Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bourání - podepření zdi, překlad

Od: sunrun* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den ve spolek,

mám na pozemku budovu, ve které bývala stolařská dílna, kterou chci opravit. Bohužel je jedna její část postavena na bývalých chlévéch, které příjdou shodit.
Jsou totiž ve špatném stavu. No a já bych se tu s Vámi chtěl poradit, jak podepřít stěnu, abych mohl chlévovou stěnu (na které dílna stojí) vybourat a nově vyzdít i se základem. Jde o cca. 4m dlouhý úsek. Zdivo chlévů – tl. 80cm (kamenný základ), zdivo dílny – tl. 30 cm (jednovrstvé, z keramických tvárnic) + železobetonový věnec 30x30 cm ve výšce 3,5m. V příloze jsem zakreslil situaci jak to vypadá.

Vím, že řešit to takto přes net je hloupé a já to budu řešit se statikem, ale to bude až příští rok a já bych mezitím rád vyslechl, zda s tímto nemáte zkušenosti a rady, které bych s ním už mohl probírat.

Moje prvotní představa byla – vložit do zdi překlad ze dvou Iček 18 (spojit závit. tyčí na 4 místech), přes celou délku bourané části. Na každé straně položit na betonovou patku a uprostřed podepřít dřevěnou kulatinou – pro sichr. Pak vybourat starou zeď, vykopat nový otvor pro základ, ten vylít betonem, hydroizolaci a dozdít až po překlad. Současně bych překlad využil pro dveře, které chci v této zdi udělat. Co si o tom myslíte? Z čeho mám ale obavy:

a) nemůže si tento nově vyzděný roh sedat, i když bude nový základ v místě starého základu? Lze tomuto nějak zabránit?
b) nebude něčemu vadit, když onen 4m překlad zůstane ve zdivu?

A nebo úplně jinak – část zdi na které dílna stojí zanechat a pokusit se ji spravit postupným přezděním? Základy udělat ze ztraceného bednění provázané armováním nebo vylít betonem?

Moc děkuji za případné rady

Bourání - podepření zdi, překlad
Bourání - podepření zdi, překlad #2
Bourání - podepření zdi, překlad #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

2x

Jak už bylo napsáno, tak základ asi bude pro váš záměr dobrý. Bez toho překladu to asi nepůjde, ale využil bych toho okénka. Pod oknem bych to vyboural na základ a nově bych to vyzdil - okénko zazdít až po okenní překlad. Ten už vypadá docela dobře. Tím se vytvoří v prostředku nosný skloupek a nebudete muset zasekávat 4m traverzu, ale bude stačit poloviční a bude menší nebezpečí nějaké nechtěné nestability.

ju*

Obával bych se, že jak to odbourá pod okenkem / je tam klenba/ tak to letí šusem dolů až po věnec, a on ty dveře chce z nějakého důvodu víc vpravo...statik to snad posoudí taky tak, ale to nebezpečí bych viděl až moc reálně...

bruk600*

Mám na mysli jen tu část "pod oknem!", klenbičku a nosné boky přitom zachovat. Snad se shodneme na tom, že parapet a ta část pod ním nese jen sama sebe a toho by se pávě dalo využít a celou tu 4m budoucí díru rozdělit.

ju*

omlouvám se znovu jsem si to přečetl a podíval se na obrázek - jasné...máte recht

sunrun*
hodnocení

Váš nápad se mi velice zamlouvá! Moc děkuji

ju*
hodnocení

1x

a - sedat bude, nelze , tak to prostě je - pokud to nesedne hned tak časem se to bude trhat...

b- nevadí ničemu snad jen nebezpečí promrzání...

Vyspravit, vybourat jen překlad pro dveře, pokud nevlhne dovnitř, základ bych neřešil protože pod 80 kamenou bude kvalitní, případně pořezat a doplnit izolaci...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]