Nejste přihlášen/a.
Proč v dřívější době (cca 20-25let zpět) někteří stavitelé neužívali a vlastně i dnes neužívají štěrk při výrobě betonu?
1. Štěrk je dražší jak písek, ovšem spotřeba cementu v případě betonu pouze z písku je vyšší. Proto toto zřejmě není pravý důvod.
2. Nedostatek štěrku? Zřejmě nepravděpodobné, proto osobně zavrhuji.
3. Vyšší pevnost? Někteří tvrdí, že pevnost betonu je vyšší. To si myslím, že je omyl.
Za případné reakce děkuji.
Kdyby to nebylo pevné tak z toho nestaveli metro...
Jinak to je spíš o tom že někteří tomu stěrku nevěří (nevim proč) a myslí si že spotřeba cementu se nezmění... a radší tam nahází kameny obalené jílem a hlínou ..
Opak je pravdou. Muj otec tomu taky nevěřil při posledním betonování ve skladu jsem ho přesvědčil že jsem dojel koupit i štěrk.. Cementu se při stejném obalení kamínku se spotřebovalo o dost méně.
Ten stěrk není zase o tolik dražší u nás stojí tuna písku 360 a štěrk 400...
Ono je také rozdíl na co ten beton je určen! Primárně -podkladní se dělá pískový zkuste udělat podklaďák jen utáhlý rajblíkem (dř.hladítkem) se štěrkem a budete pěkně nadávat!Nebo konstrukční beton se složitým armováním se štěrkem!Nebo třeba při dopravě schwingem beton a kamenivem!
Do základu mohou jít kameny až do velikosti rozměru základu (Čisté,bez hlíny!)
Nevím ceny v Čechách ,ale cena na Severní Moravě -Ostrava Vrbice (Ridera) štěrk 0-8, 0-16, 120kč za tunu ! Už asi půl roku v akci ...ještě ,že dělám rekonstrukce letos )
Nechci zakládat nové téma.
Je štěrkopísek to samé jako betonářský písek?
Budu vyplňovat ztracené bednění tl.40cm, mám dostatek starých velmi pevných betonových cihel (1/2ky a 3/4ky), které bych chtěl použít na výplň. Na zalití bych chtěl použít betonový potěr (předpokládám, že lépe přilne) nebo by byl lepší beton?
Jedná se o poslední vrstvu staré zdi ze smíšeného zdiva (cihla+kámen) pojeného vápenou maltou tl. cca 45cm, do budoucna s možností položit pozednici.
Míchat budu sám. Mám již objednaný cement od Lafarge 32,5R.
Váš názor na poměr v míchačce: 2 pytle cementu + 200l písku + voda + polévková lžíce jaru? Je to chudé na cement?
Děkuji.
+ cca 28l vody (dle vlhkosti písku)
Cihly nebrat, nemá to žádnou pevnost. Když už tak , tak drcené kamenivo.
stejně tak do základů velké šutry nepatří, ten beton není homogenní a pokud dokonale nepřilne na kámen , tak to může praskat, zejména tam, kde kámen leze ze základu směrem k zemině voda, mráz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.