Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz - kdo hradí v bytě výměnu wafek? Nastěhovala jsem se do bytu před patnácti lety. Už tehdy byl byt osazen starými topnými tělesy. Při poslední opravě mi bylo doporučeno wafky vyměnit za nové. Mám nárok na úplné zaplacení výměny wafek v bytě? A za jakých okolností. Děkuji za odpověď. KR
doporučil bych nastudovat zeny.cz/...
a hlavně se domluvit s majitelem bytu. Já jsem navrhl, že vše si zařídím, zaplatím a odečteme to z nájmu. Neplatil jsem několik měsíců.
Kolega Milan Vám odpověděl vyčerpávajícím způsobem, doplním pouze jedno, že není povinností majitele instalovat topidlo nové, ale může být starší, ale funkční. Ale jak říká Milan, záleží na smlouvě a vždy je lepší se dohodnout.
ODPOVĚĎ: Na věc je nutno aplikovat § 691 obč. zák., který říká, že nesplní-li pronajímatel svoji povinnost odstranit závady bránící řádnému užívání bytu, nebo jimiž je výkon nájemcova práva ohrožen, má nájemce právo po předchozím upozornění pronajímatele závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něj náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu musí uplatnit u pronajímatele bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno do šesti měsíců od odstranění závad. Je proto nutné, aby jste pro případ budoucího sporu měla za prokázané, že jste řádně vyzvala pronajímatele k výměně topidla a poskytla mu přiměřenou lhůtu. Až pak budete moci závadu odstranit na účet pronajímatele a to jen v nezbytné míře a vyzvat pronajímatele k úhradě těchto nákladů. "Nezbytnou mírou" je dle mého názoru právě topidlo funkční, tedy nemusí být nutně nové. Máte dle mého názoru v podstatě dvě možnosti, buď se spokojit s topidlem funkčním, ale nikoli novým, nebo se pokusit domluvit s pronajímatelem, že si zafinancujete topidlo nové (čímž v budoucnu ušetříte na nákladech na plyn) a pronajímatel Vám uhradí pouze cenu topidla staršího. Rozdíl v ceně ponesete Vy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.