Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna bydliště - práce

Od: nikol* odpovědí: 8 změna:

Zdravím mám ještě jeden dotaz.

Jsem zaměstnaná, ale plánuji změnit trvalé bydliště. Vzdálenost cca 200 km. Pracuji jako obchodní zástupce ve firmě s celorepublikovou působností.

V případě že zaměstnavatelovi oznámím změnu trvalého bydliště a že se stěhuji jak má reagovat? Je jeho povinnost mi místo zajistit v novém kraji? Jasné že dohoda o převelení do nového města by byla nejlepší...Může mi dát výpoveď?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zaměstnavateli je to úplně jedno. Buď budete chodit do práce, nebo nebudete a vyhodí vás. Máte pracovní smlouvu s místem výkonu práce a on není povinnen to měnit.

nikol*
14.09.14 22:48
hodnocení

Díky moc

pohanka*
hodnocení

1x

Jako obchodní zástupce máte dobrou výřečnost, slušnost a asertivní chování bude jistě ve vás již zakořeněné. Tudíž bych nepresentovala, že je to jeho povinnost, ale snažila se s ním domluvit o převedení na pobočku v okolí místa nového bydliště. Dala bych mu vědomí, kam se stěhujete a nějaké časové rozmezí. Třeba se v tom kraji někdo chystá z pozice odejít za jinou prací, nebo na mateřskou dovolenou, nebo tam může ne moc dobře fungovat nějaký Váš kolega. Pokud by jste byla lepší a zaměstnavatel by Vás nechtěl ztratit, tak by jste měla vyhráno. Můj názor je, komunikovat a zkoušet různé možnosti, jak být převedena. Dejte tomu čas, zaměstnavatel si to bude muset chvíli nechat projít hlavou.

Pokud by toto nevyšlo, pak by jste musela podat žádost o rozvázání pracovního poměru z důvodu stěhování.

nikol*
hodnocení

Souhlasim :) jen zjistuju prava a povinnosti jak me tak zamestnavatele...v mem hlavnim zajmu bude se samozrejme v klidu domluvit. Dekuji vam

repkin*
hodnocení

0x

Zajistit místo v novém kraji Vám nemusí, jelikož překážka je na vaší straně, ne na straně zaměstnavatele. Pokud se s ním domluvíte, je to OK. Jinak bude zaměstnavatel očekávat, že do práce budete včas dojíždět z místa bydliště a pokud se tak nestane, dá Vám Áčko jednou, dvakrát a potřetí porušení § a hajdy na úřad práce. Zkuste se domluvit a uvidíte, nečekejte ale, že by pro Vás na jiné pobočce musel mít stejnou pracovní pozici.

iz*
hodnocení

0x

Změna bydliště není problém Vašeho zaměstnavatele.

Zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat sjednanou práci v místě sjednaném v parcovní smlouvě jako místo výkonu práce.

Můžete zaměstnavatele požádat o přeložení do pobočky v místě nového bydliště, ale pokud tam pro Vás zaměstnavatel nebude práci mít, nepřeloží Vás.

Pak byste situaci musela řešit rozvázáním pracovního poměru dohodou (zaměstnavatel není povinen na návrh dohody přistoupit) nebo výpovědí. Doporučuji situaci řešit v předstihu, abyste po přestěhování nemusela dojíždět.

magdalen*
hodnocení

0x

Nevím jak ve vaší firmě, ale v naší máme centrální registr volných pracovních pozic, nástupů MD, odchodu do důchodu atd. Zkuste zajít do personálního a poptat se, zda v okolí nového bydlitě nebude volné místo. Nemá-li personalistka přístup k těmto informací, poradí vám, na koho se v LZ obrátit.

Jinak zbývá dohoda, nedojde-li k ní, tak výpověď z vaší strany.

Přeju hodně štěstí!

nikol*
hodnocení

Dneska vse probehlo...domluvime se...vyzjistime jake jsou moznosti. Diky vsem :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]