Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynové písty

Od: trixy odpovědí: 6 změna:

Hezký večer, je zde na fóru nějaký truhlář? Mám problém s plynovými písty v kuchyni,které slouží k otevírání horních výklopných skříněk. některé již přestali držet. Vím že není problém je objednat nové ale mám několik postřehů které chci při novém výběru zohlednit. Jestli je nějaký rozdíl v kvalitě a případně jakou značku koupit. Jestli je možné dodělat dobrždění . Také se chci zeptat, zda-li má být píst na obou stranách skříňky nebo jen tak jak to mám nyní já, pouze na levé, děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenimek
hodnocení

2x

Dobrý den, Já osobně bych plynový píst tak nezatracoval, mám je v kuchyni už pár let a zatím nemám problém. Jde o to je správné namontovat. Jde je samozřejmně používat s tlumiči, aby tak nebouchaly, nejlépe panty Blum a do nich nacvaknout tlumiče dle pantu, naložený polonaložený atd. Použít jde dle váhy dvířek buď jeden nebo dva, dva jsou lepší protože se dv. tolik nekroutí. A na závěr,když "vyteče" jednoduše ho vycvaknete a dáte nový. Dobrá montáž je třeba s písty odEASY mají v kloubku drátek a né plech. Zatím H.P.

hodnocení

2x

přikláním se taky ke kování BLUM...konkrétně minulý týden jsem montoval toto kování k osmi výklopným dvířkám, konkrétně typ Aventos HK-S střední (v IKEA pod označením UTRUSTA malý pant/horiz.dv.bílá, č.výr. 602.046.50, pro černý kryt je jiné číslo). montováno na dvířka výšky 400mm, váhy cca 6kg a úchytka 0,15kg; ukazatel výkonnosti nastaven na 400x6x0,15x2 = 720

Výklop Aventos HK-S pro výšku korpusu do 400 mm se středně silnými zdvihacími mechanizmy s ukazatelem výkonnosti 400 - 1000.
Ukazatel výkonnosti se vypočítá: výška korpusu v mm x hmotnost dvířek včetně dvojnásobné hmotnosti úchytky v kg.
Minimální vnitřní rozměry korpusu: výška 150mm, hloubka 163mm.
Úhel otevření je 107°.

proč BLUM - snacha a někteří známí mají plynové písty a taky dost častý problém s funkcí - vydrží tak max 3roky přiběžném používání v kuchyni; a písty nejsou jen od jednoho výrobce...další známí už skoro deset let BLUM s tlumením a nastavením polohy dvířek jednoduše ve třech osách...a bez závad...

informace, návody tady:

kovani-mkupr.cz/...

jenimek

Ovšem nic proti Aventosu, jen jsem chtěl poradit tu levnější variantu. Co si budem povídat, je to o penězích. Takže buď a nebo. Zdravím všechny šikovné truhláře. Jenimek

trixy
hodnocení

Rozdíl v ceně mezi plynovým pístem easy a kromo je 50/120kc za kus. Velikost výklopných dvířek je 900x350 při šířce 18 mm. Doteď jsem tam měl jeden píst 100N,coz je podle mého a i tabulek málo... Děkuji za rady

vitez7

Dobry den. Nevim, jak to mate namontovane, ale vypocet je uplne blbe.

Sam jsem si koupil Blum HK-S stredni a nyni jsem zjistil, ze ani nahodou nezvedne korpus 355mm vysoky a 4.54KG tezky !

Vzorecek na vypocet je spravne: výška korpusu v mm x hmotnost dvířek včetně dvojnásobné hmotnosti úchytky v kg.

Vy ale hmotnost uchytky nescitate, ale nasobite! Misto Vasich 400x6x2x0,15 by melo byt 400mm x (6kg + 2x0,15) = 2520, coz nepokryje ani HK-S silny, ktery je maximalne do 2040. Nevim tedy, jak Vam to muze fungovat?

Mne HK-S stredni nepostacuje a to mam korpus mensi a lehci... pro me by mela byt vykonnost 355x(4,54+2x0,15)=1718, coz je HK-S silny.

kim*
hodnocení

0x

Pokud vám nevadí trochu větší investice, z hlediska kvality a životnosti je nejlepší kování od firmy Blum. http://www.blum.com/cz/cs/01/10/#1 V porovnání s plynokapalinovými vzpěrami je to úplně jiná liga. Toto kování patří mezi elitu na trhu, tiché, klidné zavírání, s tlumeným dovřením, možnost jemného doladění síly vyklápění, seřízení dvířek. Jenom je potřeba dát pozor při výběru a dobře spočítat hmotnost dvířek a vybrat typ podle zatížení. Dají se najít i levnější varianty od jiných firem, ale kvalita jde dolů. Toto je moje dlouholetá zkušenost s výrobou kuchyní. Ještě video z

YouTube.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]