Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cihly na půdě místo podlahy

Od: milousek73 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám takový dotaz,koupil jsem starou nemovitost a po vyklizení půdních prostorů jsem zjistil,že na podlaze jsou místo klasické podlahy položeny jen staré cihly jedna vedle druhé(některé se drolí) ,nevím čím jsou spojené.Jednu jsem jsem vyviklal a zjistil,že podní je nějaký písek a pod ním dřevěná deska(nejpíše strop).Chci se zeptat co by to mohlo být za typ podlahy a co je pod těmi cihlami. "Mohu tyto staré cihly jednoduše vyhodit?" Připadají mi jako velká zátěž na strop a chtěl bych tam udělat novou podlahu..Na stropě pod půdou je nabyt takový ten rákos pod omítkou.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

0x

Nevím co to je klasická podlaha. Vyhodit je můžeš. Na starých půdach bývají krom jiného někdy dlaždice, tzv. "půdovky" (jsou prodejné) vyskytují se i půdy kde jsou cihly. Uloženy jsou obvykle do různě kvalitní mazaniny obsahující různé věci - plevy, seno, slámu, vodu, písek, popel ...

Pod nimi nebude strop, ale tzv. záklop (někdy tvořený i více vrstvami proken či fošen) , pak trámy a až pod nimi prkna pobitá rákosem tvořící strop spodní místnosti.

hodnocení

0x

Já tomu sice vůbec nerozumím, ale ve starém domku mých rodičů byly taky cihly. A u naší stařenky taky. Proč by někdo zaplatil a dal si s tím práci, aby to dovezl a nanosil, zatížil nesmyslně podlahu, když by to nebylo potřeba?!*bzum* Asi by to chtělo zadat dotaz na renomované projektanty, kteří znají normy.

milousek73
hodnocení

No právě proto se ptám,jestli je mohu prostě vytrhat a nezpůsobí to nějaké narušení statiky či něco podobného.Taky mi to připadá jako nesmyslné zatížení podlahy,ale určitě to mělo plnit nějaký účel ,nebo něco s tím bylo do budoucna plánováno.Nevím,ale je to velká plocha cihel po celé půdě.

No,je to běžný systém.Hlavně to mělo i zateplovací f-ci,protože se pod cihly sypala hlína a také plevy z obilovin. Vyhodit by to šlo, ale kdyby pod tím byly klenby!pozor! ty mají naopak toto zatížení rády a dobře tak poté drží, kdyby jste toto odstranil nad klenbou, tak by mohla propadnuot pod místním zatížením (třeba tlusťochem). Cihly vlastně zatížení roznášejí do větší plochy.Asi je potř. zjistit co je pod tím a pak postupovat dále. Odlehčení v případě trámového stropu je dobré. Ale chce to pak dobře zpětně zaizolovat, aby seVám někde ve stropě nesrážela vlhkost, ale to už jsme v další kapitole. Mira.(Cihly po odebrání bych prozatímně nelikvidoval, možná budou mít i svou cenu (dik stáří, v případě kvalitních kusů))

kejki

Ty cihly nebo půdovky byly předepsaný protipožární povrch. Prostě na půdě neměla být jen prkna, patrně kvůli pojistce? Takže ve chlívě mám půdovky a na baráku 5cm mazaniny jako kámen z jílu.

katerina*
hodnocení

0x

cihli určitě vyhodit můžete nebo je sundat s podlahy. strop se nezatěžuje má určitou únosnost a tak ty cihly tam určitě nevadí. A nebo drolící cihly vyhoďte a dejte nevé. Záleží na tom taky co vám bude na podlaze vyhovovat víc. Cihly, dlaždice a nebo celkově zrekonstruovaná podlaha.

hodnocení

0x

Miloušku, odpověď je jednoduchá, vyhodit je můžete , statiku to neporuší. Ale co dál?

Co potom? Rekonstrukce vyklizení, oprava, zřízení podkroví, výměna stropu, ...

podle toho se musí postupovat, aby pan nebylo potřeba "honit bycha"

Pod těmi cihlami bude (nejspíš): 1)cihla, 2)písek popřípadě jíl, hlína,3) neosámovaná prkna, přes sebe aby nepropadával písek, 4) trámy, mezi nimy izolace jako plevy, po myších památky a podobně.

Ze spodu budou rovněž prkna ve dvou vrstvách, rákos (náhražky rákosu) a omítka.

Pokud budete kontrolovat stav, tak nejdříve prohlédněte hlavy trámů!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]