Nejste přihlášen/a.
Pracuji ve jako učitel na ZŠ a byl jsem kolegou požádán o výrobu běžkařských překážek. Napadlo jej vyrobit překážky z PPR trubek používaných instalatéry na rozvody vody, přičemž následně by se překážky natřely. Celkem se mi tento nápad zalíbil, ale přemýšlím, jak jednotlivé trubky spojit s dalšími díly (T část, kolena, ...). Vím, že standardně se používá polyfúzní svářečka, kterou ovšem nemám. Jde použít i nějaké lepidlo, které by dokázalo tento materiál dlouhodobě spojit? Aby překážky nepadaly při větru, plánujeme do spodní části nasypat trochu písku. Proto potřebuji, aby lepidlo vytvořilo opravdu pevný spoj, který by nenarušilo ani toto zatížení.
Předem díky za rady.
Dobrý den, zkuste se zamyslet, zda by to nebylo vhodné udělat z nějakého profilu pro sádrokarton - je to lehké, ocelové, pozinkované, snad i dost pevné a dá se to spojovat.
Teplo, déšť ani mráz by neměl mít vliv na pevnost či prohýbání a horní část by šla i natřít pro lepší viditelnost (barvou na pozink). No, jenom nápad. Zdravím!
lepidlem to určitě nepůjde. bez natavení vám to do sebe nepůjde zasunout. svářečku půjčují v půjčovnách nářadí za pár korun. jen nevím, kolik do jedné překážky hodláte investovat. z 20 mm PPR to nepůjde.
doplněno 13.09.14 22:46:já si myslím, že i ta 32 mm bude málo. bude se to prohýbat. obzvlášť za teplého počasí. viděl jsem z toho hrazdičky pro začínající bruslaře na zimáku. odhadem tak 63 mm...
Zvažoval jsem spíš 25 nebo 32 mm. 20 i mně přijde příliš slabá. Hlavně potřebuji vědět, zda je to úplná blbost, nebo by to šlo vyrobit.
Vcelku bych viděl problém v životnosti takovéto překážky. Když Vám to žáci náhodou nerozlámou, tak když budou dlouhodobě na sluníčku, tak UV záření se o to postará.
Jinak samotná výroba není problém.
doplněno 14.09.14 10:45:pokud se to natře vhodnou barvou, tak žádná UV degradace samozřejmě nebude.
A ta životnost by byla cca jaká? A zeptám se možná úplně blbě, ale nátěr barvou by účinky záření alespoň trošku nezpomalil? A šel by použít i jiný materiál na výrobu překážek? Třeba trubky z PVC? Instalatérské mi přišly nejsnáze sehnatelné a cenově také nejpřijatelnější, ale třeba se mýlím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.