Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším problém se zateklou vodou ve spáře mezi domy. Soused zboural původní přístavbu a místo ní postavil novou obytnou část. Při stavbě nastrkali mezi můj dům a novou stavbu natěsno polystyrén, v průběhu stavby do mezery zateklo a teď to nemá jak vyschnout, bo mezi domy není žádná vzduchová mezera. Zeď je vlhká, takže když na ni zavěsím obraz, pasparta se zkroutí. Už to mají zastřešené, ale stavba je ve výstavbě a nechtěla bych, aby to takto zůstalo. Myslím, že by mezi domy měla být zachována nějaká vzduchové mezera a pořád by asi ještě šlo ten polystyrén odtama nějak odstranit, aby ta zeď odvětrávala. Prosím,můžete mi poradit, co pro to můžu udělat?
Děkuji Bara
Větrat a čekat. Případně požadovat na sousedovi uhradit náklady na vysouěeč. A vůbec, jak se k tomu staví soused?
No, dělá jako by nic, spíš mám pocit, že už se na stavbě raděj moc neobjevuje...
Ta voda na zdi už není vidět, fotka je ze začátky srpna po velkým dešti, ale obraz se furt kroutí... Ta zeď je ze siporexu, to tahá vodu. Nahoře to nějak oplechoval, ale zatéct tam může někdy zas, to se nikdy vyloučit nedá. Nová přístavba je jen asi 2 metry od kraje domu, tam dál už je normálně vzduchová mezera mezi dvěma původníma zdma. Já osobně bych ten polystyrém ty dva metry ještě vydloubala aspoň ve spodní části, aby tam mohl vzduch, ale myslím, že je to jejich věc a měli by to řešit oni. Spíš mi jde o to, zda je na to nějaký předpis, jestli tam ta mezera má být a jak to případně vymoct.
bara
To pčece řeší projektová dokumentace. Jako sousedka jste účastníkem stavebního řízení a měla jste právo do projektu nahlédnout a odsouhlasit. Pokud se během stavby vyskytne komplikace, což se vás vyskytla, kontaktujte a požádejte o kontrolu stavební úřad, zda bylo vše dodrženo. Pokud už nejsou skvrny vidět, pořiďte si vlhkoměr, aby jste mohla zvášenou vlhkost doložit kromě starších fotografií.
Ahoj. Připadá mi to celé jako nějaká partyzánština. Začít by se mělo tím, že se budeš muset obrátit na stavební úřad, jestli o tom má nějakou povědomost. Měli jste být oslovení v rámci stavebního povolení a měl by na tu stavbu, být vypracován nějaký projekt. Kvalita odvedené práce je asi další věc. Tak, tím bych asi začal. Ahoj.
Milá Báro,
jak na souseda, aby Vás odškodnil, popřípadě právně bránit to Vám napíše nejlépe znalá kolegyně @aaella.
Já bych je doporučil, aby někdo Vámi pověřený zkontrolovat napojení baráků k sobě, aby zam nemohlo zatékat. Páč pokud zabráníte zatékání, bude po problému. Stěna vyschne.
doplněno 26.09.14 13:52:Paní Báro, nejdřívě bych sdělil sousedovi svoje námitky, včetně návrhu, jak si to představujete a až by nereagoval, pak teprve na úřad..
No, mi se příčí mu vykládat, co a jak má dělat. Mně by se taky nelíbilo, kdyby mi do díla někdo kafral. Já jen můžu posoudit, jak je to udělaný a jesti teče či bude téct. Já mu to o tom zatékání říkala, i o tom sněhu, byla s ním i nahoře a konvičkou mu ukázala kudy teče... On si do té staré střechy hrabat nechce, tam nahoře to nezatíká, ale spodní metr měl rozdělanej a tam to zatíkalo (to prej už oplechoval - neviděla jsem). Vykládá mi, že bych si musela omítnout štít, aby to mohl oplechovat odshora celý, ale před 15 lety mi to nedovolili omítnout, prej bych jim mohla rozbít střechu. A ta střecha je teď o dalších 15 let starší a najednou mě tam chce honit... Za a) už mám o 15 let víc a už nemám na to lozit po střechách, b) doteď tam nezatíkalo a když tam vlezu, bude to na mě... Já přece s tou jejich stavbou nic nemám! Námitky jsem mu řekla. Mi teď už jde akorát o to, s čím můžu případně jít jako s požadavkem na stavební úřad, chci se zeptat, proti čemu můžu mít námitky. Možná proti nedodržení vzduchové mezery (a v důsledku toho špatnému vysychání zateklé vody),,proti oplechování? Vždyť nejsu klempíř a je to moje slovo proti jeho slovu (a on taky není klempíř). Až tam bude ta halda sněhu ežet a bude zatíkat, tak si na něm houby vezmu, já to tady mám na doživotí, on už se dal slyšet, že vezme do zaječích
Jsem si objednala klempířa na ty moje plechy, taky jsem mu o tom sněhu říkala, tak vyčkám, jak se se sousedem domluvili a jestli s tím něco udělají, pokud nic, budu muset jednat, tak hledám podklady.
