Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nájemní smlouva, platná?

Od: garnett* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den mám takovou otázku.

Žiju 5 let v Brně, bydlím v podnájmu a zjistil jsem, že mám poslední nájemní smlouvu uzavřenou pouze dokonce roku 2013. Nicméně já ani majitel bytu, jsme na to nijak nemysleli na uzavření nové dokonce roku 2014. Nicméně bych se chtěl přestěhovat jinam a tak se ptám, jsem povinný mu to nějak nahlašovat, když tam bydlím, ale nemám uzavřenou platnou smlouvu? V nájemném mám i zálohy, které vyúčtujeme na konci roku, jsem povinný to s ním vyúčtovat ikdyž tam oficiálně nebydlím?

Vím, že to bude ode mne hnusné, ušetřil bych nějaké koruny, ale nejraději bych se zbalil hned a šel už do nového, bez nějakých doplatů za energie a internet a TV. Co mi může hrozit?

Děkuji za odpovědi a rady předem

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

knox
hodnocení

1x

1. Kupte si učebnici českého jazyka pro 4. třídu ZŠ.

2. Ujasněte si pojmy, než se vůbec začnete ptát. Mezi nájmem a podnájmem je rozdíl asi jako mezi kolem a volem.

3. To, o co se svým postupem snažíte, není nic jiného než prachsprostá zlodějina, takže od příčetného člověka se vám rady zřejmě nedostane.

garnett*
hodnocení

Co je zlodějina? Že po půl roce není schopný majitel bytu mi donést nájemní smlouvu na podpis? To je snad jeho problém, né můj. Je to otázka 2 minut, přepsat datum na počítači a vytisknout ;)

doplněno 25.09.14 12:01:

Jde mi jen o to, zda-li jsem povinný s ním vyúčtovat energie, které jsou psané na majitele bytu a kterému to platím zálohově v nájemném. Protože mu můžu udělat to, že se okamžitě sbalím a už mě nikdy neuvidí ;)

zztop*

Prej neuvidí. Ježiši vy jste naivní jak dveře od záchoda. A Vaše údaje nemá že? Když na to přijde může to dát k soudu a exekutor si vás už najde.

Nejlepší bude se dohodnout. Pak se nedivme, že i pronajimatelé jsou takové ku*vy když ku*vy jsou i nájemníci.

garnett*
hodnocení

Proč by mě měl dát k soudu? Co by po mě mohl chtít? Nájem? Proč, když jsem neměl smlouvu :)

jmhad*

Povinný možná ne,ale je to lepší,protože dotyčný se může vzpamatovat,nemovitost třeba prodat a pak se bude vymáhat všelijakým způsobem. Já bych to pro klid své duše v budoucnu udělal.Pochopitelně s dokladem.

garnett*
hodnocení

Děkuji za odpověď a reakci.

hodnocení

0x

Sbalit se a vypadnout hned můžete. Přepsat datum na nájemní smlouvě a donést pronajímateli k podpisu můžete stejně jako to může udělat on. Opustit byt bez výpovědní lhůty je neseriózní, ale pravděpodobně beztrestné. Tedy pokud jde o podnájemní, nikoliv nájemní vztah. (I v případě prostého nájmu se můžete sbalit z minuty na minutu, jen je třeba doplatit zbývající měsíce, v bytě Vás nikdo nedrží).

Co se týká ročního vyúčtování: Pokud vyjde nedoplatek, měl byste (= musíte) jej uhradit. Přeplatek naopak obdržet. Cokoliv jiného je zlodějina (pokud smlouva nebo dohoda obou stran nepraví něco jiného). Samozřejmě jen za poměrnou část roku, tedy za dobu po kterou jste bydlel.

doplněno 25.09.14 12:49:

@garnett: Nepsal jsem, že byste měl tu smlouvu dát Vy jemu. Psal jsem, že to můžete udělat. Když nejde Mohamed k hoře... On má problém s tím, že se mu může kvartýr vyprázdnit. A vy pokud nezaplatíte to, co máte zaplatit, můžete někde v tmavém průjezdu jednoho krásného večera šlápnout na hrábě. Každý svého štěstí strůjce.

garnett*
hodnocení

Proč bych to měl dělat já? Je to má nemovitost? Starat se má on, bydlím já u něho, tudíž by si měl sám hlídat tyto věci, to že to neudělal je jeho problém.

Děkuji Vám za odpověď jinak, to jsem chtěl slyšet.

uska*

Nedělejte podrazy, rozejděte se pokud možno v dobrém a vaši spotřebu energii si uhraďte. Proč se máte obohacovat na druhém, to je to samé jakoby jste tuhle částku ukradl.

Každý normální pronajímatel se informuje u bývalého pronajímatele na klienta. Proč se stěhuje, zda má vše uhrazeno, zda ruší noční klid, zda je alkoholik atd ... I když pronajímatel toto info získá později a vy už budete bydlet, tak věřte, že více jak rok v novém nebudete a to vám ještě nový majitel nemovitosti může za ten rok řádně ztěžovat bydlení.

