Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu jak by jste v mém případě postupovali Vy?
Nechal jsem si u jedné firmy udělat omítky v bytě a při té příležitosti se mi nabídnul zedník od nich že by mi udělal i zbytek prací "mimo jeho zaměstnavatele bokem". Nejdříve šlo vše bez problémů, udělal SDK podhled v kuchyni, dodělal nějaké omítky,atd. Spokojenost. Pak přišli na řadu SDK podhledy v jiných místnostech s tím,že chtěl 5 000 jako zálohu na materiál,který měl koupit a pokračovat v domluvené práci. Dokonce mi na to dal paragon,kde je i jeho adresa (nevím zda platná) ičo, jméno,atd. Říkal jsem si férové jednání - super. Najednou se začal vymlouvat,že z x důvodů nemůže dnes, přijede zítra,atd. Ve výsledku o 7 dní později kdy už slíbil že může jen napsal sms,že to nestíhá a peníze vrátí zpět. To ale začal taky odkládat a v den kdy přislíbil že peníze přiveze si vypnul telefon a nelze se mu dovolat. Aby toho nebylo málo jsem dnes zjistil že mi ještě ukradl kmitací pilu bosh v hodnotě nějakých 2 tisíc korun. Celková škoda tedy +- 7 tisíc a práce nikde.
Myslíte,že má cenu jít na policii - že s tím něco udělají, nebo by jste to řešili jinak? Vím,že prvotní blbost byla vůbec ho najímat a že jsem si na to měl vzít ofiko firmu,ale při součtu to mělo vyjít mnohem levnějši se stejnou kvalitou s jakou již některé práce udělal (pod hlavičkou zaměstnavatele)...
Děkuji za rady
No, měl jste mít smlouvu o dílo písemně a bylo by to jasnější, máte jen per huba, ale že konal je jasné. Takže bych mu napsal doporučený dopis s dodejkou, kde bych mu to vypsal, ať vrátí prachy, pilu, termín, co jinak učiníte. Jinak bych mu řekl, že ho prásknu firmě. pak bych šel na P ČR. Krádež je snad jasná, podvod se asi bude těžko dokazovat. Neptejte se, zda má cenu tam jít, prostě běžte, oznamte a uvidíte. Zjistit zda podniká přece není problém, to jste si už mohl zjistit, máte internet a je snad registrován (nemá-li, pak. můžete oslovit živ úřad a FÚ). Poptat se v okolí, zda vás není více. Vizte OZ - Dílo.
Zda podniká není problém zjistit. Koukal jsem a pod udaným IČem samozřejmě nikdo zaregistrovaný není.. :/ Ověřit si to ale v den kdy sem mu dával peníze mě opravdu nenapadlo. A hlavně moje blbost byla že jsem to založil na důvěřivosti a dobrému slovu po dobré zkušenosti z předchozí práce co odvedl.
Asi tam skutečně zajdu. Jen doufám,že na policii nestrávím x hodin na x krát a ve výsledku mi neřeknou,že to zavedli do protokolu ale to je tak vše co pro to mohou udělat. Popravdě s tímhle nemám žádné zkušenosti,takže vůbec nevím co a jak to probíhá.
Zkuste to jak psal Buss a pkd se neuráčí vrátit peníze a nářadí,tak ihned na PČR podat trestní oznámení! Je jedno,že nebyla písemná smlouva akorát se hůře dokladuje,jen se bojím,aby to státní zástupce nevratíl,s tím že nejde o podvod!
Chybama se člověk učí,mně stála 12000 a bylo to jak jsem písnul,PČR to začala šetřit jako podvod i s tímto resumé a SZ to vrátil že nejde podvod ,že snaha byla a bla bla bla!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.