Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit zásuvku

Od: jeni odpovědí: 24 změna:

poradte mi prosím jak zapojit bezešroubovou zásuvku nevim kam patří kterej drát

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

4x

na zásuvku se dívej jako na dvojici muž = nulák( modrý od dřiny) / žena = fáze (hnědá od mlsání). Žena chodí vedle muže vpravo,muž je nula a tak je od ní vlevo.To je z jejich pohledu.Z pohledu těch,co jdou proti nim a dívají se na ně , je to pochopitelně obráceně - žena je vlevo a muž vpravo. No a mezi sebou mají žlutozelené dítě - zem .

jeni
hodnocení

ok už mám hotovo dík za radu

jeni
hodnocení

nejdřív sem nechtěl manželku zapojit ale pak sem ji tam radči dal :))

repkin*
hodnocení

2x

při pohledu z venku na zásuvku doleva fáze (hnědý,šedý nebo černý), doprava nulák (modrý) a doprostřed zem (zelenožlutý)

doplněno 18.09.14 13:01:

mezi elektrikáři se říká pořekadlo "levá fáze, pravá nulák, kdo to neví, ten je č***k". :-D*andel*

doplněno 18.09.14 13:02:

BTW: to neměla být na nikoho myšlená urážka, jen poznatek pro zasmátí

doplněno 18.09.14 13:13:

Neřekl bych, že to neplatí, jen to není úplně nutné, jelikož většina spotřebičů už je "vymakaná" a pošteluje si to sama. Např. klasické vidlice bez nuláku, které lze zaměint. :) ale to už je na jiné povídání. BTW: tazateli počkejte, až tam manželka zapojí Vás, jestli nemáte proudový chránič, tak to bude teprve sranda ... pro ní :D

To pořekadlo mě rozesmálo:-D dřív jsem si to nepamatovala, pak jsem se to naučila, ale toto jsem neznala:-D určitě použiju, až bude příležitost:-D

Ač elektrikář to přísloví neznám, je dobré :)

majsterjoe*
hodnocení

1x

Já jen dodám že dnes už neplatí, že se fáze dává vlevo a nulak v pravo. Jen pro lepší orientaci to tak je. Zelenožlutý je jasný.

doplněno 18.09.14 13:16:

Neplatí to. A ty vidlice se pouzivaji desitky let.

repkin*

Kdyby to neplatilo, tak to tak elektrikáři nedělají a neučí se to ve školách. ;)

doplněno 18.09.14 15:58:

Takže platí to, že se to tak dělá (né to, že to tak musí být ;) ).

majsterjoe*

ČSN 33 2000-4-46 ed.2, čl.46N6.5 :

Poloha připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu (kolíku) u domovních zásuvek není stanovena. Doporučuje se však jednotné provedení vývodu.

fiser22*

Opravdu to neplatí, L, i N jsou rovnocenné pracovní vodiče, to že se dává fáze vlevo je jen zvyk, z pohledu norem to není špatně, jedná se pouze o pozůstatek ze sítí TN-C s PEN vodičem

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Taky to tak vidím Repkine. Nějak taky nemůžu pochopit, proč někdo pořád trvá na tom, že je jedno, kam je napojena fáze. Není to jedno. V každé zásuvce má být nalevo. A šmytec. Že, po zapojení do zásuvky, se přes zapojený přístroj, nebo zařízení uzavře obvod a šťáva teče i jinými dráty, je to už o něčem jiném. Ta zásuvka je potom zakrytá vidlicí. Někdo musí být pořád v opozici. No, já v tomhle případě asi vlastně taky.

stonek*
hodnocení

0x

Rozhodně jsem zastáncem zapojování fáze vlevo, už jen proto, aby měly šanci sedět barvy a značení vodičů i ve šňůře, uvnitř přístrojů atd. Staré rozdvojky, německé šuko atp. samozřejmě neovlivním.

fiser22*

značení vodičů ve šňůře bych sem netahal, to si taky každý výrobce zapojuje jednou do leva jednou do prava...

