Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měly jsme s dcerou pronajatou garsoniéru na dobu určitou, na 1 rok od data 1. 10. 2013. Z důvodu, že nám byt nevyhovoval svou velikostí (24m2) a také se často vyskytovaly potíže s připojením na internet, jsme ukončili nájemní smlouvu dříve k 30. 4. 2014, dohodou s výpovědní lhůtou 1 měsíce.
Na počátku při uzavírání nájemní smlouvy jsme složili kauci 10 000 Kč (dvojnásobek měsíčního nájemného). Po požádání o ukončení smlouvy jsme se s majiteli dohodly, že poslední měsíc nájemné 5 000 Kč + poplatky 2 400 Kč platit nebudeme a k úhradě se využije vložená kauce. Do celkové částky kauce zbývá ještě 2600 Kč. Bohužel, tyto peníze nám majitelé odmítli vrátit, s tím, že musejí ještě počkat, až jak dopadne vyúčtování za elektřinu, vodu a topení.
Tato bytová jednotka se skládala z 2 bytů a to bytu 3+1 (sousedé – nájemníci) a té naší bývalé garsoniéry 24m2 . Vlastní elektroměr jsme neměly, pouze vodoměr a výsledky vyúčtování nám nebyly sděleny. Po telefonickém rozhovoru jsem se dověděla, že doplatek za elektřinu manželka pronajimatele rozpočítala dle osob. Nebrala v úvahu, že my jsme svítily pouze v jedné místnosti a sousedé mají rozlohu bytu mnohonásobně vyšší. Od této doby uběhl další měsíc a teď už mi telefon nikdo nezvedá.
Mám nějakou naději v navrácení alespoň části této zbývající částky? Přijde mi toto jednání jako neférové. Pokud by mi doložili platby, na které se tyto peníze použily, bylo by to v pořádku. Ale takto to vyzní, že si zbytek jednoduše nechaly. Dokonce si nepřišli ani osobně převzít byt. Klíče jsme jim měly nechat pod rohožkou. Je to zřejmě pomsta za předčasně ukončenou smlouvu.
Děkuji za radu.
Zdravím,
rozpočítávat spotřebu elektřiny podle počtu osob je normální nesmysl - to lze u vody, ale ne u elektřiny - svítím přibližně stejně, ať tam je jedna osoba nebo 10, to samé je topení. Navíc asi byla chyba přistoupit na pronájem se společným elektroměrem pro více bytů, protože to je nedohlídatelné a nedopočítatelné (není se čeho chytit).
Moc velkou naději na vrácení přebytku kauce vám nedávám, ale můžete to zkusit lidově řečeno "na drzovku". Napsat doporučený dopis do vlastních rukou, že do data odeslání dopisu jste neobdržela vyúčtování složené kauce a že s rozpočítáním spotřeby elektřiny podle počtu osob ve dvou bytech, jak vám bylo telefonicky sděleno, zásadně nesouhlasíte. A do dopisu napsat, že vyúčtování kauce budete očekávat do...(třeba 1 měsíce) od odelání tohoto dopisu a pokud vyúčtování nebude provedeno, tak že předáte celou věc v vyřízení právnímu zástupci.
A uvidíte, jaká bude reakce. Protože vyúčtování vám musí být provedeno, tak předpokládám, že si majitelé uvědomí, že by to prohráli a že by je to stálo víc, než když vám zbytek akuce vrátí. Nic horšího, než že o tem zbytek akuce přijdete, vám stejně nehrozí, tak proč to nezkusit takhle.
Držím palce.
No, to je tedy všechno hrozně podivné. Pronajímáme také byt, vždy když se nám mění nájemník, sepisujeme předávací protokol, kde jsou všechny stavy měřičů - elektroměr, plynoměr, vodoměr a také sepsané případné škody na vybavení bytu - k tomu také slouží kauce. A co máte ve smlouvě, mělo by tam být uvedeno, jak bude s kaucí po skončení nájmu nakládáno a do kdy bude vyúčtování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.