Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
dneska mi klesl v kotli tlak na 0 bar a potřeboval bych tlak dopustit. Jenže fakt nevím, který kohout by to měl být...
Můžete mi prosím poradit? Jedná se kotel panther od prothermu.
Díky moc
"Jestliže je zobrazený tlak nižší než 0,5 baru, doplňte systém tak, že otevřete modrý kohout, který se nachází pod zařízením, dokud se tlak nedostane mezi hodnoty 0,8 až 1,2 baru."
Dle návodu
V baráku jsou na vodu plastové trubky, takže bych řekl ty spodní trubky a to kohout - červené kolečko? Jenže když jsem s ním pootočil, tak sice začala voda někam téct, ale tím také začalo v kotli divně praskat, jako by měl bouchnout... radši jsem teď vypl komplet vodu, protože i když ten kohout zase utáhnu, tak voda furt někam teče...
Vypadá to, že na napouštění je určena hadice uprostřed, v levém horním rohu fotky je uzavírací kohout, na druhém konci hadice (patrně na otvoru v bojleru pro cirkulaci vody) by měl být druhý. Po otevření obou kohoutů by měla téci (ohřátá z bojleru) voda z vodovodního rozvodu do topného okruhu.
Mírné praskání při napouštění topení s nulovým tlakem není neobvyklé...
Červené kolečko je pojistný ventil, jeho kolečkem se točí POUZE v jednom směru, tím vodu z topného okruhu vypouštíte...
doplněno 26.09.14 08:34:No, přesně tenhle pojišťovák neznám. U většiny se točí jedním směrem, po necelé půlotáčce začnou propouštět a při dalším pootočení se "zacvaknou" do původní uzavřené polohy. Zkuste zaexperimentovat.
doplněno 26.09.14 09:28:Pojistné ventily jdou otáčet docela těžze, je nutné překonat odpor pružiny, která zajišťuje maximální tlak vody v systému...
Děkuji za informaci. Na tom pojistném ventilu jsou šipky na obě strany a teď mi nejde zavřít
No ten červený plast jde teď otáčet strašně lehce, jako by to bylo vymleté, ale když nejdřív to kolečko stlačím a pak se snažím točit, tak nemám šanci to ani o milimetr otočit. Zkoušel jsem to i s vypnutým přívodem vody. Asi se budu muset obrátit na odborníka, protože přece jen není normální, aby tlak z 1,5 baru klesl na 0 jen tak z ničeho nic.
doplněno 26.09.14 09:32:Díky za doplnění! Odpoledne to zkusím a kdyžtak zavolám do servisu.
Ahoj. Jak to tu bylo už popisováno, nejspíše došlo ke stržení plastu v té rukojeti toho pojistného ventilu. Je to jen jednosměrný ventilek. Pozná se i podle toho, že z něho vede buď hadička, nebo slabá trubička do nějakého odpadu. Na to napouštění tohoto kotle tipuji tu oplétanou hadici ve středu fotky. Není na ní ale vidět, odkud a kam vlastně vede. Určitě by měla vést od přívodu studené vody někam na armaturu při vstupu do kotle. Do rozvodu otopné vody. K tomu úniku vody ze systému bych dodal. Prohlédni si celou soustavu topení od kotle po poslední radiátor. Pokud najdeš někde nějakou vlhkost, může to být díky tomu úniku.
Teď mě ještě napadlo, jestli není nějaká chybka v tom připojení na to připouštění. Jestli ten tlak neutíká, nějak zpětně do přívodu. Někdy se povede zbastlit i nemožné. Tak se na to koukni.
doplněno 29.09.14 20:04:Ještě bych pro informaci doplnil. Otopná voda, to je ta, co se ohřívá kotlem a je honěná čerpadlem do radiátorů. Je to vlastní rozvod. Ten druhý je ohřev TUV teplé užitkové vody a zase ji ohřívá kotel. Málo kdy, je v domácnosti rodinných domků její rozvod honěn cirkulačním čerpadlem. Bývá to, ten vlastní ohřev, řešen kombinovaným provozem, kdy se systém ohřevu do topení zablokuje a ohřívá se studená voda do levých rozvodů u výtoků. Nebo má kotel přidán zásobník na tu teplou vodu a ta se pořád podle potřeby a spotřeby dořívá na nastavenou teplotu. Tyto zásobníky mohou být uvnitř kotle(15-50l), nebo mohou stát vedle jako samostatné netopící zásobníky. Přívody studené vody k ohřevu TUV a dopouštění otopné soustavy jsou pod kotlem a jsou od sebe odděleny. I když můžou být hodně blízko u sebe. Jinak, název předmětu: Dopuštění tlaku. Správně je: Dopuštění vody, aby se zvýšil tlak v otopné soustavě. Napiš nám tu, jak se ten tvůj problém povedlo vyřešit. Ahoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.