plyn). Leda ze neprispivaji do fondu oprav (jestli neco takoveho mate).

V NOZ se pise, ze pokud smlouva skoncila a vy jste je nevyzval najemce k vystehovani, tak mate jeste 2 roky smulu

epravo.cz/...

hodnocení

0x

Taky tomu úplně nerozumím. Zkuste nám to nějak přiblížit. Máte byt ve vlastnictví, tj. jste jako vlastník zapsán v katastru nemovitostí? Není byt třeba družstevní? Jak máme rozumět větě, že jste je nechal bydlet za poplatky a oni neplatí nájem? Dělá to na mě dojem, že jste majitelem nebo nájemníkem bytu, ale platby nešly přes Vás, ale přímo od vašich nájemníků na účet správce domu! Souhlasí? Byt se nezadlužuje, zadlužuje se jeho majitel, v případě družsteního bytu nájemník. Tedy v každém případě Vy! Pokud neuvedete pořádné informace, těžko dostanete smysluplnou radu.

Co se týká vystěhování jsou možné dvě varianty: Vzájemná dohoda nebo soudní rozhodnutí s následným exekučním vystěhováním. Netuším, jak chcete "s co nejmenším odporem" kohokoliv vystěhovávat - proti jeho vůli, natož osmdesátileté manžele...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jak je již uvedeno, tak je to celé zmatečné. Byt jste koupil a zaplatil? Byla kupní smlouva a v ní stanovené i nějaké podmínky (nebo závazky) pro Vás a předchozí majitele? Je byt veden v KN na Vaše jméno? Nelze se domluvit na čem - platba, údržba nebo vyklizení? Nejde situace řešit přes dospělé děti oněch manželů? Řešíte pouze záležitost právní, technickou nebo i morální? Máte představu, kam by se ti lidé mohli v tomto věku přestěhovat a jak to na ně bude působit? Navrhl jste jim nějaké řešení jejich situace nebo jen trváte na jejich odchodu a myslíte si, že to v tomto věku zvládnou bez pomoci? Snad si vezměte všechny doklady k bytu a navštivte právníka - ten Vám to vysvětlí po právní stránce. Tu morální stránku věci si musíte srovnat se svým svědomím - zkuste se vžít do jejich situace. Zdravím!

doplněno 03.10.14 19:31:

stoficek - tato situace je značně nepříjemná a řešením je asi jen čas. Zkuste se poradit v té Občanské poradně viz odkaz, ale jestli tam najdete řešení, tak to nevím. Chtělo by to dostat tu paní k lékaři, aby posoudil její zdravotní stav a případně navrhl její umístění do ústavu. Ale, to ona dobrovolně asi nepodstoupí. Tak, snad ta OP, potom lékař či sociálka nebo i právník.

obcanskeporadny.cz/...

stoficek*
hodnocení

Dobrý den omlouvám se za nepřesné vysvětlení. Vlastníkem jsem já a byt je v osobním vlastnictví psaný na mě. Žádné zástavní právo či břemeno tam není. Mají se platit pouze poplatky - nájem, energie a fond oprav. Z toho se platí jen energie. S dětmi se nelze domluvit, jelikož se snažili domluvit a maminkou a ta je jen nepříjemná a sprostá na všechny okolo. Takže v podstatě s nikým moc nechce komunikovat. Byt jsem koupil v exekuci a slíbil jsem jim, ze kdyz vse budou platit ( energie, nájem , fond oprav ) tak je v bytě nechám. Není v bytě žádné věcné břemeno ani v zádné smlouvě není psáno , ze je musím nechat v bytě na dožití. Platnost nájemní smlouvy skončila - vždy je na jeden rok. Lidé ze vchodu domu si pomalu chodí stěžovat na bytové družstvo který dům spravuje, že z bytu začíná být cítit zápach. Chtěl jsem umístit paní v nějakém pečovatelském domě - s tím mi pomáhali i její děti, ale bez úspěchu. Jinak děti od paní dávají ruce pryč vzali si jen otce. Paní začala být nemocná a začíná si shromažďovat doma věškeré věci z okolních domů. Na přiblížení celým bytem je jen ulička cca 70 cm a jinak je celý byt zastlaný obaly od jogurtu, vajíček, kelimků atd., např. 3 x pračka, tisíce oblečení prostě mazec. Je to tam na lopatu a velkoobjemovou vanu na komunální odpad. Chtěl jsem se poradit jak by jste to řešili vy? Nechci pani poslat na ulici z morálního hlediska. Byt ani peníze z nej nepotřebuji. Jen chci aby jsem nemusel někomu platit bydlení a někdo me zadlužoval.

anuita
hodnocení

0x

Manželům je 80 let ))kolik let tam měl nájemnou smlouvu , alespon jeden z nich?...

stoficek*
hodnocení

Od zacatku koupě bytu. Vždy na rok. Cca 3 roky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]