Děkuji za reakce.
Stavba probíhá dle řádného povolení, jsem účastníkem řízení. Pro ilustraci přikládám snímek původního (vlevo) a nového (vpravo) stavu. Původní střecha měla sklon k nim do dvora, nová střecha začíná pod hraou okapu střechz v pozadí a svažuje se velmi mírně směrem do zahrady. Až tak detailně (do provedení klempířských prvků) jsem projekt nestudovala a myslím, že to ani tak detailně při projednávání stavebního povolení nebylo. Je to stavěno dodavatelsky a financováno na hypotéku, ve stavebním povolení je jasně napsáno, že nesmí dojít k zatékání vody na sousední pozemek a poškození staveb na sousedním pozemku. Nejsem odborník a předpokádám, že tyto věci má řešit a případně zajišťovat stavební dozor. Nicméně zima je na krku a na mé otázky co bude se sněhem, který jim sjede ze střechy na tu novou téměř plochou střechu odpovědi nedostávám. Oplechování jsem si byla prohlídnout s konvičkou před měsícem, to tam zjevně zatékalo, pak to ještě nějak vylepšili, ale oplechování je vytažené jen asi 20 cm na mou zed. Pokud tam bude ležet metrová halda sněhu (je to severní strana, sníh spadený ze střechy neroztává), tak to oplechování nemůže stačit, tam něco do té spáry zas nateče a jelikož je ucpaná polystyrénem, bude to hnit.
Nechci to zbytečně hrotit, ale na druhou stranu už jsem zaslechla, že uvažují, že to prodají, tak chci vědět, zda mám začít něco dělat přes stavební úřad a případně s jakými argumenty tam jít. Protože se snížila původní zeď, budu muset předělat oplechování okraje mé střechy a ochranu pozednice proti zafoukání sněhu. Stavebníci se tváří, že se jich to netýká, tak nevím, nakolik to mám já řešit a financovat.
Myslím, že nejrychlejším řešením by bylo, kdybyste si pozvala schopného zkušeného pokrývače, který by zjistil, jestli je vše uděláno jak má, zkontroloval to podle projektu a navrhl případně další opatření proti zatékání. Pokud něco najde, domluvit se se sousedem, aby opravu uhradil. Pokud soused nebude reagovat, ať to pokrývač detailně nafotí a pak na stavebné uřad atd. jak bylo psáno v předchozích příspěvcích.
Zdravím, ani jsem neměl sílu všechno číst, ale určitě jednejte a jen nestůjte! Vánoce a zima se blíží a v zimě něco napravovat není žádný med a kolikrát to ani nejde. Vždyť jde o váš domov, vhlkou zdí začíná řada dalších problémů. Můžete to skončit vlhkostí všude po domě, mokrými základy a tak, protože to prostě nedýchá.
Člověk je tvor moderní, tak jakmile vidí, že se začal používat polystyren, tak ho cpe úplně všude a kolikrát se to nehodí. Každý materiál má své použití. Řada aplikací se ale raději provádí po staru. Proč, když původně nebyl problém, tak tam něco mezi domy cpal? Nějaký závažný důvod, nebo jen pro dobrý pocit? S polysterem se musí opatrně, jinak místo pomoci, dům promění v houbu na vodu.
Radím, vše zdokumentovat, pořídit vlhkoměr (stačí i levnější-účtenku schovat) a měřit všude kde se dá a zapisovat hodnoty. Myslím, že u jedné místnosti ta vlhkost nezůstala. Pak také zajděte na MěÚ (Městský úřad) a hledejte pověřeného pracovníka odboru staveb a domluvte se s ním (kontrola staveb apod.). Můžete se též najmout nějakého odborníka na kontrolu, ale nevím, zda-li by ho potom musel soused proplatit.
Pokud s ním domluva nebude, tak bych to viděl na poškození cizí věci (nemovitosti) a řešit to přes PČR (policie). Řada lidí se bojí dupnout a pak když se podíváte na zprávy, tak žije v plísni a ještě platí nájemné ve výši celé výplaty. Rozhodně se nebojte, jste v právu. Pokud dopustíte škody vyšší, než musely být, případná pojišťovna to může odmítnout vyplatit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.