Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
rodiče mají byt v domě, kde jsou celkem 4 byty a 4 různí majitelé. Ve 3 bytech se topí elektřinou a v 1 bytě se topí tuhými palivy. Čím tam topí a co je to za lidi zde raději nebudu rozebírat Jde o to, že komín dle komíníků nevyhovuje a nesmí se v něm topit.. A tak majitelé ono bytu přišli za mými rodiči a ostatními majiteli bytů, aby jim přistěli na vyvložkování a rekonstrukci komína jako takovou. Jenže všichni topí elektřinou a tak nechtějí na vyvložkování a stavební opravu komína přispět. Má otázka zní, zda-li jsou v právu a jako většina můžou odhlasovat, že se komín opravovat nebude a pokud ano, pak na náklady těch, kteří jej budou využívat? Nebo se pletu a na komín kouká nějaký zákon jako třeba na střechu, kterou potřebují všichni, přestože přímo pod střechou bydlí jen 2 rodiny..apod.?!
Díky za odpovědi
Většina může odhlasovat cokoliv. Na druhou stranu, čtvrtý vlastník s tím nemusí souhlasit, může s tím jít k soudu, a jeho výsledek předpovědět nelze.
Můj názor je ten, že vzhledem k současným cenám energií (a jejich trendu do budoucna) by vůbec nebylo špatné mít v domě funkční a zrevidované komíny. I když nejsou potřeba teď, můžou se v budoucnu hodit.
Můj názor je,že rozhoduje původní resp. poslední kolaudace domu. A co je zde psáno je platné. Pokud tam tedy je,že dům má komín,pak ho bude mít až do dalšího rozhodnutí stavebním úřadem,tedy nové kolaudace.To znamená,že všichni majitelé se budou o komín starat,ať ho používají nebo ne,což jim určitě vyplývá z nějaké smlouvy a nebo zadají projekt, nechají komín odstranit a počkají na novou kolaudaci. makon@-sos.cz
Na katastru jsem získal kopii "prohlášení vlastníka"..V odstavci "C - Určení společných součástí " je komín zapsaný. Tak jak z toho ven? Tři vlastníci topit nechtějí a tudíž nechtějí platit vložkování..a jeden vlastník topit chce a chce přispět od ostatních Nemá většina právo odsouhlasit nepoužívání komínu?
Ale může si to odsouhlasit,ale podle nějakých pravidel.Proto opakuji - zadat projekt,odsouhlasit si jej,provést úpravu a po kolaudaci je všechno OK /jak se dnes říká/,prostě komín není. Jakékoliv jiné dohody,byť notářsky ověřené, smete soud ze stolu.Dokud komín stojí,musí se o něj všichni starat.Takový je život.
Jak na začátku píše jethro, většina může odhlasovat cokoliv, já bych jim nedal ani korunu.
Nicméně jethrova odpověď pokračuje i druhou větou
Tím myslím to, že většina může přehlasovat menšinu, ale to rozhodnutí může být napadeno soudně, třeba z důvodu, že odporuje dobrým mravům. Pokud má dům komín, tak obyvatelé mají právo ho používat. A pokud je komín ve vlastnictví všech, tak se na jeho údržbě musí podílet všichni - vlastnictví zavazuje. Co kdyby se většina dohodla, že k jednomu bytu zazdí chodbu nebo jim zbourá kuchyň? Nebo že ten čtvrtý byt se prostě zruší a udělá se z něho třeba prádelna? Odhlasovat to jistě může... ale může to i provést?
Jde o to, že rodiče jsou důchodci, navíc otec Vážně nemocný ( CHOPN ), takže je rád, že vyjde schody.. rozhodně nemůže tahat dříví ze sklepa.
pro Dakon: ne, já tam opravdu bydlet nebudu .. kdyby to bylo prodejné, nejraději bych přesvědčil rodiče, aby se sbalili a odstěhovali, to mi věřte.
pro:Jethro: Srovnáváte zazdění dveří či zrušení bytu se zrušením nefunkčního komínu, kdy většina nechce vyhořet a nechce investovat do komína, který bude využívat pouze denně nalitej dobytek přihlášenej na pracáku, potažmo majitelská realitka, která má byt na výnosnej kšeft se socálními dávkami. Ach jo..
Tímto děkuji všem za názory a přeji hezký den
Kdyby si stejný způsob řešení vytápění zvolila "slušná" rodina, např. řemeslník a úřednice, změnilo by se něco?
to, zda komín je součástí bytové jednotky nebo součástí společných prostor bytového domu, zjistíte z prohlášení vlastníka budovy. Pokud by Vám tento dokument byste tento dokument neměl k dispozici, požádejte SVJ o nahlédnutí do něj, příp. je tento uložen na příslušném katastrálním úřadu, kam můžete jít nahlédnout. Pokud tento bude součástí bytové jednotky, povinnost vyvložkování i případná náhrada vzniklé škody z nesplnění této povinnosti či uložená pokuta by šla k Vaší tíži. Pokud půjde o společný prostor, tuto povinnost ponese SVJ, resp. hrazeno by mělo být z fondu oprav,
doplněno 15.09.14 09:23:Toto jsem zkopíroval ze schránek SVJ.
Předem se omlouvám za offtopic.
mateck7411: už druhá Vaše odpověď ze které nevyplývá vůbec nic. Sice píšete dobře, ale ne k tématu. To jestli je nebo není byt rodičů se jistě stačí zeptat jich, to tu tazatel ale neřeší.
Můj osobní laický názor je taky takový aby si to zaplatil ten, kdo to potřebuje, ovšem jak zde již bylo řečeno, mít komín není zas až tak špatný nápad. Na druhou stranu, jestli jsou ti "sousedi" nějací problémový, tak je dost možné, že se postaví nový komín a oni pak budou chtít každoročně od všech peníze na revizi, na čištění, údržbu apod. ale proč by na to měli doplácet lidé, kteří to nevyužívají. Většina lidí z přízemí paneláku taky neplatí peníze za provoz výtahu.
Pro upřesnění uvádím toto: rodiče vlastní jeden byt..koupili ho před pár lety. Další dva byty vlastní dva různí majitelé. Poslední problémový byt vlastní realitka, která byt získala v aukci..původní majitele ( nepřispůsobiví občané ) nechala v nájmu..ti topí krabicemi, petkami, vším co najdou..komín je ve špatném stavu a kominík řekl, že se v něm topit nesmí. Realitka chce, aby se všichni majitelé složili na vyvložkování a opravu komínu. Fond oprav neexistuje..celé roky jej tunelovala jiná realitka, která se o dům "starala"..fond používala na placení vodného, popelnic, protože "nepřispůsobiví" prostě nic neplatili..Když moji rodiče v takovém domě hrůzi byt koupili, začali samozřejmě vše řešit..realitka, která se o dům starala, vyřešila problém tak, že rozvázali se všemi smlouvu. Takže dnes se každý stará o sebe..jen vodu a popelnice vybírá jeden z majitelů od ostatních..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.