Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Může mi někdo poradit z vložkováním komínu.Máme plynový kotel a při revizi mi kominík řekl,že hliníková vložka už dosluhuje a bude třeba znovu vyvložkovat komín.Bylo mi řečeno,že už musí být v nerezi,protože hliník už nesmí být.Je to pravda?
Dobrý den, ano, je to pravda. Při výměně kotle, vložky nebo montáži kotle nového je dnes populární nerez - asi i proto, že je dražší a ten, kdo píše vyhlášky to neplatí. Zdravím!
doplněno 27.09.14 12:46:546531 - to je možné, ale je zvláštní, že před x léty asi nikdo nevěděl, že plynové spaliny ten hliník poškozují. Mohlo se už tenkrát začít s nerezem a hliník ani nezkoušet. A víme, jak bude za x let vypadat ten nerez? A co bude potom - zlato nebo platina? Ale, stát to neplatí - ten jen majitelům nařizuje.
Dobrý den, také mám pl. kotel a každý rok dělám revizi.Je to všechno takové "na vodě".Také mám vložkování z hliníku.Jeden kominík mi řekne , ať to neřeším, druhý zase to samé, co řekl Vám.Myslím si, že pokud revize stále prochází, neřešit to.Stějně je to celé uměle vymyšlené, aby cech kominíků měl kšefty.Dokonce mi jeden kominík řekla, že u plyn. kotlů je nános spalin tak nepatrný, že se vymetat a čistit komín memusí vůbec.
Před 14 dny jsem měnil kotel... bylo nutné nově vyvložkovat komín, stará AL vložka (byť zatím dobrá) musela ven a místo ní nová nerezová. Jinak to bohužel nejde. Dokonce i když původní vložka stačila na vrchol komína, nová musela jít výš (mám přízemní domek mezi dvěma patrovými) a podle vyhlášky musí jít k úrovni sousední vyšší budovy - existuje vzorec na výpočet, nechce se mi ho teď hledat, ale vše je k nalezení na internetu.
Existují i jiné druhy vložek, plast apod., ale ty jsou určeny pro jiné druhy vytápění. Pro klasický plyn je nutný nerez.
Existují určité normy a pokud máte pojištěný dům a nemáte každý rok revizi komínu a např.vznikne požár z důsledku zanedbání stavu komínu,tak vám pojišťovna akorát tak...(sprosté slovo).Ještě někdy kominíci tolerují hliník než doslouží stávající kotel,ale při instalaci nového kotle vám už žádný kominík hliník nepodepíše.Tedy pokud má v pořádku pud sebezáchovy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.