Nejste přihlášen/a.
Zdravím řemeslníci,mám otazku planuji stáhnout okapy do jednoho svodu a tahnout 60m pres zahradu a prijezdovou cestu do prikopa.Jaky bych mel použit prumer svodu a jakou trubku?Ja jsem to naplanaoval že bych to tahnul tou zlutou flexibilni neco jako drenažka bez direk o prumeru 125mm.Ale kladu si dve otazky jestli bude dostacujici prumer když ma střecha 300m2.A přikop je hluboky 70cm takze hloubka je asi dana pro trubku ale nejsem si jisty jestli ta zluta trubka vydrzi provoz na prijezdovce. Díky za rady nebo jiné napady jak to vyresit.
Jaké máte stávající svody ze střechy? Prostě sečtěte jejich průřezy a dostanete potřebnou velikost odvodní roury.
Jinak tato "hadice" určitě zátěž sama neudrží. Takže můžete okolo ní poskládat třeba cihly, kameny nebo cokoli co rozense váhu.
Další a mnohem lepší varianta je táhnout to normálně KG potrubím, nejen že unese ohromnou zátěž, tak se sním bude lépe pracovat, půjde bez problémů čistit, nebude dělat "kapsy", a mnoho dalších výhod... Navíc cena bude hodně podobná té hadici.
Dobrý den, když naprší 5 mm/m2, tak je to 5 litrů vody. Když přijde bouřka a naprší 50 mm/m2, tak je to 50 litrů vody. A Vy máte střechu 300m2 - tedy, při běžném dešti 1.500 litrů a při tom vydatném 15.000 litrů vody. Zda je to dobré řešení nedovedu posoudit. Zdravím!
Zdravím,
bez ohledu na průřez truby bych v vámi uváděné délce nešel do uzavřené truby, protože pokud se to zanese (listí atd), sám to těžko vyčistíte. Krtka na wapku lze sehnat do 15m délky, takže pokud byste to chtěl čistit takhle sám, vynásobte si 60/15 a 1 sada krtka vyjde nejméně na 700,-Kč.
Volil bych otevřenou strouhu, prostup pod silnicí možná tou trubou KG. Pokud zvolíte celé vedení rourou KG, sice dííky hladkosti vnitřního povrchu zmenšíte riziko problému, ale byste ho eliminoval na minimum. musel byste použít průměr truby minimálně 500mm. Použití hadice je doslova poukázka brzký problém - truba není uvnitř hladká, riziko zachycení nečistot při běžném spádu je velmi vysoké.
Svody maji 100mm a je jich 5.Nedokazu si prave predstavit jak bych tam planoval tu strouhy vsecchny svody musim svest do jednoho mista a pres cestu jit pryc jelikoz okolni pozemek u cesty neni muj.A zname jak to je se sousedama.Kdyby to neblokoval pozemek tak na obouch koncich udelam strouhu a je po problemu.Ja jsem se prave na tu zlutou trubku ptal ve stavebninach a bylo mi receno ze se to prave pouziva na odvedeni destovej vody.Ale jak je to ve finale funkci nikdo nerekne.A svody budou na pojeny do lapace ktery bude chytat necistoty.Je mi jasne ze vsechno nezachyti
Pokud máte opravdu 5x 10cm svody, tak celkový průřez je cca 390cm2.
Takže aby Vám to trubka bez problémů stíhala musí mít minimálně průměr 20cm a sklon alespoň 1cm/m
Ucpávání se nebojte, protože jakmile začne do hladkého KG potrubí téct voda z celé střechy, tak nic nemá šanci se v trubce udržet.
Jen bych na vstup osadil nějaký koš a nebo ještě lépe na každý svod umístit samočistící filtr. Na výstup z roury bych dal nějakou klapku aby Vám tam nelezla kdejaká havěť.
Jinak vsakovací jáma je opravdu dobré řešení, pak by odvodní trubka nemusela být tak velká nebo dokonce žádná.
Nicméně to je potřeba navrhnout dle konkrétních podmínek u Vás na pozemku.
Pokud jsem to dobře pochopila, tak máte k dispozici 60 m své zahrady, pak příjezdovou cestu a za ní příkop. My jsme svedli také vodu do jednoho svodu a 7 m od domu je vsakovací jímka a z ní vede trativod v délce 25 m. Na porchu zahrady není vůbec poznat, že pod zemí i v tomto deštivém počasí se ztrácí dešťová voda. Takže u vás na 60 m to musí být úplně v pohodě.
doplněno 14.09.14 14:17:Vsakovací jáma se nerovná 4m trubce. Chce to nádobu asi 3 m3 a odtud jen trativod, zvláště pokud bydlíte ve svahu. Nevím proč chcete od vsakovací jímky vodu vést v trubkách a někde dále celé množství vody shromažďovat - vypouštět. Není lepší, aby se vsakovala voda již od jímky? Navíc trativod máte zdarma, kameny v okolí snad najdete. Ale zdejší odborníci vám již názor napsali.
Původne jsem chtel udelat vsakovaci jámu ze bych na pozemku zakopal treba 4m hlubokou trubku o prumeru 40cm a vse do ní svedl ale nejsem si jisty jesli by to řádne plnilo učel jelikoz uz ted je zahrade řádne podmáčena.Zvařuji tedy variantu ze pobliž baraku udelam jimku do ktere budou natazeny svody v tech zlutych trubkach a od jimky do prikopu to polozim asi v KG.A jeste jsem zapomel podotknout že bydlím v mírném kopci takže se spádem nebude žádny problém.
hlavní problém nehledejte ve svodu, ani v průměru trubky, ale v délce trubky. Aby vám voda skutečně dobře odtékala, budete potřebovat spád nejméně 2 stupně. Což při délce 60 metrů znamená dva metry rozdílu výšky.
Jestli je takový spád nedosažitelný a vy povedete trubku vodorovně, pak se v ní při silném dešti bude hromadit voda, trubka se zaplní a hladina vody začne stoupat do svodu. To by znamenalo, že musíte dobře utěsnit přechod mezi svodem a trubkou. Platí totéž co jsem napsal před chvílí, voda ve svodu vám může vystoupit až do výšky dvou metrů. To se může stát.
Jestli povedete trubku pod příjezdovou cestou, pak bych vám poradil dát ji do chráničky, kterou položíte pod příjezdovou cestu. Chránička není nic jiného než další roura, obvykle ona známá šedá azbestocementová. Touto chráničkou protáhněte vaši plastovou trubku.
Ještě bych dodal, že výpusti z okapu do okapových svodů se obvykle dávají maximálně po deseti metrech. Takže jestli má váš domek sedlovou střechu a okapy v délce kolem 60 metrů, pak potřebujete minimálně čtyři výpusti, ale raději šest.
Jestli opravdu plánujete pro celý okap jen jeden svod, pak vám dobře vám radím, okap musí být hlubší. Nejméně 20 cm, raději 25 a pečlivě ho vyspádujte. Ta známá plechová okapová klasika, co se používá na rodinné domky, vám nebude stačit.
Asi jsem vás nepotěšil, ale taková už je voda. Vždycky teče směrem nejmenšího odporu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.