Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začalo nám zatékat do kotelny, která má střechu pokrytou IPOU. Podle mě zatéká v místech překrývání pásů IPY a v okolí se tvoří boule. Chtěl bych střechu na střechu natavit novou lepenku, zhruba vím jak na to, úplně levý také nejsem, ale pro jistotu mám pár otázek:
1) Jakou lepenku? V 60S35?
2) Starou IPU odstranit nebo na ní položit novou lepenku? Stačí jedna vrstva? Je nutná nějaká penetrace?
3) Postup je takový, že si odvinu pás v délce střechy, uříznu ho odlamovákem, znovu navinu a pak začnu natavovat od kraje střechy?
4) Jak na nadezdívku (atiku)? Stačí lepenku natavit jen ke kraji střechy nebo ke kraji střechy a na nadezdívku viz obr.?
5) Jak velký plamen nastavit, popř. jak poznám, že už lepenku můžu položit na střechu?
6) Přesahy pásů lepenky mají být okolo 10 cm. Aby pod nimi nezatékalo, tak je po dokončení pokládky přetáhnu horkou špachtlí?
Díky moc
Dobry den asfaltovy pas v60s35 je to nejhorsi co muzete na strechu natavit, nejlepe je pouzit modifikovany asfaltovy pas tloustky minimalne 4mm vetsinou nazyvane elasty, treba paraelast , s povrchovou upravou drcena bridlice, ipa se nevytahuje na oplechovani ale dava se rovne, vytazena musi byt ukotvena kryci listou s hmozdinkami, jinak se odlepi, z presahu by mel vytect asfaltovy pasek tloustky do 1,5 cm, ale jednodussi je nahrat spoj a zaspachtlovat,presahdvou pasu je 8 az 12 cm , ipa by se nemela prehrivat staci rychly prudky ohrev.asfaltove pasy vhodne k natavovani maji v nazvu s ,to znamena ze jsou svaritelne, treba v60 s35
doplněno 16.09.14 18:57:spravne by se to melo natrit prvne penetraci ale to ve vetsine pripadu nenatiram, penetraci pouzivam jen pokud natavuji na beton nebo na jine save materialy.
doplněno 16.09.14 18:59:Na tech obrazcich to je spatne,ipa se na oplechovani nevytahuje ani nezahyba, kdyz tak se dava az pod atikove oplechovani.
Vše je o penězích.
Není pravda, že V60S35(40) je to nejhorší. Je sice horší, jak modifikovaný pás, co doporučuje Mili.
1) Jakou lepenku? V 60S35? Ano, klidně, ale doporučuji natřít Rexlexolem, aby povrch odrážel sluníčko a nedošlo k přehřívání.
2) Starou IPU odstranit nebo na ní položit novou lepenku? Stačí jedna vrstva? Je nutná nějaká penetrace? NE, ANO, NE.
3) Postup je takový, že si odvinu pás v délce střechy, uříznu ho odlamovákem, znovu navinu a pak začnu natavovat od kraje střechy? ANO i tak to jde..
4) Jak na nadezdívku (atiku)? Stačí lepenku natavit jen ke kraji střechy nebo ke kraji střechy a na nadezdívku viz obr.? Já bych ta navařil i na atiku.
5) Jak velký plamen nastavit, popř. jak poznám, že už lepenku můžu položit na střechu? To musíte vyzkoušet, nelze popsat.
6) Přesahy pásů lepenky mají být okolo 10 cm. Aby pod nimi nezatékalo, tak je po dokončení pokládky přetáhnu horkou špachtlí? ANO.
doplněno 16.09.14 21:38:Mili, vím jak je silná lepenka, dal jsem do závorky (40) ohledně tloušťky. Znám spoustu střech, kde je jen jedna vrstva a drží to několik let.
oxidovane pasy se uz skoro nikde nemouzivaji jako vrchni pasy... OK, a co se stane když se použije a ošetří Rexlexolem?
Chápu Vás jako odborníka, že radíte nejlepší řešení, ale moje řešení je na ušetření určité částky korun..
Každý ať se rozhodne co si udělá.
milancukrar, ipa v60s35 ma slabou vlozku, pouhych 60g na metr ,s35 znamena ze ma 3,5mm minimaloni tloustka vrchni vrstvy by mela byt minimalne 4mm, a tato ipa neni vrchni pas coz si myslim ze je dost zasadni vec
doplněno 16.09.14 19:18:oxidovane pasy se uz skoro nikde nemouzivaji jako vrchni pasy
doplněno 16.09.14 19:21:V pripade pouziti jen jedne vrstvy asf. pasu musi byt tloustka pasu minimalne 5mm a pas musi byt vyrobcem urcen pro jednovrstvy system, samozrejme modifikovany
Pánové, díky za rady.
Zatím tedy střechu zkusím opravit jen bitumenovým tmelem a uvidím, jestli nedojde zase k zatékání...
Pokud bych dával novou lepenku, stačilo by tedy natavení nové na starou, s tím, že bych ty boule rozřízl a zahřál? Prostě abych střechu dostal před pokládkou nové lepenky do roviny. Nebo to není nutné?
Kazdopadne boule rozriznout nahrat a vratit zpet ,cele to prespachtovat a prelepit kusem ipy,tmely jsou jen provizorka na kratkou dobu.
Boule jsou od čeho? Není dole temperovaná, vytápěná místnost?
doplněno 18.09.14 13:47:Hm, takže boule je od vody? Voda udělala bouli? Jak to dokázala? když proříznete bouli je tam voda nebo jen vlhko? Zmáčknete bouli? Pokud ano, není tam voda, páč tu nezmáčknete. Voda se musí rozlít, nikoliv boulovat.
Boule jsou od něčeho jiného. Ale to je na dlouhý článek z velké knihy. Nebo na pokec on line..
Vodní pára je prevít.. za slunného dne prořízněte díru a uvidíte.
doplněno 18.09.14 19:37:Mili, respektuji Váš názor, respektuji Vaše znalosti. Já jsem zase viděl desítky střech zhotovné z podobných pásů. když koukám na fotky tazatele, určitě není zboulení způsobené tím, že nepoužil modifikované pásy.
Určitě není lepenková střecha na dlouhé časy.
Dole je kotelna, takže nějaká teplota tam je. Ale podle mě jsou ty boule od zatékání vodou v místech napojení pásů ipy. Někde jsou i viditelné malé škvíry. Je to trochu vidět na první fotce v místě šipky.
Samozrejme za ty boule muze voda, ktera zatekla pod ipu,taky se vam muze tvorit kdyz prelepite misto kde vam uz zateklo a ktere neni dostatecne vysusene, vetsinou se voda odpari a vznikaji tyhle boule, para ,vlhkost nema kudy odejit, proto se do strechy instaluji odvetraci kominky, ktere odvadeji pary pryc , jelikoz vysusit strechu muze trvat i roky.voda se pod ipu muze dostat i spatnym zaspachtlovanim,nesmi byt odkryta vlozka asfaltovych pasu
doplněno 18.09.14 17:14:milancukrar pouzitim nekvalitni ipy neusetri skoro nic,tato ipa je opravdu to nejhorsi co jsem kdy lepil,clovek ktery se pta na otazku ohledne ipy ,to urcite nechce kazdy rok opravovat , pouziti reflexniho nateru je dobry napad, urcite prodlouzi zivotnost ipy, taky jsme pouzivali obycejne oxidovane ipy ve snaze usetrit, ale po nekolika letech skusenosti s temito ipami, jsem pochopil ze se na tom usetrit neda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.