Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezapojený drát svítí

Od: mowenpick* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jak je možné, že i když nemám ani na jedné straně připojený zemák i přesto když přiložím zkoušečku tak se rosvítí... kabel je v pořádku... Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x
Merite asi fazovkou, ze? A v kabelu mate zaroven fazovy drat pod napetim?
Jde o naindukovane napeti, muze nabyvat hodnoty desitek az stovek Voltu, rekord ktery jsem nameril multimetrem je 193V.
Toto napeti neni nebezpecne, pri zapojeni zateze, treba dotyku,zmizi.
Hop to trefil s tím připojeným fázovým vodičem... Indukce.
Vzpomínám na osmdesátá léta. přiběhl učeň: pane mistr, v těch drátech je šťáva!
Hrklo ve mně, zatahovali jsme do nových trubek nové dráty, koukám - pod krabicí na zemi dvě nová kluba zatahovaného drátu nikam nepřipojená a ve vedlejší místnosti na obou drátech fázovka svítí jak vánoční stromeček..
Když jsem to rozdýchal a použili jsme vadasku, bylo jisté, že se to naindukovalo. Ale odkud, když jsem osobně vypnul hl. přívod a odpojil deon na poschodí...
O poschodí níže v laboratoři běžel silnější Teslův transformátor. Ta dvě klubka byla další vinutí...
Indukce je zrádná. K fázovce patří i vadaska.

To je důležité, aby byla fáze také tam, kde má být ! Mně jeden umělec zapojoval rozvodnou desku v komoře a dal fázi na kolíček a do pravé zdířky. Přišel jsem na to až po několika letech, když jsem tam zapojil lednici a ta tloukla !

repkin*
hodnocení

0x

Zkoušečka Vám ale asi ukazuje napětí, takže pokud nemáte připojenou zem (což je špatně) a Vám to svítí (tak to svítí správně).

hodnocení

0x

Klasický případ elektromagnetické indukce, kdy v blízkosti volného vodiče je jiný vodíč pod napětím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]