Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, velmi žádám někoho znalého o radu při rekonstrukci mého bytu. Koupil jsem byt 1+1 a rád bych z něho udělal byt 2+kk. Jde mi hlavě o odpady, které jsem naznačil do půdorysu nového stavu. Chtěl bych, aby byla příčka mezi záchodem a rohovou vanou co nejužší (z důvodu většího prostoru před záchodem, cca 60 cm k vnějšímu líci dveří) a při tom se dal bezpečně odvést odpad z mísy DN 110. Uvažuji o závěsné konstrukci záchodu, kterou bych chtěl provést ne jako instalační předstěnu, ale zabudovat jí do sdk příčky, ale nevím jak tuto konstrukci správně ukotvit? Rád bych se pohyboval v tloušťce příčky maximálně okolo 18 cm (4 cm nosná konstrukce + 11 cm potrubí + sdk z obou stran. Dále mě velice zajímá, jestli odpady při řešení mého návrhu budou správně fungovat? Spád okolo 3 procent dostanu všude, ale instalační šachta je hlavně od dřezu poměrně daleko a vedení potrubí není přímé. Poslední dotaz se vztahuje při pohledu na výkres nového stavu k levé špaletě dveří z chodby do pokoje. Chtěl bych, aby všude byly obložkové zárubně proto si myslím, že by šířka chodby před těmito dveřmi měla být minimálně široká 98 cm. Na obložkovou zárubeň pro dveře šíře 80 cm je ale potřeba stavební otvor cca 90 cm, to znamená, že při zdění, by se vyzdíval na této špaletě pouze 4 cm dlouhý "pilířek". Udrží tato 4 cm tlustá přizdívka nenosný překlad na něm dvě řady tvárnic ytong tl. 75 mm a obložkovou zárubeň tak aby nedošlo k prasklinám a případně k dalším problémům? Velmi všem děkuji za Vaše rady.
Ale ono 1+1 je v podstatě dnešní značení jako 2KK!takže tobě jde jen o změnu dispozic bytu!
Pár postřehů.
Pkd chceš závěsný-geberit, a do sdk?no nwn,ani bych moc nedůvěřoval ytongům! místo něj bych doporučil klasické WC!Na ytongy se nemusí dělat překlad,běžně v takovém případu tvoří překlad jen dva ytongy!pro sichra se do nich může udělat drážka a zalít betonem prut (roxor) a to 4cm zrcátku udrží v pohodě,jen na výšku dveří ty 4cm kousky kotvit budto přes zatloukačky páskem plechu do stěny co zůstává nebo vyvrtáním díry a cca10cm roxorem do vývrtu .Ještě jeden postřeh,na odpad stačí i jednoprocentní spád,nakonec vodáci tvrdí že "i rovina je spád"
doplněno 12.09.14 22:51:Zatím jsemto neměřil,ale přijde mi že +- mají oba stejnou hloubku.Myslel jsem že změřím-nejde teprve se bude obezdívat a není mísa.
doplněno 12.09.14 22:57:Hledal jsem a zjistil -jsou stejně rozměrné!Kombi s nádržkou -cca70cm,geberit mísa +-62 a samotná konstrukce + nádržka 75cm,ale i se zdí takže u závěsného je trošku více místa!
Chtěl bych závěsný komplet JIKA kotvit do podlahy a z obou boků nosné konstrukce mísy udělat dva profily, které by byly kotveny do stropu. Za těmito profily by odbočil odpad ze záchodu směrem k instalační šachtě a vše bych zadělal sdk. Závěsné WC chci z toho důvodu aby bylo co nejvíce prostoru mezi dveřmi a přední hranou záchodu. Jinam velmi děkuji za rady.
hloubku mít stejnou budou ale wc které nebude závěsné bude minimálně cca 10 cm od stěny, proto se zmenší prostor mezi přední hranou a vstupními dveřmi a težko se provede napojení odpadu do instalační šachty si myslím.
jj proto chci závěsné wc, nemyslel jsem že ho budu kotvit přímo do sdk ale že jeho nosná konstrukce bude kotvená do podlahy a stropu, ale přemýšlím nad tím jak to nejlépe udělat aby příčka za závěsným wc byla co nejužší.
S podlahou v koupelně jsem neměl v planu nic dělat, jen spodek železné nosné konstrukce do ní přišroubovat, tak jako je to běžné a jelikož vršek se z pravidla kotví do příčky a to v mém případě nejde, jelikož za konstrukcí je sdk, myslel jsem právě to, že nad konstrukcí by byl překlad, nebo z boků konstrukce profily, které by vedly od podlahy až ke stropu a které by se prošroubovaly v místě podlahy, stropu a boků nosné konstrukce. Kam by jste kotvil rám profilu L 50, který jste navrhnul?
možnost netahat profil až ke stropu se mi velmi zamlouvá, myslel jste svařit obdelníkový rám z profilů L50 a spodek tohoto rámu zabetonovat? Popřípadě kolika cm betonu?
Tady je muj neumely nacrtek, jak jsem to popisoval.
