Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

El. obvod jiskření

Od: martin* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám plasmu po opravě zdroje. Prý za to může jistření v el. obvodu. Jak mohu toto odhalit? Jsou nějaké přístroje na měření? Po opravě jsem ji zapl a ani den a už zase mi zdroj bzučí na opravené televizi. Díky předem za radu.

p.s. elektrika nová cca 2 roky zásuvky ABB, ale bezšroubové spoje.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jiskření v elektrickém obvodu je dost obecné. Spíše bych se přikláněl k elektrickým špičkám. Pomohla by asi přepěťová ochrana T3. Pokud jste někde na sídlišti v paneláku nebo v blízkosti, tak je to reálné.

hm*
hodnocení

0x

Nevím, jestli je to to samé, ale možná máme podobný problém - špatný přechod ve vedení. My to poznáme podle toho, že začnou pomrkávat žárovky. Úsporky taky mrkají, ale až když se to zhorší, protože jejich měniče ledacos vyřeší. A taky při tom začne potichu lupat ve spínaných zdrojích (k netbooku, monitoru apod.). Když to zlobí přiměřeně hodně, tak se to dá změřit zkoušečkou (vadaskou): měření napětí - při srovnání s dobrým vedením ukazuje ten špuntík u špatného vedení trošičku méně a případně se u toho víc třepe. Moderní zkoušečka s LED ani digitální měřáčky to neodhalí, jen ta stará vadaska s elektromagnetem.

janis43
hodnocení

0x

Zdravím. Zkontrlujte Vy nebo nějaký elektromontér spoje v daném obvodě, jestli nebyl při montáži nalomen některý vodič a nepřepálil se a teď je proud veden poze dotykem. Už několikrát jsem to zažil a opravoval

martin*
hodnocení

0x

Bydlíme v domě na vesnici. Opravdu to jde změřit pouze vadaskou. A co když použiji digitalní měřák na odpor ve vedení či prostupnost?

Vadaskou jen zatížíte obvod a zjistíte pokles napětí při uvolněných spojích. U vás se může jednat o krátkodobé impulsy vzniklé špatným odrušením některých spotřebičů. A víme co se na vesnici zprovozňuje na dvoře. Takže impulsy mohou být klidně od souseda. To už vadaskou nezjistíte.

rv*
hodnocení

0x

Naladil bych na radiu stredni nebo dlouhe vlny mezi stanicemi a takove srseni bych musel pri zapnuti tv slyset.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]