Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej chalupy - 3 vlastníci

Od: marfusa* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

prosím o radu.Uvažujeme o prodeji chalupy, kde otec má podíl 4/6,sestra 1/6 a já taky 1/6.Sestra však žije v Německu, do ČR téměř nejezdí a vyhýbá se vystavit na mne plnou moc, abych anabázi prodeje mohla zde v ČR vyřizovat. Otec plnou moc na mne již vystavil. Nestačily by při prodeji nemovitosti podpisy tatínka a můj (tj. 5/6 podílu z chalupy)? Nemám se sestrou dobré vztahy, působí to na mne, že naschvál dělá "šprajcy".

Děkuji za odpověď.

Vlaďka

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Bohužel, sestřin podíl bez jejího svolení prodat nemůžete. Vaše podíly bez jejího sotva prodáte, a stejně byste jí museli nabídnout předkupní právo. Možná se sestra bojí, že jí "napálíte" - ať si nechá tu plnou moc sepsat svým právníkem, aby jí zaručil, že ji nemůžete zneužít.

hodnocení

2x

Vlaďko, všichni Vám píší pravdu. Bez sestry (popřípadě soudu) to neprodáte. Zkuste ještě zatlačit na otce, aby promluvil se ségrou. Popřípadě zkusit prostředníka. Přispívá segra na údržbu a provoz?

S rodinou se má vycházet dobře, pokud Vás někdo nechce oškubat!

lidka*
hodnocení

1x

Pokud by žádná dohoda se sestrou nebyla možná - poslední šance je, aby některý ze spoluvlastníků podal žádost na soud o zrušení podílového spoluvlastnictví. Ovšem je jasné, že dohoda je vždy lepší. Je to podle Občanského zákoníku § 141 a následně potom § 142 : portal.gov.cz/...

celp*
hodnocení

0x

Měli jsme něco podobného.Chalupu jsme kupovali a souhlas museli podepsat všichni vlastníci podílu.

doplněno 04.05.09 16:06:

Reaguji ještě na radu Lidky.U nás se říká :Rodina má držet pohromadě.Nevím jestli bych se s bráchou soudil.No a na konec soud je běh na dlouhou trať.

lidka*

Ceple, určitě souhlasím, že rodina by měla být základ a řešení problémů by se mělo odehrávat jenom po dohodě. Ale bohužel skutečnost je někdy jiná. Já jsem to sama zažila a mohu říct, že to bylo pro mne jedno z největších zklamání. Někdy majetek dokáže zničit vztah a nejednalo se ani o nijak významnou částku. A i přes varování jsem se své příbuzné přede všemi tvrdě zastávala. No i to se někdy děje. *nevi* Proto jsem to soudní řešení uváděla jako druhou eventualitu a řešení dohodou vkládala do rukou otce obou sester. A pokud on - většinový vlastník - chce dům prodat, obě dcery by jeho přání měly respektovat a ne brzdit. *placni*

doplněno 04.05.09 19:02:

Jejda omlouvám se "celpe" :D

celp*

Lidko.Souhlasím.Děti by měli respektovat své rodiče.

ladislavtikal*
hodnocení

0x

jj souhlasim je to problem pri prodejich jeden clovek kdyz t nechce prodat je to ptom spatne ale jinak se dela zpusob vyplaceni a to aby sestra nechtela moc to s ni zkuste probrat jestli by chtela vyplatit za prepsani na vas

jarmik*

V tom případě by ale tazatelka musela řešit daň z příjmu, protože by vlastnila ten podíl krátce. Lepší, ať sestra prodá napřímo.

jarmik*
hodnocení

0x

Hlavní info dala dusatka. Můžete prodat někomu svých 5/6, ale v takovém případě má sestra předkupní právo, tj. musíte to napřed nabídnout ji. Pochybuju samozřejmě, že si kdokoliv koupí 5/6 podíl.

Spoluvlastnictví je peklo - musíte sestru přesvědčit, bez toho se nehnete. Zapomeňte na to, že se chalupy zbavíte bez toho, aby přijela a podepsala.

ivanaz*
hodnocení

0x

Já jsem se bohužel rozešla se sestrou. Kvůli nemovitosti. Je to někdy problém se domluvit.

Lituji Vás, ale i to se stává. Nejste sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]