Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to červotoč?

Od: mesi odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, moc prosím o radu, koupili jsme starší rodiný domek - obývané je jen přízemí, na půdě je sláma a tak.

Cca asi 4 měsíce se v jedné méně používané místnosti na okně objevují malí černí broučci - délka cca 3mm tloušťka 1mm, jsou válcovití a na parapetě jsem je našla z 90% mrtvé. Vzhledem k tomu, že v jednom míste, kde přechází stěna ke stropu bude asi mezera (našla jsme, že tama propadává polystyren ze zateplení stropu), myslím si, že se do místnosti dostávají tudy. Koupili jsme nějaký nátěr a když šel přítel na půdu, zjistil, že část desek na podlaze není namořených a zčásti ztrouchnivělých. Moje otázka zní, zda je to červotoč - škrabání neslyšíme a kolik cca stojí pozvat si firmu na jeho odstranění? Má to vůbec cenu, když se na některé trámy zespodu nedostaneme, abychom je namořili, tudíž by se nám tam znovu dostal. Děkuji moc za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím, broučci, které nacházíte budou pilousi. Červotoč jen tak ze dřeva nevylézá, jestli je aktivní v trámech poznáte podle čerstvých hromádek pilin na trámu či pod ním.

mesi
hodnocení

Zkusila jsem ještě udělat pár fotek, taky nic moc, ale jsou lepší než ta první.

Právě že na té půdě je vidět, že jsou v trámech a některé desky jsou strouchnivělé.

S pilousem (nebo něčím podobným) jsem se před lety setkala - donesla jsem ho ze zverimexu v zrmí, to si pamatuji, že měl takový nos - tenhle je jak oválek celý (stejně tlustý na obou stranách)

Je to červotoč?
Je to červotoč? #2
Je to červotoč? #3

hodnocení

0x

Chtělo by to fotku toho broučka. Podle velikosti a protože nepíšete nic o nalezení cestiček ve dřevě a pilin z dírek, tak si myslím, že to červotoč nebude. Něco o červotoči včetně obrázků najdete zde: hobby.idnes.cz/...

mesi
hodnocení

No snažila jsem se ho vyfotit mobilem, ale kvalita je hrozná, zkusím ještě foťák, ale nemám nabitý baterky...

Ta fotka, co vkládám je když je mrtvej obrácenej na zádech.

V obytných místnostech piliny ani cestičky nejsou, máme nábytek, který je z ikey a pod, tedy lepený de facto z papíru...

Na půdě jsou ale některé trámy ztrouchnivělé - hlavně nosné pod deskami podlahy, které přítel vypáčil

Je to červotoč? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]