Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení pěti kabelů v elektrikářské krabici

Od: arcuur odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

do elektroinstalační krabice pod omítku Kopos (kulatá, hloubka 45mm) mám přivedeno 5 kabelů CYKYLO 3x1,5. Zajímalo by mne, jestli v krabici je dostatek místa pro zapojení těchto kabelů

jednotlivé kabely mají tyto funkce:

1. přívod elektřiny

2. odvod elektřiny do další krabice

3. odvod elektřiny k digestoři

4. odvod k osvětlení rampy kuch. linky

5. odvod k osvětlení desky kuch. linky

čtvrý a pátý kabel chci zapojit přes "dvojpackový" spínač Tango (aby šly obě světla ovládat samostatně).

Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Kluci, já se taky připojím. Začneme tím ,,trnem,,. Ve dně té každé správné krabice je taková dírka a do ní se zašroubovává taková součást toho víčka. Někdo tomu říká trn, někdo tomu říká jinak. Hlavní je to, že se tím našroubováním ,,toho trnu,, dá zakrýt ta zadrátovaná krabice. Když se na tomhle systému cokoliv pokazí, tak se dá to víčko chytit dvěma šroubky do dírek na obvodu krabice. Nebo použít víčko za zaslepování děr v sádroši. Mají takové plastové péro, které to víčko upevní v díře. Pokud se ti nevejdou kabely do krabičky, tak si tam vedle přidej ještě jednu a vzájemně si to propoj, nebo zazdi tu větší. Snad jsem byl užitečnej. Ahoj.

doplněno 27.09.14 20:20:

Doplním můj názor. Nemám rád kabely. Já bych tu elektriku natahal krkama a drátama. Nemám dobré zkušenosti z kabelama. Hlavně v případech, když je s nima něco špatně. Závada přerušením. Třeba.

pcmani*

no tak ještě já jestli dobře chápu ta krabice bude zadělaná tím vypínačem? to se vám tam nemůže vejít

111®
hodnocení

0x

jestli je malá (průměr 68) tak budeš nadávat, neb to tam asi nevejdou Wago svorky.

hodnocení

0x

Není tam dostatek místa, ale vejdou se. Velmi vhodné jsou nové WAGO svorky, které jsou malé. Pozor na to, že uprostřed krabičky musí zůstat místo pro trn víčka!

arcuur
hodnocení

Zdravím, já tam ale žádný trn nemám. Proč bych tam měl být?

111®

jestli je to průběžná krabice na zavření tak by tam být měl, jak to zavíčkujete jinak?

accur
hodnocení

Bude tam přeci ten dvoupackový vypínač.

Víčka se dělají i na šroubky.

hodnocení

0x
Potom ti tam chybí jeden trojžilový kabel k tomu dvojpáčkovému tangu.
Bude šestý.
Čtyři svorky se vejdou.
doplněno 27.09.14 05:57: Pokud tím reaguješ na můj šestý kabel, nevidím do budoucnosti. Tvoje tango místo víčka jsi ozřejmil až po mém příspěvku.
Že bude umění to vše nacpat pod vypínač, už píší jiní.
Ale ten bordel v kabelech od krabice ve výšce 130-150 cm ke všem "spotřebičům, to bude zajímavé. to půjdou křížem, či svisle nahoru dolů, vodorovně pod stropem a dolů?
My jsme tahali pod stropem a odbočovali v krabicích. Přehledné, pohodlné, použitelné i v budoucnosti.
accur
hodnocení

Jak souvisí trn v krabici pro víčko s kabelem?

stonek*
hodnocení

0x

Nevidím v tom problém, navíc v 1,5... Nemějte obavy, když se to dobře uspořádá vejde se i těch šest. Víčko nedělává potíže, při nejhorším se může dát i na šroubky.

accur
hodnocení

Víčko tam nebude, ale bude tam ten vypínač Tango se dvěma packama.

hop®
hodnocení

0x

Ano, vejde. Jen radši zvolte novější a menší Waginy, a pečlivě drátky porovnejte. Potřebujete tři pětiwagíny, to se tam vleze...

dfdf*
hodnocení

0x

Teď se přívody hned táhnou do vypínače...Je to sice možné...ale ten, kdo to prosadil bych sám vecpal do el. krabiček... Už se netahá neprve přívod do krabičky někde nahoře místnosti...Podle mě je to hloupost...Vždy je lepší mít možnost vytáhnout další kabel z krabice u stropu..než to rozvrtat někde u vypínače.. Jsem vyložené laik...ale tohle mi rozum nevzalo...

111®

ne? vždyť je větší spotřeba kabelů, a o to jde především...

hodnocení

0x

Tak do toho bych nešel...připadá mi toho na jednu krabičku hodně.

Radši bych si udělal ještě jednu někde vedle, ketrou bych zavíčkoval s tím, že bude někde pod obkladem nebo deskou a tuto nechal čistě jen pro vypínač.

Zlatý doby rozbočných krabic s věnečkama, alespoň se v tom kdykoliv kdokoliv vyznal.

Krabice pod obkladem je pěkná fušeřina. V případě jakéhokoliv problému už jí nikdo nenajde. A nepište, že se žádný problém nemůže objevit. Může! Třeba i po létech.

hodnocení

0x

Jestli bude krabice "zavíčkovaná" vypínačem (to jste v otázce zapomněl uvést), tak to už bude trochu problém. Pokud máte dostatečně tlustou stěnu, je možné u krabice odříznout dno a pod ní zazdít ještě jednu (stačí mělká). Tím získáte dostatečný prostor pro cokoliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]