repkin*

Chlapi asi bych to dál neřešil, co člověk a fachmann to názor. Souhlasím s tím, že to není povinné, ale prostě se to tak dělá, aby v tom byl pořádek. Ony ty staré ČSN normy (byť i tato je zjevně ČSN) měly něco do sebe, dnešní EU normy stojí zaprd. On ten Klaus má zas tak trošku v něčem pravdu. Každopádně tazateli jsme poradili, snad mu to pomohlo a dalším pomůže třeba také :)

jeni
hodnocení

Lidi dík za všechny rady moc ste mi pomohli já si myslel že nejsem takovej dřevák ale byla to chyba.Sem to chtěl zapojit podle tý starý zásuvky ale tu zapojoval ještě větší lempl než sem já.U tý starý šroubový zásuvky byl zapojenej modrej drát v v levo kde měla být fáze a hnědej s fázý byl v pravo (zapojoval to elektrikář) nechápu to ale všechno normálně fungovalo tak mě to nějak zmátlo.Chtěl sem si to zapojit sám protože mi při rekonstrukci dětského pokoje další odborník elektrikář (asi na ně mam smůlu) zapojil fázy na kolík a já když sem maloval dostal ránu a nevěděl proč.Když sem vzal zkoušečku nestačil sem se divit,kdyby se toho dotky děti 2 a 5 mohl se stát maler

Prohodit modrý a hnědý opravdu nevadí, takže i kdybyste to zapojil tak jak to bylo dříve, vše by fungovalo jak má. Ovšem jestli někdo zapojil fázi na kolík, zavřel bych ho za pokus o vraždu, to je u elektrikáře snad neomluvitelné
repkin*

Já bych řekl, že to docela vadí, jak už napsal tazatel, já měl třeba doma dvouvodičové rozvody (které jsem vyjma obýváku všude vyměnil), kdy dříve se propojovala zem s nulákem, takže kdyby to prohodil podle toho vzoru kdy zažitá praxe viz. pořekadlo, tak potom to dopadne tak jak napsal tazatel, že se sám rozsvěcel ani nevěděl jak :) hlavně, že je to už opravený.

Elektroinstalace se řeší podle norem, které platí v době výchozí revize. Takže u dvouvodičového připojení skutečně musí být fáze vlevo, ale dle současných norem pro třívodičové připojení jsou obě možnosti správné. To je co do teorie, ale v praxi jsem zastáncem dodržovat fázi vlevo. Pokud to někdo u nového vedení přehodí, tak je to také správně. Pokud si vezmeme rozváděčové zásuvky, tak je připojení fáze značeno pro levou zdířku.

poulicnitechnik

Máš zkoušečku a nevíš jak se zapojuje zásuvka? To je snad vtip... Vůbec bych ti nedoporučoval tu zkoušečku držet v ruce pokud neznáš dodržování bezpečnosti při měření nízkého napětí, jednou ti stejnosměrný proud vyvaří krev v těle při špatném postupu měření ;).

Že dal elektrikář fázi na kolík Ti NEVĚŘÍM, to kecáš. Mám zkušenost že čím blbější elektrikář tím víc je fáze vlevo, dokonce i když je kolík dole. Ale fázi na kolík NIKDY nedá.

ders
hodnocení

0x

stojím-li proti zásuvce tak fáze je proti srdci

hodnocení

0x

Dost zalezi take na zasuvce (zem neresim, pisu o fazi a nule):
- stare 2-dratove zapojeni je jasne
- nove 3-dratove zapojeni je libovolne + v cele budove by melo byt jednotne (dnes už to ani nevyžaduje norma)
- nove 3-dratove zapojeni SHUCO zasuvky je libovolne pac kolik tam neni a zem je umistena fyzicky na obvodu + v cele budove by melo byt jednotne
Dnesni vyrobky se uz delaji tak ze je jim umisteni faze fuk:)

SHUKO zásuvky nají kolík také a to jsou ty dvě pacičky po stranách. Je to německý patent a kolík je francouzský. Jelikož Francouzi svůj patent uvolnili pro kostrukci zásuvek zdarma, tak jsme ho převzali. Němci ho chtěli zaplatit. Takže se jedná v obou případech za velice staré patenty (nikoliv zastaralé).

Ne každému výrobku je jedno kam připojím fázi. Co taková ZSE-03 z OEZ? Tam je předepsaná fáze vlevo. Především záleží na způsobu zapojení a ne, že výrobkům je to fuk *cert*.

tim777t
hodnocení

0x
mel sem problem s plynovým kotlem 3x mi shořela ridici jednotka elektrikář mi pak vysvětloval ze kdyz je přeložena nula a fáze pak to dela problemy u spotřebičů s ridici jednotkou ( proto by treba nemela byt pračka atd. Na prodluzce protoze maj na konci prohozene fázi a nulu) od te doby mam s kotlem z tohoto pohledu klid

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]