Stojí vám to za to? Na to si odpovězte sám.

garnett*
hodnocení

Jo to máte naprostou pravdu, ty energie s ním vyúčtuji a domluvím se. Díky za reakce

lionka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

tak máte podnájemní smlouvu nebo nájemní smlouvu? Jsou to dva rozdílné instituty. Předpokládejme, že jste v nájmu nikoli v podnájmu. Jestli jste měl uzavřenou smlouvu na dobu určitou a po uplynutí této doby jste dál užíval a pronajímatel vás písemně nevyzval, abyste byt opustil, tak se vám nájemní smlouva obnovila opět na stejnou dobu, jakou jste měl sjednanou v původní nájemní smlouvě (nejvýše však na dobu 2 let). Pokud jste měl tedy smlouvu na rok, obnovuje se vám znovu od 1.1.2014 na jeden rok - tj. do 31.12.2014. Pokud jste ji měl na dva roky nebo více, obnovuje se vám na 2 roky, tj. do 31.12.2015. Vyplývá to přímo z nového občanského zákoníku, který se na vás od Nového roku vztahuje. Takže zřejmě budete muset ještě nějakou dobu v nájmu setrvat, pokud se s pronajímatelem nedomluvíte jinak,. protože nájemní vztah stále trvá.

A k tomu odstěhování - přece se nemůžete z bytu odstěhovat jenom tak. Minimálně musíte vrátit pronajímateli klíče od bytu, ne? Při předávání bytu pronajímateli se obvykle taky sepisuje předávací protokol, kdy se provede i odečet energií, které se následně vyúčtují. Snad si nemyslíte, že jen tak vezmete roha! :-/

To mě zajímá. Institut automatické prolongace nájemních smluv je až v NOZ, účinném od 1.1.2014. Tazatel však uvádí, že mu smlouva skončila ke konci roku, tzn. 31.12.2014. Tedy před účinností NOZ. Nemělo by to tedy být tak, že automatická prolongace se na něj nevztahuje? Pokud tedy předpokládáme, že je v nájmu (což věta: "Bydlím v podnájmu" vylučuje...)

@garnett: Dejte nám, prosím, odpověď na základní otázku. Máte (měl jste) nájemní nebo podnájemní smlouvu? Jinak řečeno: Je pronajímatel vlastníkem bytu (bytové jednotky) nebo ne?

Bez toho jsou veškeré odpovědi plné předpokladů a hypotéz a Vy jaksi zbůhdarma mrháte naší energií. Jasně, že radíme zdarma a rádi. Ale marná práce nikoho netěší!

lionka*

Ano, máte pravdu. Pokud smlouva skončila ke dni 31.12.2013 a neobsahuje žádné ustanovení o automatickém prodlužování smlouvy, tak už se na ni NOZ nevztahuje a nájemní vztah skončil uplynutím doby určité. To mi uniklo, tak beru zpět předchozí příspěvek.

aaella*

Dobrá poznámka, bohužel, ani právníci neznají přesnou odpověď. Do konce roku 2013 znovuobnovení nájmu mlčky bylo vyloučeno (u bytů), od 1.1.2014 opět platí, ale u tazatele jde opravdu o specifickou situaci. Proto jsem (viz. níže) doporučila tazateli dohodnout se s majitelem bytu. Minimálně mu to dát na vědomí s tím, jak zareaguje.

garnett*
hodnocení

0x
Omlouvam se za spatnou specifikaci,ale mam najemni smlouvu,ktera mi skoncila 31.12.2013

aaella*
hodnocení

0x

Máte-li uzavřenu nájemní smlouvu, doporučuji se s vlastníkem bytu dohodnout, že odcházíte, neboť se může stát, že nájem byl znovu mlčky obnoven a Vy jste v právním postavení nájemce, pronajímatel by tak mohl po Vás požadovat doplacení nájemného do konce znovuobnoveného nájmu:

§ 2230 NOZ

[Konkludentní užívání]

(1) Užívá-li nájemce věc i po uplynutí nájemní doby a pronajímatel ho do jednoho měsíce nevyzve, aby mu věc odevzdal, platí, že nájemní smlouva byla znovu uzavřena za podmínek ujednaných původně. Byla-li původně nájemní doba delší než jeden rok, platí, že nyní byla uzavřena na jeden rok; byla-li kratší než jeden rok, platí, že nyní byla uzavřena na tuto dobu.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije přesto, že nájemce věc dál užívá, dala-li strana v přiměřené době předem najevo, že nájem skončí nebo již dříve nájem vypověděla.

Píšu, může se stát, neboť není zcela vyjasněné, jestli se toto ustanovení vztahuje i na případ, kdy nájemní smlouva skončí ke 31.12.2013 (takové ustanovení "starý" občanský zákoník v případě nájmu bytu výslovně vylučoval). Osobně mám za to, že ano.

Pokud máte uzavřenou podnájemní smlouvu, tak můžete odejít. Podnájem chráněný není, analogie s nájmem zde "pravděpodobně" nepřipadá v úvahu.

garnett*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď, domluvím se tedy s majitelem a na vyúčtování energií.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]