Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím jak mám postupovat? jsem majitel bytu a chci prodat byt ale problém je že i když dcera se odstěhovala do jineho města za přítelem tak stále odmítá se odhlašovat z mého bytu ( dělá mi naschváli i když sem ji slíbil nějakou částu z prodeje bytu )
mám šanci? děkuji moc
Dobrý den, šanci máte. Ovšem na obecním / městském úřadě z Vás mít radost nebudou. Budete potřebovat doklad o tom, že jste majitelem bytu (výpis z KN). Pokud není byt v OV (je např. družstva), potom je třeba nájemní smlouva. S daným dokladem zajdete na OÚ/MěÚ a dáte si žádost o zrušení trvalého pobytu dcery. Neproběhne to hned, podle informace z našeho OÚ to jde do správního řízení (proto ten můj úvod).
Důsledky pro dceru jsou následující: De Facto z ní bude bezdomovec, její OP bude obsahovat nepravdivé údaje, s čímž může mít další problémy. Úřední pošta jí bude chodit na adresu OÚ/MěÚ, která jí bude uvedena jako adresa trvalého pobytu.
Klidu v rodině to v žádném případě neprospěje.
Samozřejmě,že máte šanci, jen se připravte na možnost "natvrdlého" úředníka. Vaše dcera může v bytě, jehož jste vlastníkem, bydlet jen s Vaším souhlasem (beru, že je plnoletá). To, že má k bytu nahlášen trvalý pobyt, Vám nebrání byt prodat. V podstatě již nyní máte právo zrušit jí trvalý pobyt ve Vašem bytě, obzvláště, má-li dcera uzavřenu nájemní smlouvu na jiný byt.
§ 12 z.č. 133/2000 Sb.,o evidenci obyvatel (citace zkrácena):
Zrušení údaje o místu trvalého pobytu
(1) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,
c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
(2) Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místě trvalého pobytu podle odstavce 1 písm. c) jen na návrh vlastníka objektu nebo jeho vymezené části nebo na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c). Navrhovatel je v takovém případě povinen existenci důvodů uvedených v odstavci 1 písm. c) ohlašovně prokázat.
Vy tedy úředníkovi musíte prokázat, že užívací právo Vaší dcery k bytu zaniklo a že byt neužívá.
1) prokázání zániku užívací práva v době, kdy jste vlastníkem bytu:
- písemným oznámením dceři, že odvoláváte souhlas s jejím užíváním domu (doklad - dodejka - o doručení oznámení)
Dceři adresujete - doporučeně, na dodejku - písemné sdělení o tom, že jako vlastník bytu rušíte svůj souhlas s jejím užíváním bytu a vzhledem k tomu, že dlouhodobě bydlí na adrese ... , oznamujete jí, že požádáte příslušný orgán o zrušení práva trvalého pobytu.
2) prokázání, že dcera byt neužívá
Obvykle se používá čestné prohlášení předsedy SVJ nebo sousedů (ideálně s úředně ověřeným podpisem).
Na příslušný odbor Evidence obyvatel vezměte s sebou list vlastnictví z katastru nemovitostí (i když by si obec správně měla LV pořídit dálkovým způsobem, raději si jej vezměte), písemné oznámení adresované dceři o zániku užívací práva, dodejku a čestné prohlášení sousedů (SVJ).
Pokud byste byt prodával, aniž byste zrušil právo trvalého pobytu Vaší dceři, má právo zrušit údaj trvalého pobytu kupující, poté, co se stane vlastníkem bytu. Stačí mu výpis z LV, že je vlastníkem bytu a Vaše prohlášení s úředně ověřeným podpisem, že osoba jménem XY měla odvozené užívací právo k bytu (od souhlasu vlastníka bytu), toto právo ji zaniklo okamžikem převodu vlastnického práva k bytu na třetí osobu a čestně prohlašujete, že dcera byt fakticky již neužívá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.