Spodek je potreba prisroubovat do podkladu. Na to staci 3 cm betonu a dlazba. Ten ram je pak samonosny. Do rohu si muzete dat treba jeste vyztuhu.
doplněno 13.09.14 20:42:Trosku sem googlil. Nasel sem sice konzolu jenom pro bojler, ale princip z ni bude snad jasny
V odkazu je hejno obrázků ! Matně tuším,že na nějaké stavbě se nekde dělal s tím,že rám kotven do stropu a podlahy (v podstatě dva jekly nahoře a dole platle přišroubované do stropu a podlahy (závit tyč na chemickou kotvu) a do těch teprve konstrukce WCpodobně jak jste namaloval!,jen s tím že ne do překladu !
zde odkaz ,třeba Vás navede na dobré řešení!(i když předpokládám že jste jistě toto nalezl!) google.cz/...
doplněno 13.09.14 13:22:Jj asi tak!
doplněno 13.09.14 22:50:¨To Buss-vzhledem k tomu ,že v dotazu je psáno,že KOUPIL byt... tak se jedná o byt v OV a vzhledem k tomu,že se nezasahuje do nosných částí,jen se "demontuje"umakartové jádro, nnení třeba cokoliv kdekoliv zjištovat jedině na daném odboru nahlásit rekonstrukci,nic víc nic míň!Pkd by se jádro zdilo např z cihel plných (CP) nebo jiných pálených -musí být projekt,na SDK,a ytongy nikoliv:
Také si myslím, že by to mělo fungovat, ale jde mi hlavně o spády a odbočky. Odpad z wc chci táhnout mezi dvěma sádrokartony a mysím, že výška odtokové potrubí u závěsného wc bude bohatě stačit na odvodení do instalační šachty, akorát nevím jestli odpadní potrubí z dřezu vedené za přízdívkou vany není příliš složité a nebude se ucpávat časem.
Nevědel by jste prosím Vás ještě jak správně osadit rohovou vanu 1200/1200? Předpokládám vložení vany mezi dve příčky až po provedení obkladů. Jaká by měla asi být vzdálenost mezi obklady když vana ma šířku 1200 mm aby se dostala mezi dvě obložené příčky? A je možné vanu osadit mezi příčky, i když nebudou provedeny obklady, které by se provedly po osazení pouze nad konstrukcí vany?
Vrzi, nepíšete, o jaký byt se jedná, zda vlastní dům, družstvo, SVJ. Stavební řád nezná pojem rekonstrukce. Zřejmě měníte dispozici bytu. Proč se neporadíte na SÚ?
doplněno 13.09.14 23:40:Takže je to OK, ne? Pokud to ovšem někdo nenapadne, ale byt není váš, ale družstva, takže pokud to povolilo, jejich problém. Mělo vám sdělit postup.
doplněno 14.09.14 00:11:Já takové "zasahovatele" znám také, pokud to nikdo nenapadne, nebo se něco nestane. Není žalobce ...
jedná se o družstevní byt, na družstvu jsem byl, ukázal výkresy a vše mi na základě toho, že nebourám nosnou zeď povolili.
Jistě, ale znám hodně lidí co neohlásili vůbec nic a v klidu si bez ohlášení vybourali metr široký otvor v nosné zdi, kde by měl být správně projekt na stavební povolení + statický výpočet. Rozsah mé rekonstrukce je pří výměně jádra zcela běžný a neznám jedinéhočlověka, který by řešil výměnu jádra přes projekt a následné povolení od stavebního úřadu.
Zdravím,
také se chystám na rekonstrukci bytu. Co se stavebního povelní týče, jsem poslal dotaz na stavební odbor. Zde je odpověď, třeba někomu pomůže.
Dobrý den,
předpokládám, že jde o úpravu bytového jádra a bytem ten prostor zůstane. Ovšem i tak je těžké úplně jednoznačně odpovědět, protože záleží na tom, zda jde "pouze" o výměnu jádra nebo k tomu budete provádět další stavební úpravy. Podle stavebního zákona je to tak, že pokud tou stavební úpravou nezasáhnete do nosné konstrukce stavby, neovlivníte požární bezpečnost stavby a nezmění se vzhled a způsob užívání stavby, není třeba stavební povolení, ani ohlášení. Zásahem do nosné konstrukce stavby může být např. bourání nebo zvětšení dveřního otvoru, ale i zatížení stropní konstrukce pod Vámi. Pokud byste tedy, třeba z důvodu zvětšení bytového jádra bourali další dveřní otvor, podávací okénko nebo zvětšovali stávající dveřní otvor v nosné stěně, je třeba stavební povolení. Ovšem pokud byste tento otvor prováděli v příčce, není zase povolení třeba. Každopádně byste si měli zásah do nosné konstrukce stavby předem ověřit (např. konzultací s projektantem), a pokud stavba nevyžaduje povolení je Vaší povinností informovat spoluvlastníky v domě, že stavba bude probíhat a protože jde o bytový dům, musí stavbu provádět oprávněný zhotovitel (firma nebo někdo, kdo má oprávnění k provádění staveb).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.