Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vrtat polykarbonát

Od: cica* odpovědí: 4 změna:

zdravím kupuji tapézový polykarbonát PC Suntuf CSE FR TR 76/16 bronz 0,8mm 1,06x4m šrouby budu mít 5cm na 4 vím že mám vrtat díru větší cca 7mm do karbonátu, který pracuje. nevím ale jakým vrtákem , bojím se aby to neprasklo, někdo říká tupým vrtáčkem, nekdo zase rovným.. díky za rady a tipy

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyzkoušejte na nějakém odřezku. V práci jsme polypropylen vrtali vrtáky na kterých jsme na břitu vybrousili krátký negativní úhel. Pak vrták nikdy si nepřitáhl materiál ani netrhal.

hodnocení

0x

Moje zkušennost s vrtáním polykarbonátu je taková:

Vrták může být klidně i ostrý, vrtám vysokýma otáčkama a minimální silou (v podstatě to nechám provrtat pouze působením hmotnosti vrtačky.

Ale nejdůležitější je, polykarbonát si v místě vrtání podložit! Pokud vrták po provrtání polykarbonátu začne vrtat do podložky, tak nehrozí žádné potíže. Pokud budeš vrtat bez podložky, tak po provrtání může sklíčidlo narazit do polykarbonátu a ten může prasknout.

A nebo můžeš zkusit použít stromečkový vrták, kterým budeš postupně zvětšovat otvor.

hodnocení

0x

Zdravím, v práci jsem to vrtal z obou stran podložené překližkovými odřezky. V horním menší díra, to abych viděl kde vrtat. Někdo mi dokonce radil že z obou stran nalepená kobercovka, poslouží stejně. Pokud to není někde uprostřed, je dobré oba překližkové odřezky stáhnout svorkou. No a když to je dál od kraje, podložit a vrchní přitlačit rukou. Vrtal jsem 80 děr a ani jedna se neštípla.

pkc®
hodnocení

0x

Přečetl jsem předchozí odpovědi, ale přesto jsem si naivně pořídil i stupňovitý vrták. Zkušenost je takováto. Nesrovnatelně lepší postup je vrtačka s vyššími otáčkami (moje měla 2200ot./min) a obyčejný vrták na kov. Trochu se štípaly pouze první díry, než jsem dal pryč stupňovitý vrták. S běžným vrtákem na kov bylo zbývajících 320 děr naprosto bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]