Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlépe postavit příčky na trám

Od: milanpara odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
stavíme rodinný dům. Celý je z Ytongu (příčky, obvodové zdivo). Rozhodli jsme se pro dřevěný strop (skladba: trámy 24x14 cm, miralon, prkna, kročejová izolace, 1 - 2 vrstvy OSB desek). Chci se zeptat jak je to s vyzdíváním příček na takovémto stropě. Náš stavební dozor mi radí, ať je postavím na trámy, které jsou tam přidané spec. kvůli příčkám 18x14 cm. Já mám trochu obavu, co to s tou příčkou udělá, když se trám zkroutí, jestli nespadne. Asi bych byl klidnější, kdybychom to stavěli až na ty OSB (nebo Cytris) desky. Chci se zeptat co je lepší nebo ze stavebního hlediska správnější jestli vyzdívat příčky přímo na trámy nebo až na vrchní OSB desky? A jestliže na trámy, stačí dát mezi trám a Ytong jen lepenku nebo je dobré blok nějak ukotvit k trámu?
Děkuji
M. Para

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladislavtikal*
hodnocení

0x

dobry den proc zrovna z ytongu pricky proc ne sadrokarton? pricky budou 7,5 ytong jinak? a nemelo by se nic kroutit pokud to mate dobre vychle drevo a jak seto dela dneska vcera na tom litali veverky a dneska uz je to a krovu

milanpara
hodnocení

No Ytong nám připadá lepší než sádrokarton z hlediska pevnosti, když budu na něj chtít něco zavěsit. A je i lepší z hlediska zvukotěsnosti, ale to se dá u sádrokartonu vyřešit dostatečnou izolací. Bude to 15 kvůli schování svislých trámů.

hodnocení

0x

Já se přidám k Ladislavovi. Jdete jinou problematičtější cestou. Použijte sádrokartonové příčky. Co by jste chtela věšet těžkého v podkroví? Boiler? Myslím že se obáváte jen z neznalosti.

Pokud ale trváte na příčce z porobetonu, použijte dolů profil UW ze systému sádrokartonářů. To se dělá běžně. Dokonce i jako překlad. Pod UW se dává těsnění pod UW.

milanpara

No problém je trošku v tom, že jsem se zeptal asi pozdě. Máme již koupený materiál a je i složený nahoře. Myslíte dát ten UW profil na dřevěný trám a na něj začít vyzdívat? A dělají se tyto profily v šířce 150 mm? Koukal jsem a našel jen 100 mm. Dalo by se to nahradit popř. železným U profilem patřičných rozměrů?
Děkuji
M. Pára

na 150 mm se UW nevyrábí, ale dělá se to tak, že se koupí 2x UW 75 a první řádku Ytongu proříznete. Želeným U by se to dalo taky, ale nesmí to být válcované. (není pravoúhlé uvnitř). Musel by jste použít UPE, ale to je o velkých penězích. Nebo otevřený Jekl "U" 150 ale taky bacha na peníze.

milanpara
hodnocení

Diky moc za radu, moc jste mi pomohl si urovnat myšlenky :) Jeste posledni 2 dotazy, mám ty UW profily nějak připevnit k trámu (hřebíky, šrouby, nějaký tmel) a založit první řadu do maltového lože? Příčku mi také rozděluje stojna, která podpírá krov, mám příčku ukotvit i do té stojny?
Ještě jednou děkuji
M. Pára

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chceš dokonalý suchý postup,použíj sádrovláknité desky Rigidur.Jejich pevnost a ohněvzdornost je pro půdní vestavby přímo určuje.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]