Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám v zemi jímku odpadních vod na vyvážení 6 m3, kterou po napojení na kanalizaci nepoužívám. Mám ji prázdnou a vyčištěnou. Co ale teď s ní? Napustit vodou aby se nebortila stěna? Nebuto to pak smrdět nebo voda hnít? Mám nechat prázdnou? Co poradíte? Děkuji PT
Dobrý den, pokud jsou pevné stěny jímky, tak snad není důvod k borcení. Ale, pokud již není jímka potřeba, tak bych ji zavezl a zaplnil (zemina nebo suť). Zdravím!
doplněno 03.11.14 11:26:Škoda, že jste neuvedl hned, o jakou jímku se jedná. V tomto případě by neměla zůstat prázdná a buď tam vodu napusťte nebo ji používejte na tu dešťovku, jak radí ostatní.
doplněno 25.03.15 10:34:paulus - a jaké rady ještě očekáváte? Je to jímka na vodu nebo fekálie, tak víno tam asi skladovat nebudete (nebo "černý" líh).
z čeho je ta jímka? je betonová (litý beton nebo prefabrikátová stavebnice) nebo plastová? Já jsem jímku zavezl kamením a hlínou, tedy jen jednu komoru, přes kterou jsem protáhl propojení do kanalizace, druhou komoru mám zatím pod zemí, asi tam je v ní voda, zatím jí neřeším, měl jsem skruže prům 1 m, komory byly propojené filtr. clonou a trubkou u hladiny.
pokud máte nyní vedení odpadů úplně bokem jímky, tak bych vyčištěnou jímku použil jako rezervoár dešťové vody na zalívání, ale neznám konkrétní dispozice, jak to tam u vás vypadá, každopádně jí zavézt můžete, otevřenou bez ničeho bych jí nenechával, pokud je z betonu, časem vlhkost a snad i mráz + tlak zeminy udělají své a možná se naruší plášť, ale to až snad za několik let..., no leda, že byste jí pořádně vyvětral, případně obezdil a zajistil větrání a udělal si z ní nějakou krechtu...
úplně jsem zapomněl že se jedná o plast, vedení odpadu je mimo, není obetonovaná takže dle výrobce by se mohla bortit. bazeny-jimky-septiky.cz/...
Udělal bych z ní tu jímku na dešťovku, k tomu malou domácí vodárnu a napojit na WC.
doplněno 03.11.14 19:14:Je otázka jestli má tazatel svojí vodu ze studny, nebo jestli ji bere z řádu.
Pokud je ze studny - nemá cenu jímku používat. Jestli je ale městská, tak tím splachováním WC ušetří ve dvou lidech klidně cca 1500,- ročně (90,-Kč/m3, 8x 6l spláchnutí za den)
Takže za 2 roky to má celý zaplacený, nebude se mu v míse dělat vodní kámen a ještě z toho jako bonus může zalejvat zahradu.
Co se týče nečistot, tak není nic jednoduššího než před jímku nainstalovat jednoduchý "first-flush" filtr a žádný bordel se tam nedostane.
Zásobník vody by se občas mohl hodit, při poruše vodárny nebo obecního vodovodu by byla záloha. Vodu je potřeba občas vyměnit, třeba zaléváním zahrady. Zasypávat jímku je, myslím, škoda. Také by se dala použít takhle: zpravy.idnes.cz/...
Jímka je bohužel mimo stavbu a jakékoli vedení deštovky do ní a zpět nepřipadá v úvahu. Asi ji vyztužím okolo stěn a nechám volnou.
Co je mimo stavby, jak je daleko? Kdyz tam sla kanalizace, tak tam musi byt potrebny spad, takze staci jen zakopat nove potrubi, popripadne, jestli nezbylo to potrubi stare od kanalizase a potom se jen napojit na nej. Byla by skoda to nevyuzit, ja by jsem to bral hned. Jinku jsem kvuli cene neporidil a chytam vodu jen do IBC, ktere neni moc pekne na pohled. Ale zalevat zahony z vodovodniho radu by se opravdu prodrazilo.
Na hranici pozemku. Stavby jsou cca 15 m. Dešťovka je svedena do obecní dešťové stoky druhou stranou pozemku. Já ji prostě nechci - jen řeším - zasypat - napustit vodou - co zápach z vody bez větrání - nechat prázdnou - co udělá stěna časem, když bude prázená a na ní 50 cm hlíny - jestli obezdít a nechat práznou - vyndat a prodat ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.