Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krádež kola z kolárny provozované v byt. domě

Od: roman74* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

před několika týdny nám ukradli 4 kola z kolárny provozované v bytovém domě. Kola nebyly pojištěné, na policii to bylo oznámeno hned v den krádeže, na SVJ po pár dnech poté. Můj dotaz je ten, zda lze po SVJ jakožto provozovateli kolárny požadovat přiměřenou náhradu škody či nikoliv. Z SVJ po oficiální písemném dotazu nám sdělili, že neexistuje žádný titul, proč by mělo SVJ zodpovídat za kola v kolárně uložená, a že ani dům není pro tento případ pojištěn. Na internetu jsem nalezl mnoho případů provozovatelů kolárny, kdy je odpovědnost dána zákonem, ale nenašel jsem případ, který by přímo řešil kolárny v bytovém domě a jeho provozovatele.

Děkuji moc za radu,

Roman

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hlavně slovo provozuje bych vypustil. Spíše SVJ vyčlenilo místnost, kam si mohou lidi z domu ukládat kola atd. Jestli chápu dobře, klíče od kolárny mají všichni z domu a je v podstatě do kolárny volný přístup. Takže nezodpovídá. Ono i pojištění kol ve společných prostorách by bylo problematické.

doplněno 12.09.14 10:35:

Bene, sklep patřící k bytu je společný prostor? Máte klíče od všech sklepů v domě a volný přístup do nich?

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, když v našem domě proběhlo hromadné vykradení sklepů, tak ani nikoho nenapadlo něco chtít po SVJ. A kolárna (dle mého názoru) není SVJ provozována, ale stejně jako sklep, chodba nebo dvůr, to budou společné prostory domu - ty SVJ udržuje, ale za věci tam odložené neodpovídá. A Vy jste členem SVJ v tom domě? Chcete platit z fondu oprav, kam přispíváte, někomu jeho věci? Zdravím!

doplněno 12.09.14 10:38:

pckop - ano, sklep je společný prostor, ale jednotlivé kóje už ne. Jinak si myslím, že se v názoru poměrně scházíme (i proto jsem Vám dal ten bod).

doplněno 12.09.14 14:48:

roman74 - pokud jde o tu citaci z OZ, tak jste neuvedl odstavec (1), kde se jasně uvádí, že toto platí pro "provozovatele poskytujícího ubytovací služby". Z mého pohledu to je např. hotel, kemp nebo turistická ubytovna. Bytový dům, resp. SVJ neprovozuje ubytovací služby přesto, že se tam bydlí. Takže, toto se nedá použít pro Váš případ.

hodnocení

1x

Dobrý den, požadovat můžete po komkoliv cokoliv. Otázkou je, zda má taková žádost šanci na úspěch. Nevidím důvod, proč by SVJ mělo hradit škodu. Třeba nějaký znáte, ale z dotazu to nevyplývá. Byla kolárna zamčena? Lze ji zamknout? Byla prokazatelně násilně otevřena? Pokud nelze kolárnu uzamknout, kola byla zamčena a přesto došlo k jeich zcizení, potom bych viděl jedinou možnost, kdy by SVJ čistě teoreticky bylo za krádež odpvědné. Případné šance na vzájemné finanční vyrovnání se ale limitně blíží nule.

Chápu, že finanční ztráta může být značná, ale riziko krádeže existuje vždy. Chcete se hojit na SVJ, ale máte vy osobně sjednáno nějaké pojištění, z kterého by šlo škodu hradit? Uvědomujete si, že jste (pokud Vám patří byt v objektu ve správě SVJ) spoluzodpovědný za vše, co se v objektu děje, včetně toho jakým způsobem je objekt zajištěn proti krádeži nebo jakou má SVJ pojistku? Až příště ukradnou kolo někomu jinému, budete nadšeně souhlasit, aby se škoda hradila ze společných, potažmo z Vašich peněz? Nebo si řeknete: Měl si to líp zajistit. Jeho hloupost, jeho škoda?!

hodnocení

1x

SVJ jsou ONI a SVJ nejste i VY?

