Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , koupil jsem starší cihlový domek ,tak ze 40let. je tři roky neobývaný a nevytápěný ..
Do metru výšky nad podlahou je zeď vlhká .Budu provádět rekonstrukci odpadu a elektriky,
tak jsem všude starou omítku obouchal.
Soused mi doporučil vyškrabat spáry ,tak jsem učinil do hloubky asi 3 cm.
Celkem zdi vysychají ale pořád je to znát... a teď by mě zajímalo co dál ...?
Jakou omítku zvolit a jak postupovat a co s těmi spáramy? díky za radu.
Pokud nebudete podizolovávat, tak vhodnou sanační omítku. Hrubou do spár a jako hrubou omítku a jemnou navrch. Je to ale cenově náročné.
Podle zvoleného mateiálu i 1000.- za bm, ale je to individuální, způsobů podizolování je několik. Klasické podřezání, nebo se narážejí nerezové ptofilové plechy, atd. Opravdu záleží, jaká je to vlhkost.
Jestliže chcete jen opravit omítku, tak použijte sanační omítky. Ale tu vlhkost neodstraní, jen zakryjí.
Odstranit vlhkost ze zdí, je problém!
doplněno 04.05.09 21:21:použijte basf-cc.cz/...
Sano 01- 04
doplněno 04.05.09 21:22:Jiříku, kde jste?
Podle toho že je to dům ze 40. let tak bych řekl že to bylo tím nevětráním. Já měl stejný problém. Omítku bych zvolil obyčejnou, aby ta vlhkost mohla ven. Jakmile ji zaslepíte začne to vlhnout a pak už se nezbavíte ani plísně. Nejideálnější by bylo dát na to jen nátěr vápnem, ale to asi dnes nehrozí. Hlavně průdušnou omítku. Já měl přez zimu odkopanou hlínu okolo domu a divyl by jste se jak ten mráz tu vlhkost krásně vytahoval. Nechal jsem to i přes léto a a pak zakopal, koukal by jste jak zeď je teď krásně suchá.
Problém byl že se zde asi deset let nevětralo a na podlaze bylo linoleum. Taky tady nebyly rýny takže voda padala hned k domu.půlka střechy má 7.5 x 22 m takže to je vody.
Dělal jsem nové podlahy a schválně jen beton, bez izolace. Možná si řeknete že jsem blb, ale je to naopak, ta vlhkost může přes ten beton ven. Dnes je to krásně proschlé až ke sklepu. Kdybych to odizoloval, vhkost by nasákavala právě do zdí. Hlavní je odvést vodu od domu. A pak nějaký ten rok sušit.
Totální odizolování bych řešil pokud by to byla novostavba, někde se stala chyba, ale pokud je to tak starý dům tak musel sloužit bez chyby. protože pokud by to tam bylo dřív tak by proti tomu někdo už něco dělal.
Já bych se podíval na venek, jak je to s odizolováním. Kdyžtak bych to odkopal nechal proschnout a na dům bych pak dal nopkovou fólii a zaházel to.
maxweli, omlouvám se, ale nesouhlasím s Vámi. Pokud je barák ze 40 let minulého století, tak nemá hydroizolaci. Tudíž je mokrý. Mnohokrát jsem to popisoval, ale zdi nemužou vyschnout, pokud nasávají vlhkost ze spodu. to by porušilo fyziku. Je možné, že Vám zdi oschly, ale na povrchu. Můžu to doložit fotkami a osobní návštěvou. Zdi mám suché, bez fleků, bez izolace, ale jakmile vybourám do hloubky zdi, vytáhnu vlhké maltobláto.
Nebudu Vám vyvracet Vaše zkušenosti, ale nesouhlasím. Z vlastní zkušenosti a fyziky.
Já jsem tuhle dělal vodu. Musel jsem to navést z venku do sklepa a tak jsem kopal šachtu zvenčí. Celkem fuška.Každopádně to bylo zrovna v tom nejhorším místě - dříve. No a vše v pohodě. Vhkost tam už skoro není, je to kamený dům na hlíně. Kdo s tím má zkušenosti potvrdí jak těžký je do týhle gumový hlíny vůbec udělat díru. Majzlík se tam okamžitě zasekne a že nejde ven, vypáčit to pak ven to je něco.
Vlhká byla jen jedna zeď a to přední, kam nesvítí slunce, Hlína a škvára v podlaze byla vlhká jen u zdi dál ne. Tam to taky schlo asi půl roku. Jediný štěstí že jsem v tom ihned nebydlel.
