Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zadělat díry v zárubni?

Od: nasabi* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

prosím o radu čím zadělat případně přelepit díry v kovových zárubních v paneláku? Chtěla bych je pak přetřít balakrylem nebo eternalem. Původní majitelka navrtala do zárubní díry a oka - nevím proč? Vzhledem k tomu, že zárubně jsou duté, tak vyplnění nějakým tmelem mi připadá bezedné. Snažím se byt uvést do služného stavu, odborné práce jsem si nechala udělat řemeslníky. Ale teď nemám už moc financí. Prosím o nějaké řešení, se kterým bych si mohla poradit sama. Jsem docela šikovná, ale nějaké vrtání nebo broušení mi nejde. Moc děkuji za vaše nápady.

doplněno 17.09.14 22:53:

Děkuji za Vaše nápady. Navrtané díry jsou ve spodní a střední části zárubní. Navíc u dveří do obýváku je vytrhlý prostřední pant, takže po něm zbyly dvě díry. Naštěstí to nemá vliv na dveře a ty sedí dobře a rovně. Do kuchyně dveře už dávat nechci. Myslela jsem, že by bylo vzhlednější zadělat díry v zárubni, kam normálně zapadá zámek od dveří. Sádrokartonářskou sádrou jsem si rovnala zdi, ale použít ji na kov na mě nenapadlo. Pokud bych zvolila nějaký tmel nebo pěnu, tak si nejsem jistá jestli to pak půjde normálně přetřít barvou?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
nepíšete, jestli jsou díry v zárubmích na boku nebo na horní straně a ani jak jsou díry velké. Ideální by byla fotka, kde by vedle díry byl nějaký předmět (třeba propiska), abychom si mohli představit velikost té díry.
Takže bez znalostí detailů jen takové tipy
- namíchat trochu střední řídké sádry, vmáčknut ji do díry tak, aby utvořila hlavičku ve vnitřní straně futra a uprostřed zůstal otvor. Nechat vytvrdnout a znova sádra a zamáčknout do zbylé díry, tentokrát už s přesahem na líc futra. Po vytvrdnutí zaškrábnout do roviny s futrem a zabrousit do hladka. Pak zatřít barvou.
- použít tzv. tekutý kov , případně expoxy tmel a pracovat s ním jako s tou sádrou - na etapy, až vyplníte díru, pak zabrousit a zatřít

ronyx*
hodnocení

2x

Když jsou díry na boku, tak je jednodušší je zadělat než když jsou nahoře (gravitace působící na tmel - ten má snahu vytékat).
Co se týká zaplnění otvorů sádrou - není to optimum, ale je to taky řešení (nouzové a nejlevnější).U malých děr problém nehrozí, u větších (díry po zámku) se pak už musí při užívání dávat pozor, aby do toho zasádrovaného místa nědo neťukl, protože by se to vysypalo celý. Takže na díru po zámku je to spíš taková kamufláž jen na vzhled. Epoxidový tmel bude trvanlivější, ale také pracnější a hlavně dražší.
Když už byste chtěla zatmelit tu díru po zámku (ať už epoxidem nebo sádrou) nacpěte do té díry nejdřív noviny jako výplň a pak teprve tmelte - spotřebujete míň tmelu (sádry).
Samozřejmě je také řešení použít jako výplň místo novin nízkoexpanzní pěnu, ale zas je to náklad na víc. Navíc pěna nebude mít hladký povrch ani po seříznutí a je měkká. Sádra nebo epoxid bude mít tvrdý povrch. Při pečlivém zabroušení do roviny zmelené místo po nátěru ani nepoznáte. Tmel i sádra jsou normálně natřít barvou, ideálně jednou jen přetřít tmelené místo, ehce znovu zbrousit a pak natřít celá futra. N abravě celkem nazáleží - jak syntetická, tak vodouředitelná. Futra před nátěrem pořádně odmastěte (saponát, technický líh nebo třeba technický benzin) a lehce celá přebruste smirkem.

macek7411*

Lze použít tmel na opravu karoserií, jenom je blbé, že je ho hodně / 250g/, brousitelný je po 30 minutách. Snad někde vyškemrat tmel a koupit jenom tužidlo v drogerii.

nasabi*
hodnocení

Děkuji za Váš podrobný návod ronyxi. Dnes je vzácná situace, kdy cizí člověk poskytne bezplatnou pomoc. Určitě se Vaším návodem budu řídit. :)

ddd
hodnocení

1x

asi bzch to jednoduše vypěnil...a přebarvil...Mohlo by se to před barvením také zakytovat a přebrousit...To nechám na fortelu každého účastníka...

kjanik112*
hodnocení

0x

Jsou ty díry nahoře? Na okách asi byla houpačka.

hodnocení

0x

Nestačilo by do děr dát plastové záslepky? Bude to sice vidět, ale bude to mnohem kulturnější než prostá díra. Záslepky se dají sehnat v železářství nebo v nábytkářských potřebách. Samozřejmě taky v hobymarketech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]