Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč se před pečením zapařuje trouba

Od: alzbeta19 odpovědí: 2 změna:

Ahoj lidi, proč se před pečením například chleba zapařuje trouba?

Děkuji moc

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

dericcaster*
hodnocení

1x

Před pečením ani tak ne. Důležité je vytvořit v troubě páru v prvních chvílích pečení. Tedy vsadím do trouby chleba a chlejstnu tam trochu vody. Vzniknuvší pára kondenzuje na chladném povrchu pečeného chleba (stejně jako třeba pára na zrcadle v koupelně). Toto má dva hlavní významy. Kondenzovaná vlhkost zabrání předčasnému vysušení povrchu, čímž se předejde popraskání (chleba může prasknout i z jiných důvodům ale to není předmětem dotazu) během nabývání objemu v začátku pečení. A současně je zapářený chléb mnohem hezčí - je lesklý. Chléb pečený bez páry bude šedý, nehezký.

 

pacourek*
hodnocení

0x

vdušna vlhkost se zahřeje a pak kondenzuje na chladních dvířkách (před pečenám )a odpařuje se z těsta vlhkost a kondenzuje na chladních dvířkách (při pecční)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]