Dům mám komplet podsklepený, je pravda že takový sklep asi tazatel nemá (5m pod zemí - klenba 4m výška - 7.5m x 20m, což by mohlo být příčinou že mně dům proschnul.Sklep je suchý. Ale stejně si myslím že všechny starý baráky jsou vlhký jen proto že se voda dostala z venku ke zdi. Proto doporučuji to odizolování z venku, a aspoň 1.5m pod zem, a nebo 1m ale půl metra odehnout od zdi domu jako do-> L
Tím se vyhne dalšímů zavlažování domu od deště. Jiný problém je spodní voda,tam už se odizolování nevyhne. A když nad Tím uvažuji tak tomu obkopání domu taky ne. Jako první bych proto vyzkoušel kopat tak metr do země jak je vlhká zeď z tama - jako sondáž. Popřípadě i 1.5m. Nejlépe z obou stran zdi, to pak pozná hned na čem je.
My teď máme jiný problém, moc velké sucho. Ráno se člověk vzbudí a má úplně vyschnuto v krku, takže používáme odpařovače.
Je to divný, sám tomu nechci věřit ale je to tak. Čestný pionýrský
Jen doplním že dům je asi z roku 1830
doplněno 04.05.09 23:18:Tlouška zdi je poctivých 75 cm, takovej menší atomáček.
A vůbec, nevím za co se omlouváte? Jsem mladý a nezkušeny rád se přiučím. Já jen napsal mou zkušenost. Nejsem odborník v izolacích ale myslím že se zhodnem na tom že pokud neodstraní příčinu vlhnutí, tak se asi nikam stejně nedobere. Mno, ale podle toho co pán píše ji třeba již odstarnil.
Je fajn poznat někoho slušného. Hlavně v dnešní
době.
Souhlas, mám 100 let starý barák a i když jsem izoloval podlahy, tak jinak stejně - obkopat, bublinová folie, okapy, bydlet, topit a větrat - a je to v pořádku. Ale taky musím říct - na suchém místě a přístupném slunci a povětří.
Ve všech ostatních případech je důležité zvážit, jestli to stačí a rovnou rozhodnout o dodělání hydroizolace. Vracet se k ní, když už je rekonstrukce skoro hotová je dost náročné.
Sanační omítka Vám mnoho nepomůže, protože voda z podloží, jak nasakuje do zdi s sebou bere rozpuštěné minerály a soli.
Následně se voda vypaří a na klasické omítce zůstane flek. Sanační omítka funguje tak, že je prodyšnějsí (zdivo rychleji vysychá) a má v sobě jakýsi chemický xindl, který váže zmíněné minerály a zabraňuje tak tvorbě fleků, ovšem jen do doby, než se chemie zasytí. To může trvat několik let, pak ale fleky vylezou. Prostě nezbývá Vám než:
a) obkopat zdi zvenka nejméně 1/2 m pod základy, dát štěrk, udělat drenáže, fólie... uvnitř okolo zdí provětrávané kanály podobně jako při vyšším výskytu radonu, bude fungovat při nižší vlhkosti podloží, vyšší podezdívce... Osobní názor: asi bych neriskoval u nepravidelně obývaného domu (chalupy)
b) izolovat: možno zarážené nerezové plechy, podříznout a fólii, tlaková chemická impregnace...možností je spousty, nechte si zpracovat více nabídek od firem.
...to nejdulezitější...vezměte si na stavbu nějakého projektanta, který sanacím rozumí
at vám udělá nějakou sondu do zdiva, změří vlhkost a navrhne vhodný postup...
Jinak se Vám může stát, že se nadřete zbytečně...
Když si vemete zástupce firmy, je pravděpodobně bude inklinovat k postupu,
který je nejvýhodnější a nejjedodušší pro něj (firmu).
spary vyskrabany to jste udelal dobre ted musite chvilku pockat az to vyschne muzete to nahodit sanacni maltou dat na ni stuk ale potom jen vapno aby to bylo prodysny jinak kdyz nechcete kupovat sanacni maltu ktera stoji ranec tak se dela klasicka a pridava se do toho ravenit ktery se da sehnat na jednu michacku se dava jeden panak ale dal bude asi treba udelat drenaz okolo domu aby vam vlhkost nesla dovnitr dat nopovou folii ,flexibl a sterk a jestli budete sekat travu okolo tak je lepsi udelat obrubnicky aby se vam ten sterk nezanasel
vlhkost může být způsobena i tím, že byl dům neobývaný, tudíž nevětraný a pod.. možná s vlhkostí při pořádném odvětrání a vysušení nadále už problém nebude.. možná.. jinak bych doporučil nové izolace.. minimálně podsekat.. pokud by jste dělal i podlahy, tak i komplet izolace.. jinak lze odvést vlkost i z venku... obkopat barák, obsypat drtí plus příslušné izolanty.. izolaci bych ale nepodceňoval,..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.