Mimochodem, mám pocit, že kola patří i do pojistky domácnosti.

athenaise*

Ano,kola patří do pojistky domácnosti, ale potom ty kola musí být, dle smlouvy (pojistky), v uzamčeném bytě. Krádež jsem také svého času řešila a protože jsem měla pojistku domácnosti, chtěla jsem ji uplatnit, ale bylo mi vysvětleno, že pokud není kolo v "domácnosti" jako v bytě, tak se na pojistku nevztahuje. Kolo vám v kolárně nikdo nepojistí. Bohužel. A nebo se to za posledních 6-7 let změnilo. Nemám totiž aktuální info. To by vám řekli na vaší pojišťovně.

V našem SVJ máme kolárnu s mříží na dveřích i oknech. A pojištěnou na SVJ.

athenaise*

U nás to ale vypadalo buď jako když někdo zapoměl zamknout a nebo to bylo domluvené s někým, kdo od kolárny má klíče. Zámky byly neporušené ani na vchodu a aniu obou dveří ke kolárně :(

podle mého názoru za věci odložené ve spol prostorách odpovídá jejich majitel, který si je měl zabezpečit třeba tak, že kolo přiváže zámkem (někam) třeba k nějaké kovové konstrukci. Pokud dám něco do sklepa, tak nemůžu činit odpovědným SVJ za ztrátu. Můj názor.

buss
hodnocení

0x

SVJ kolárku asi neprovozuje, vy ji všeci vlastníte, je to společný prostor. Pokud jsou kóje, tak ty jsou vyčleněny k výhradnímu užívání, ale ten sklep je furt společný (vaše SVJ ho vlastní)? Tudíž by jste odpovídali všeci. Asi neexistuje příkaz, smlouva, že tam je jediný odkládací prostor. Pokud existuje pojištění, je třeba si přečíst podmínky. A co na to OZ, tam je odpověď.

doplněno 12.09.14 20:33:

Mimochodem, předpokládám, že SVJ, tedy správně vlastníci nic nevymezili a takto to bylo zkolaudované, jako prádelna, sušárna aj. To musíte vědět vy, zrovna tak, jestli SVJ jako takové něco vlastní, v drtivé většině ne. Na co jste tam dali kameru, když je na prd? V OZ o odpovědnosti pojednává úúplně jiný §. Načtěte si řádně pojistku svoji a pokud máte i na společné prostory, co je vlastně pojištěno. Pojistku nemůžete přepokládat o tom se mělo jednat a to by jste měl, pokud jste tam bydlel v době sjednání, vědět a podepsat. Jde i o vaše peníze. Jinak podmínky zaištění věci stanoví pojišťovna. Ne jen kolo vecpat do sklepa. Hledejte, zda je nějaké usnesení, že kola budou jen a pouze v kolárce. Vlastník se má prostě starat! Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků, tedy i vy.

Věc není úplně černobílá.

Pro doplnění, byla to kolárna provozovaná/vyčleněná na frekventovaném místě hned u vchodu domu, u kolárny nápis, že je střežena bezpečnostní kamerou, zamčena, klíče mělo omezený počet lidí, zámek vylomen. Kola jsme tam umístili v dobré víře, že jsou v bezpečí. Na dotaz ohledně bezpečnostního záznamu nám bylo sděleno, že kamera je vypnutá, protože záznam z ní nikdo doposud nepoužil, zajímavý důvod že... Asi jsme předpokládali, že pokud SVJ provozuje či vyhradí prostor pro kolárnu, tak že jí dostatečně zajistí a také se proti krádeži náležitě pojistí. Tak to jen pro doplnění, že se nechceme za každou cenu hojit, ale že se opravdu cítíme SVJ poškozeni.

roman74*
hodnocení

Věc není úplně černobílá.

Pro doplnění, byla to kolárna provozovaná/vyčleněná na frekventovaném místě hned u vchodu domu, u kolárny nápis, že je střežena bezpečnostní kamerou, zamčena, klíče mělo omezený počet lidí, zámek vylomen. Kola jsme tam umístili v dobré víře, že jsou v bezpečí. Na dotaz ohledně bezpečnostního záznamu nám bylo sděleno, že kamera je vypnutá, protože záznam z ní nikdo doposud nepoužil, zajímavý důvod že... Asi jsme předpokládali, že pokud SVJ provozuje či vyhradí prostor pro kolárnu, tak že jí dostatečně zajistí a také se proti krádeži náležitě pojistí. Tak to jen pro doplnění, že se nechceme za každou cenu hojit, ale že se opravdu cítíme SVJ poškozeni.

