Proč se před pečením zapařuje trouba

Od: Datum: 01.10.14 00:57 odpovědí: 2 změna: 01.10.14 06:32

Ahoj lidi, proč se před pečením například chleba zapařuje trouba?

Děkuji moc


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: pacourek*
Datum: 01.10.14 03:47

vdušna vlhkost se zahřeje a pak kondenzuje na chladních dvířkách (před pečenám )a odpařuje se z těsta vlhkost a kondenzuje na chladních dvířkách (při pecční)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.10.14 06:32

Před pečením ani tak ne. Důležité je vytvořit v troubě páru v prvních chvílích pečení. Tedy vsadím do trouby chleba a chlejstnu tam trochu vody. Vzniknuvší pára kondenzuje na chladném povrchu pečeného chleba (stejně jako třeba pára na zrcadle v koupelně). Toto má dva hlavní významy. Kondenzovaná vlhkost zabrání předčasnému vysušení povrchu, čímž se předejde popraskání (chleba může prasknout i z jiných důvodům ale to není předmětem dotazu) během nabývání objemu v začátku pečení. A současně je zapářený chléb mnohem hezčí - je lesklý. Chléb pečený bez páry bude šedý, nehezký.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.