Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neobydlený byt a platby za něj

Od: patanc* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám v plánu koupit byt, ve kterém ale zatím nebudu bydlet.. cca ještě půl roku. S čím mám počítat o hledně záloh na režii (plyn, el. voda, teplo atd..). Nemám s tím žádné zkušenosti. Chci mít jednoduše vlastní byt do budoucna, máte někdo nějaké zkušenosti ohledně toho, jak platit co nejméně? Odpojená elektřina a voda mi nebude zatim vadit. Jde o činžovní dům.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Píšete: ...koupit byt. S největší pravděpodobností to v kombinací s ostatními uvedenými údaji (činžovní dům) znamená byt v osobním vlastnictví a dům ve správě SVJ.

Jak správně píšete, jedná se o zálohové platby. To, co nespotřebujete, Vám bude v ročním vyúčtování vráceno.

Pokud se jedná o to, jak co nejméně zaplatit na zálohách: Pokud je odpojená elektrika, je možnost jí připojit, až "bude čas". Pokud je připojená a jedná se o dobu půl roku, je ekonomický nesmysl ji nechat odpojit. Odpojení sice asi bude zdarma, ale připojení rozhodně ne, navíc bude potřeba zaplatit revizi. S plynem by to dopadlo obdobně. Odpojení vody je zpravidla technický nesmysl. Za teplo zase zaplatíte díky platné vyhlášce, ať topíte nebo netopíte (nulová spotřeba neznamené nulovou platbu). Co se týká vody, a vlastně i tepla a energií, vidím jako nejrozumnější řešení domluvit se s SVJ a dodavateli a nechat si snížit zálohy na nějakou rozumnou minimální mez. Je tu však riziko, že to neodhadnete a budete doplácet.

doplněno 27.09.14 23:07:

To @kimba: Díky za doplnění, uvažoval jsem jen v mezích tazatelem vymezených kategorií, samozřejmě máte pravdu a našlo by se toho i víc...

hodnocení

2x

Kromě toho co uvádí @amper budete ještě platit nemalou částku do fondu oprav a údržby a další položky jako jsou provoz výtahu, úklid, osvětlení společných prostor, provoz tel. antény, příspěvěk na správu SVJ apod.

stonek*
hodnocení

1x

Tento dotaz směřujte správci, zpravidla je nutné platit fond oprav, částečně teplo, podíl na spotřebě el. ve společných prostorách, poplatky za správu. Zálohové platby můžete nechat stáhnout na minimum, ale já bych to kvůli půlroku nedělal.

buss
hodnocení

0x

Důležitá informace poslední Jde o činžovní dům. Buď je to družstva, nebo SVJ, ti předepisují zálohy, tak je třeba se poptat. oni to ví, kolik je třeba na jednu osobu. A to i pokud jde i o energii samým nasmlouvanou.

doplněno 28.09.14 00:15:

Jen tak, žádný byt v osobním vlastnictví u nás neexistuje, žádný fond oprav neexistuje. Podívejte se do Bytové spoluvlastnictví v OZ + 2 další normy s tím přímo související. Elektriku vypnout jističem, otázka je, co je výhodné, platit za připojení, nebo poplatek za elektroměr. Plyn zastavit. Vodu zastavit (bude se platit později jen rozdíl mezi bytovými a patním vodoměrem). Byt je třeba temperovat, předpokládám, že bude termoventil, možná IRTN. Kdo uklízí? Jiné služby, příspěvky neovlivníte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]