To jsou ale vše pocitovky, které nejsou asi úplně relevantní. Konkrétně zde hledám názor opravdu nějaký právnický, na internetu jsem našel podporu pouze ve znění obč.zákoníku § 433 čl. asi 2,3:

(2) Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí, odpovídá ten, kdo ji provozuje, fyzické osobě za škodu na věcech odložených na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se obvykle odkládají, ledaže by ke škodě došlo i jinak.

(3) Odpovědnosti podle odstavce 1 a 2 se nelze zprostit jednostranným prohlášením ani dohodou.

Díky všem za rady/názory.

Dobrý den, jednak odkazujete na "starý" občanský zákoník, jednak dle mého názoru tohle není to, co byste chtěl najít. Dle mého je v příslušných paragrafech míněno např. to, že si jdete do bazénu zaplavat a ze skříňky Vám někdo něco zcizí. Prostě jde o vztah podnikatel - zákazník. Vy jste v jiné pozici, v podstatě jste společníkem firmy (SVJ), viz. moje zmínka o splouzodpovědnosti. To je můj názor.

Na druhou stranu částečně chápu Vaše rozhořčení. Pokud je v místě kamerový systém a úmyslně nebyl provozován je to 2x špatně. Za prvé jste investovali nemalou částku do něčeho co by mělo sloužit a takhle jsou to vyhozené peníze. Za druhé někdo svým svévolným rozhodnutím způsobil to, že není k dispozici důkazní materiál. Tedy pokud nebylo rozhodnutím orgánu SVJ schváleno odpojení záznamového zařízení.

Jak jsem psal výše, vymahatelnost náhrady škody po eventuelním viníku (ať SVJ nebo konkrétní fyzické osobě) bude, dle mého, nulová. Máte jedinou možnost: Starat se o svůj majetek lépe, ať už jako samostatný jedinec (hledání vhodné pojistky, investice do zabezpečení sklepní kóje apod.) nebo jako člen orgánu SVJ: Změňte situaci, kandidujte a dělejte to lépe než současné vedení SVJ.

Vím, že za stávající situace jsou to rady pro kočku, protože teď je čas minimalizace škod a ne investice do budoucna, ale řeknu to otevřeně. Já osobně Vám s náhradou škody neporadím. Pokud někdo ano, má moji hlubokou úctu.

1) Ale SVJ jste i Vy,teda pkd je byt Váš a nejste tam v pronájmu!

2) nevím zda-li je to stejné jako před rokem 90! Ale tenkrát se mi ztratilo kolo.Na služebně VB jsem tenrkát nahlásil,že kolo bylo uzamčené v dané místnosti,která se taktéž uzamyká!Zámek dveře nepoškozeny ,jen nevím zdali ,mimo moje,zmizelo i jiné JK.Sepsali protokol, a za cca půl roku mi přišlo asi 700 od pojištovny (další nepamatuji,zdali jsem hlásil i na poj. a šlo to z poj.domácnosti -nevím,je to +-30 roků!) Tenkrát mi bylo sděleno,že musí být uzamčené v uzamčené mistnosti!

Před cca18 roky jsem při příjezdu z práce zjistil,že jsou vykopnuté dveře a chybělo kolo dcery (dětské horské) + souseda pod námi. Ihned jsem volal PČR-přijeli nafotili,sejmuli otisky sepsali prvotní protokol. Díky tomu,že jsem to hlásil (dle jejich zjištění cca 15 minut po krádeži,tak je chytili v sousedním městečku v hosúpodě (díky také souhře náhod,kdy jeden náhodou spatřil před hospodou vozík se spoustou kol ) .PO 3/4 roku jsem kolo dostali zpět,mezitím jsme byli několikrát předvoláni na služebnu! Totéž-kolo musí být uzamčené v uzamčené místnosti=2x na sobě nezávislý zámek!Pak lze uplatnit náhradu z poj.dom!

stirecek*
hodnocení

0x
Mezi námi, proč já bych měl platit za cizí kolo uložené ve společných prostorech?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]